Storczyki są tak piękne, że od razu się nastrój poprawia jak się spojrzy. A ja też nie pamiętam tak paskudnej wiosny. To jest coś okropnego.Mają rację - Dusia i Kamila - że przy takiej paskudnej pogodzie i bardzo dramatycznej dla niektórych - spojrzenie na parapet pełen roześmianych kolorowo kwiatów storczyków - przywraca optymizm i chęć do życia. Potwierdzam - nawet dorosłym mężczyznom.
Storczykowe początki karpka.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczykowe początki karpka.
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Wszystko co mi aktualnie kwitnie (a białego dalej nie mam...):

"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale soczyste kolorki

Piękne kwitnienia, a cambria cudo 

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne okienko
kolorowo i bogato aż się chce zaglądać
Zazdroszczę widoku tym co spoglądają w Twoje okno.
Ciekawe jak wysoko muszą się wspinać, może ja spróbuję. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

- karpek
Cambria oczywiście przekwitła... Za to także mój "ciapatek" postanowił zakwitnąć a wraz z nim mój phalenopsis nr 1 - "wielokropek".
Kwiaty ciapatka są tak jak poprzednie (kwitnie u mnie 3 raz w ciagu 1,5 roku) wielkości 5-cio złotówki i nie chcą być większe. W dodatku mają zdecydowanie mniej "wiśniowych" kropek niż poprzednio.
Kwiaty ciapatka są tak jak poprzednie (kwitnie u mnie 3 raz w ciagu 1,5 roku) wielkości 5-cio złotówki i nie chcą być większe. W dodatku mają zdecydowanie mniej "wiśniowych" kropek niż poprzednio.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Cambria oczywiście przekwitła... Za to także mój "ciapatek" postanowił zakwitnąć a wraz z nim mój phalenopsis nr 1 - "wielokropek".
Kwiaty ciapatka są tak jak poprzednie (kwitnie u mnie 3 raz w ciągu 1,5 roku) wielkości 5-cio złotówki i nie chcą być większe. W dodatku mają zdecydowanie mniej "wiśniowych" kropek niż poprzednio.

Natomiast prośba o poradę jest trochę z innej beczki: Czy ktoś ma/zna jakiś sposób na sabotka (paphiopedilum). Oczywiście jak go "zmusić" do kwitnienia.
Kwiaty ciapatka są tak jak poprzednie (kwitnie u mnie 3 raz w ciągu 1,5 roku) wielkości 5-cio złotówki i nie chcą być większe. W dodatku mają zdecydowanie mniej "wiśniowych" kropek niż poprzednio.

Natomiast prośba o poradę jest trochę z innej beczki: Czy ktoś ma/zna jakiś sposób na sabotka (paphiopedilum). Oczywiście jak go "zmusić" do kwitnienia.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękny Phalaenopsis! On jest żółty w ciapki czy mi się tylko zdaje?
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny łaciatek

Początek mojej przygody.
))

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Łaciatek śliczny ;)
A na sabotka na razie sposobu nie znam... Jak u mnie jakiś zakwitnie, podzielę się "sposobem"
A na sabotka na razie sposobu nie znam... Jak u mnie jakiś zakwitnie, podzielę się "sposobem"

- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Januszu spróbuj swojego sabotka "werandować", może mu potrzebna różnica temperatur między dniem a nocą, ewentualnie bardziej wilgotno lub nawozu za dużo albo za mało?
karpek jak czesto podlewasz swoje storczyki?? ja podobnie jak ty mam cale okno w storczykach w kuchni i czesc kwitnie a czesc juz przekwitla:)
karpek odpowiesz mi? haloooo 

- karpek
Oj, sorry, nie zauważyłem postu. Nie zaglądam tutaj bo u mnie nic specjalnego się nie dzieje. Storczyki (czyt. falki) kwitną naprzemiennie ale jakoś nie chcą wszystkie na raz, nowych też nie dokupiłem (brak miejsca) więc nie ma czemu robić zdjęć...
Podlewam - moczę w kubełku przez pół godziny co ok. 3 tygodnie. W kupnej wodzie źródlanej. Co drugi raz dodaję nawóz - teraz od wiosny już za każdym razem. W międzyczasie co ok. 7-10 dni spryskuję częściowo podłoże samą wodą. I tyle.
Podlewam - moczę w kubełku przez pół godziny co ok. 3 tygodnie. W kupnej wodzie źródlanej. Co drugi raz dodaję nawóz - teraz od wiosny już za każdym razem. W międzyczasie co ok. 7-10 dni spryskuję częściowo podłoże samą wodą. I tyle.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Piękna kolekcja! Najbardziej zauroczył mnie żółty z odrobina kropek i najnowszy biały w różowe kropki. jest cudny!