Zawilec (Anemon) dyskusje ogólne,FOTO

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Anemon

Post »

Agnieszko ja też w tym roku kupiłam bulwki anemonów,bo te ,które rosły od kilku lat w moim ogrodzie niestety tej zimy nie przeżyły (poza jednym) i też głowiłam się jak je powsadzać w końcu rozłożyłam je zupełnie spontanicznie. Okazało się ,że powychodziły lecz nie wszystkie w jednakowym tempie rosną -być może sposób ułożenia bulwki ma jednak znaczenie?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dwostr pisze: lecz nie wszystkie w jednakowym tempie rosną -być może sposób ułożenia bulwki ma jednak znaczenie?
Danusiu, ja też myślę podobie. Ponieważ jak sadziłem swoje, to później dziwcznie wschodziły. Jak przyszła pora kwitnienia to też było jak piszecie.
Tylko jest jeden problem. Bulwki są tak pomarszczone, że trudno je posadzić tak, aby było ok.
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że to bez znaczenia jak się je posadzi. Też w tym roku kupiłam i po namoczeniu posadziłam, ale że długo nie wychodziły to powygrzebywałam z ziemi. Przed posadzeniem były płaskie jak pieniążki, niektóre miały wypustki. Sadziłam je na płasko, na stojąco lub na ukos, żeby przynajmniej z niektórymi trafić. Po wygrzebaniu z ziemi były spuchnięte w kształcie połączonych salaterek, takie spłaszczone kulki. Nie wszystkie miały już korzenie, ale te ukorzenione korzonki miały w różnych miejscach, np. po obu stronach talerzyka lub z jednej. W dowolnych miejscach miały też takie małe guzki, jakby pęknięcia, z których miały wyrosnąć liście. Myślę, że wykopując je narobiłam im dużo szkody, ponieważ niektóre były tylko spuchnięte i jeśli włożyłam je na odwrót niż były wcześniej to zaburzyłam im cały proces życiowy. W końcu z 10-u wyszły mi 4. Jeden (ten pierwszy) chyba wypuszcza pąka, bo jakaś taka niezdarna gałązka wyłazi z ziemi. A co z pozostałymi - nie wiadomo.
Pozdrawiam serdecznie,
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Podkiełkowane zawilce dość szybko wyrastają w koszyczku.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje tegoroczne jeszcze malutkie a ten co się ostał teraz wygląda tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44

Post »

Ja kupiłam Zawilce w markecie, nie moczyłam ich, przyglądałam się każdej bulwce dobrze i widziałam gdzie jest dół a gdzie góra. Wyszły wszystkie, tzn z wyjątkiem jednego na którego miejscu wyszedł łubin :shock:

Były podpisane tak:
Anemone coronaria The Bride Obrazek

Anemone coronaria Sylphide Obrazek
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p
Od: 8 maja 2010, o 17:59

Post »

Teraz to juz wiem na 100% że nic nie będzie z moich anemnów, zgniły te w donicy, zgniłty te w gruncie-dziś znów zobaczyłam białą maź.Wszystkie bulwy kupowałm w jednym i tym samym ogrodniczym, wiec mysle , że wina lezy w bulwach, widocznie były chore , no chyba że deszcz spowodował gnicie, bo u mnie non stop pada:(ale w grunice? dziwne, w donicy to rouzmiem.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

No to ja miałam jakieś dzikie szczęście - mnie anemony wyrosły. A nigdy ich wcześniej nie sadziłam. I nawet zaczynają kwitnąć!

Pierwszy czerwony. Ale jak! Jest czerwony jak radziecki sztandar! Ciekawe co będzie miał w środku?
ObrazekObrazek

Drugi, młodszy chyba będzie niebieski.
Obrazek
Jeszcze inne czają się z pączkami pod liśćmi. Są śliczne. Nigdy ich nie sadziłam, a teraz już wiem, że oprócz zawilców japońskich to będą moje ulubione kwiaty. Wszystkie zawilce są cudne.

Czy macie doświadczenia z ich zimowaniem? Bo podobno zimują :roll:
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Anemonki bardzo ładne, zwłaszcza te czerwone :lol: :P . Jakie dorodne kępki. Mój największy ma tylko trzy liście i pąka.
Po kwitnieniu podobno giną, ale z wiosną się pokazują znowu. Można je wykopywać jak tulipany, ale czy trzeba to nie mam pojęcia.
Te które zostaną na zimę wiosną ponoć wcześniej kwitną.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się z kajo ,rzeczywiście te które zostały w ziemi przez zimę kwitną wcześniej,pod warunkiem jednak ,że tę zimę przeżyją .U mnie z dorodnej kępy anemonów ostał się tylko jeden i to też z dużym opóźnieniem wystartował na wiosnę.Ale to była wyjątkowa chyba zima,bo wcześniej nie miałam problemów z ich zimowaniem,przypuszczam ,ze nie tak mróz im szkodzi jak duża ilość wilgoci.
Posadzone nowe bulwki dopiero wypuszczają listki,więc na kwitnienie jeszcze poczekam.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Tadam! ;:109 W środku ład i porządek. Wszystko równiutko. Jak to u anemonów.
Obrazek
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Tą zimę anemony przetrwały w gruncie bez problemów :heja , mam wrażenie, że nawet się zagęściły i kwitną już bardzo długo.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To gratuluję Ci Olu,moje takiego szczęścia nie miały.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Brak upałów dodatnio wpływa na kwitnienie zawica.

jarek
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Moje anemony wyglądały wspanaiale po zimie. Wypuściły mnóstwo świeżych, zielonych, ulistnionych gałązek. Niestety deszcze spowodowały, że wszystko zgniło. Szkoda... :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”