Jedzonko dla rybek
Jedzonko dla rybek
czy można dawać rybką płatki owsiane??.Mój znajomy daje i rybki jeszcze żyja ,ale ja jakoś nie mam przekonania .Teraz moje rybki(to są karpiki koi-chyba) dostaja takie jak ja to mówię kolorowe tic-taki bo tak wygląda to pożywienie,ale chciałabym im coś zmienić.pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wystarczy sprawdzić, wrzucając do oczka żarełko dla kotów, czy piesków, rozdrobnione (częściowo rozgniecione).
Patki można tez podawać, jednak lepsze będą sparzone gorącą woda, i podawać tylko tyle ile rybki zjedzą, płatki nie zjedzone szybko kwaśnieją w wodzie. Można podawać parzona pszenice.
Wszystko zależy od pory roku.
Wiosna - ryby wygłodzone po zimie, potrzebują wartościowego pokarmu, żeby odbudować tkankę tłuszczowa, która częściowo straciły w zimie, nie zerując. Nasze pupilki bardzo chętnie wcinają wtedy żywe mięsko pod postacią wszelkiego rodzaju owadów, czy popularnie zwanych "robaków" (dżdżownice, larwy much, pędraki wykopane w ogrodzie itp.)
Lato - można podawać więcej pokarmu mącznego, właśnie te płatki, pszenice, kukurydze (dobra jest taka z puszek, lub ugotowane cale ziarna surowej, kupionej na wagę). Trzeba jednak urozmaicać dietę i nie karmić cały czas tym samym pokarmem, np. cale lato płatkami. Można tez podać im czasem i mięsko.
Jesień - rybki zaczynają ostro żerować, magazynując na zimę tłuszczyk, w związku z czym, przewaga w pokarmie powinno być mięsko. Podobna dieta jak wiosna.
Zima - w zasadzie karmienie mamy z głowy, chyba za jest ciepła i obserwujemy jak rybki szukają pokarmu w oczku, można im wtedy podać mikroskopijne dawki "mięska"
Poprawiłem czcionkę na polską
Patki można tez podawać, jednak lepsze będą sparzone gorącą woda, i podawać tylko tyle ile rybki zjedzą, płatki nie zjedzone szybko kwaśnieją w wodzie. Można podawać parzona pszenice.
Wszystko zależy od pory roku.
Wiosna - ryby wygłodzone po zimie, potrzebują wartościowego pokarmu, żeby odbudować tkankę tłuszczowa, która częściowo straciły w zimie, nie zerując. Nasze pupilki bardzo chętnie wcinają wtedy żywe mięsko pod postacią wszelkiego rodzaju owadów, czy popularnie zwanych "robaków" (dżdżownice, larwy much, pędraki wykopane w ogrodzie itp.)
Lato - można podawać więcej pokarmu mącznego, właśnie te płatki, pszenice, kukurydze (dobra jest taka z puszek, lub ugotowane cale ziarna surowej, kupionej na wagę). Trzeba jednak urozmaicać dietę i nie karmić cały czas tym samym pokarmem, np. cale lato płatkami. Można tez podać im czasem i mięsko.
Jesień - rybki zaczynają ostro żerować, magazynując na zimę tłuszczyk, w związku z czym, przewaga w pokarmie powinno być mięsko. Podobna dieta jak wiosna.
Zima - w zasadzie karmienie mamy z głowy, chyba za jest ciepła i obserwujemy jak rybki szukają pokarmu w oczku, można im wtedy podać mikroskopijne dawki "mięska"
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
A jakiej wielkości i głębokości masz oczko, i w co jest wyposażone na zimę (napowietrzacz, przerębel styropianowy, może grzałka) ?justa pisze:dziękuję wszystkim za rady,a mam jeszcze jedno pytanko.Kiedy rybki przenieść do domu do akwarium i co w nim będzie niezbędne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
Możesz je przenieść już teraz, a możesz i przed pierwszymi mrozami. W zależności od ilości ryb, jeśli masz ich nie więcej niż 10 to akwarium powinno być większe ok 100l, wyposażone w wydajny napowietrzacz i filtr do wody, dostosowany do wielkości akwarium, oraz oświetlenie. Wodę do akwarium weź z oczka.justa pisze:Kiedy rybki przeniść do domu do akwarium i co w nim będzie niezbędne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne