Żywotnik (Thuja) z nasion
Witam,
A ja tak z innej beczki..
Może też bym się pokusiła na wyhodowanie iglaków z nasion ale skąd je wziąć teraz o tej porze, bo przecież kupić- to raczej nie - bo mam tylko działkę ogrodniczą. To potrzebowałabym kilkadziesiąt /30 nasionek/ bo z kasą -też jak większość ludzi mam kiepsko
pozdrawiam Forumowiczów
miłego dnia życzę
Ewa
A ja tak z innej beczki..
Może też bym się pokusiła na wyhodowanie iglaków z nasion ale skąd je wziąć teraz o tej porze, bo przecież kupić- to raczej nie - bo mam tylko działkę ogrodniczą. To potrzebowałabym kilkadziesiąt /30 nasionek/ bo z kasą -też jak większość ludzi mam kiepsko

pozdrawiam Forumowiczów
miłego dnia życzę
Ewa
Dokładnie 'Ogis1" . Ja kiedyś kupiłem nasiona żywotnika z Allegro i w sumie nic z tego nie wyszło . Ale należy wziąć przykład z ogrodników amatorów , którzy mają doskonałe efekty z siania nasion . Myślę, że teraz po pierwszych mrozach jest dobra pora . Należy nasiona zebrać z żywotników , które rosną gdzieś w pobliżu i postępować jak powyżej zrobiła to np: 'Pestka' lub inni. Wtedy wiesz , że jakie są to nasiona. - Wiosna już niedługo , a więc już czas na eksperymenty . Powodzenia.
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
O nasionach tui, cyprysika..itp.. trzeba myśleć IX-X, różnie, zależnie od pogody. Podobnie daglezja, którą zbieramy jeszcze z zamknietymi szyszkami, bo szybciutko się wysypuje, w pierwszej kolejności najlepsze nasiona. Teraz to można sosnę (również kosówkę) modrzew, no może w świerku jakieś pozostałości, bo lepsze już poleciało.
Żywopłot - sianie nasion
Witam.
Chce posadzić żywopłot. Niestety od niedawna jestem właścicielem działki i nie mam jeszcze pojęcia o sadzeniu.
Interesuje mnie w miarę tani żywopłot, działka ma 300m2.
Zastanawiam się nad nasionami tui (bo są tańsze niż sadzonki) lub LIGUSTR zimozielony SZTOBR (sadzonki patyki bez korzeni bez listów) na aukcji pisze, że jest jeszcze sezon.
Czy t prawda, że ligustr można jeszcze sadzić? a nasionka tui jest jeszcze sezon?
Może można teraz posadzić inny żywopłot?
Pozdrawiam.
Chce posadzić żywopłot. Niestety od niedawna jestem właścicielem działki i nie mam jeszcze pojęcia o sadzeniu.
Interesuje mnie w miarę tani żywopłot, działka ma 300m2.
Zastanawiam się nad nasionami tui (bo są tańsze niż sadzonki) lub LIGUSTR zimozielony SZTOBR (sadzonki patyki bez korzeni bez listów) na aukcji pisze, że jest jeszcze sezon.
Czy t prawda, że ligustr można jeszcze sadzić? a nasionka tui jest jeszcze sezon?
Może można teraz posadzić inny żywopłot?
Pozdrawiam.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: żywopłot
Z nasion tui na żywopłot poczekasz z minimum 10-12 lat !!!!!! Po wysiewie nasiona będą miały max we wrześniu jakieś 12cm. W kolejnym roku dojdą do 20-22cm. Później do może 40cm Dalej z 60cm, dalej z 80 i dalej z 1m. Po około 6 latach będziesz miał 1 metrowe tuje ! Taniej Ci wyjdzie kupić tuje 70-80cm wsadzić w tym roku. W przyszłym roku dać im rosną,a w kolejnym przyciąć czubki tylko. Co drugi rok przycinaj czubek. Posadź co 70-75cm.
taka tuja kosztuje ok 10 zł / sztukę, ja potrzebuje ok 100 sztuk, co daje 1.000 zł, jednak zaczekam 6 lat, nigdzie mi się nie śpieszy
.
Można jeszcze nasionka sadzić ?

Można jeszcze nasionka sadzić ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dobrze poszukasz , to na tym forum znajdziesz ludzi mających szkółki i oferujących roczne tuje poniżej złotówki. Dochowanie się krzaczka z nasion jest , dla osoby która ma mgliste pojęcie o roślinach raczej trudne.Wierz mi , wiem co mówię niestety. Za pieniądze wydane na nasiona spokojnie kupiłbym tyle sadzonek ,że nie nadążyłbym łopatą machać,żeby je wsadzić. Teraz już wiem czemu część mi nawet nie wzeszła , ale jeszcze trzy miesiące temu byłem zielony jak szczypior.Po twoim poście widzę ,że jesteś w podobnym stanie
. Nasiona siejemy , nie sadzimy. Sadzonki sadzimy , nie siejemy
.Mam jeszcze nasiona w zapasie , ale wysieję je jak się poduczę .Może jeszcze wykiełkują.Nie wiem ile mi zejdzie z nauką .Sam myślę o żywopłocie , na razie siatkę obsiałem różnymi pnączami. Wpisz sobie w wyszukiwarkę "żywopłot" a wyskoczy ci tyle tego ,że nie pośpisz.Sam jestem tu od niedawna i uważam ,że informacji na każdy temat ogrodniczy jest tutaj dużo.Bardzo dużo.Życzę powodzenia , pozdrawiam ,Piotr.

Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę 
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;

Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;