Świerk srebrzysty,s.srebrny,s.kłujący( Picea pungens)-choroby i szkodniki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2010, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Swierk srebrzysty - co to za choroba?
I to chyba na tyle - strzał w dychę
Poczytałem troszkę o tym szkodniku i to na pewno jego sprawka. Dziękuję!

...i robię co lubię.
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Swierk srebrzysty - co to za choroba?
Mam nadzieję że uda się opanować tę inwazję, bo szkoda drzewka, ma swoje lata. Powodzenia!
Re: Pomocy
Musi przędziorek. A i zima nie pomogła.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Świerk srebrzysty - choroby i szkodniki
W czasie oglądania zieleninek zobaczyłam, że coś dolega mojemu świerkowi - dopóki nie wypuścił nowych przyrostów wszystko było w porządku,

a teraz na nowych przyrostach igły żółkną... co to może być - szkodnik, grzyb, czy pogoda ?
Będę wdzięczna za pomoc.

a teraz na nowych przyrostach igły żółkną... co to może być - szkodnik, grzyb, czy pogoda ?
Będę wdzięczna za pomoc.

Sarfun 500 SC, Topsin M 70 WP czy tam M 500 SC, wsio rawno.
No leje na okrągło do znudzenia, grzybki się lęgną, żeby to choć borowiki...
No leje na okrągło do znudzenia, grzybki się lęgną, żeby to choć borowiki...
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
dzięki Mirku za błyskawiczną odpowiedź - fakt borowiki byłyby lepsze 
lać jednorazowo, czy powtórzyć ?

lać jednorazowo, czy powtórzyć ?
Za jakieś 2 tyg. można poprawić... no i warto by choć żeby po oprysku parę godzin nie padało, o co raczej trudno 

Witam!
Mam prośbę, próbuje dość do tego co się dzieje moim świerkom ( w tym jeden srebrzysty).
Czytam na forach o przędziorkach i mszyczach świerkowych, ale... przedziorki na kartce papieru powinny się ruchać, poza tym nie ma pajęczynek na gałązkach, natomiast mszyca świerkowa powinna być zielona chyba... A to coś jest brązowe i raczej szybko się nie rusza.
Dwa moje świerki mają 30lat, wysokość około 12m.
Proszę o pomoc, bo szkoda mi tak okazałych drzew.
Pozdrawiam

Mam prośbę, próbuje dość do tego co się dzieje moim świerkom ( w tym jeden srebrzysty).
Czytam na forach o przędziorkach i mszyczach świerkowych, ale... przedziorki na kartce papieru powinny się ruchać, poza tym nie ma pajęczynek na gałązkach, natomiast mszyca świerkowa powinna być zielona chyba... A to coś jest brązowe i raczej szybko się nie rusza.
Dwa moje świerki mają 30lat, wysokość około 12m.
Proszę o pomoc, bo szkoda mi tak okazałych drzew.
Pozdrawiam

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lip 2011, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
swierk srebrzysty usycha
Witam
2 miesiece temu uschnol szpis mojego swierka, myslalem ze to sprawka mojego upierdliwego sasiada ..ze polal go czyms ale okolo 2-3 tygodnie temu zaczely usychac koncowki galazek ( dookola calego drzewka ) .. prosze o pomoc w diagnozie czy to drzewko choruje a jak tak to na co i w jaki sposob powinienem postepowac poczytalem troszke ale nie jestem pewien czym powinienem go pryskac
Dzięki
pozdrawiam
czternastka
jak sie uda z tym fotosikiem to dolacze fotki aby zobrazowac temat

2 miesiece temu uschnol szpis mojego swierka, myslalem ze to sprawka mojego upierdliwego sasiada ..ze polal go czyms ale okolo 2-3 tygodnie temu zaczely usychac koncowki galazek ( dookola calego drzewka ) .. prosze o pomoc w diagnozie czy to drzewko choruje a jak tak to na co i w jaki sposob powinienem postepowac poczytalem troszke ale nie jestem pewien czym powinienem go pryskac
Dzięki
pozdrawiam
czternastka
jak sie uda z tym fotosikiem to dolacze fotki aby zobrazowac temat

- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: swierk srebrzysty usycha
ja też się przyłączam do pytania...
u mnie zaczęły się zaróżawiać koncówki pędów... dziwnie to wygląda.

u mnie zaczęły się zaróżawiać koncówki pędów... dziwnie to wygląda.

Silvia_pl
U mnie już 3 rok usycha 20 letni, piękny, duży świerk srebrny.Najpierw zaczęły usychać gałązki w części wierzchołkowej, a świerk zmienił kolor na lekko żółtawy.Następnego roku były bardzo mizerne przyrosty.W tym roku żadnych przyrostów, ale ciągle do końca nie usechł.Jaka jest przyczyna, czy winny grunt? Gleba w tym miejscu jest gliniasta.
Jaka gleba ?
Czy nie ma zastoju wód ?
Czy nie ma wysokiego poziomu wód gruntowych ?
Świerk kłujący,bo o nim mowa nie znosi wysokiego poziomu wód gruntowych a także zalegania wody po opadach /lub też na wiosnę.Znam ten problem.Wypadło mi 12 sztuk kiedyś,zastąpiły je serbskie i pasuje.
Czy nie ma zastoju wód ?
Czy nie ma wysokiego poziomu wód gruntowych ?
Świerk kłujący,bo o nim mowa nie znosi wysokiego poziomu wód gruntowych a także zalegania wody po opadach /lub też na wiosnę.Znam ten problem.Wypadło mi 12 sztuk kiedyś,zastąpiły je serbskie i pasuje.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Nigdy nie stoi tam woda, mam glebę piaszczysto gliniastą, ale w tym miejscu stale latem jest wilgotno, głębiej gleba raczej mało przepuszczalna.O strony południowej pod świerkiem jest bardzo sucho, jak to zresztą pod świerkiem.W tej samej linii rosną jeszcze dwa, na razie zdrowe.Wiem, że srebrny nie lubi stagnacji wody, ale żeby tak po latach...?
Ten jeden akurat był atakowany przez świerkowca, może to go w końcu dobiło, chciałabym wiedzieć
Ten jeden akurat był atakowany przez świerkowca, może to go w końcu dobiło, chciałabym wiedzieć

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Rhizosphaera kalkhoffi