Ogród Haluchy
Re: Ogród Haluchy
TADEUSZU ! Dzięki serdeczne za informacje. Na Tobie można polegać jak na Zawiszy. Zawsze odpowiesz wyczerpująco i życzliwie. Jak tylko pogoda pozwoli to w najbliższy weekend mam zamiar walczyć z trwanikiem i wytłumaczyć mu, że dopilnuję aby był ładny, i zielony, a nie tam taki byle jaki. Mam nadzieję, że dojdziemy do porozumienia (tj.ja i trawnik).
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlaczego przestałaś pokazywać swój ogród? Na pewno już dużo więcej roślin w nim zagościło.
Gosiu ! Dziękuję za zainteresowanie moim ogrodem. Nie pokazuję go teraz ponieważ po pierwsze jest w stanie remontu i gości tam raczej bałagan niż porządek, a po drugie pożyczyłam na wyjazd mojemu synowi kartę pamięci z aparatu fotograficznego i niestety nie mogę doprosić się o zwrot. Jak tylko troszkę będzie widać efekty mojej pracy to na pewno się pochwalę. Nie są to niestety efekty spektakularne ponieważ brakuje mi czasu. Ogrodem mogę zajmować się przede wszystkim w weekendy, a to zdecydowanie za mało.
- Margo2
To tak jak ja. Ale możesz pokazywać nad czym pracujesz. Lubimy tutaj oglądać to co się tworzy. Nie tylko efekty końcowe.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jaka ładna działka Alicjo....
Może tempo musisz mieć mniejsze niż niektórzy z nas,ogranicza Cię czas ale na pewno pieścisz już swoją działeczkę od pewnego czasu i masz już ciekawe zakątki i rośliny.
Czekamy jak będziesz mogła pokazać nam co nieco z tego co zaplanowałaś ,zapraszamy

Może tempo musisz mieć mniejsze niż niektórzy z nas,ogranicza Cię czas ale na pewno pieścisz już swoją działeczkę od pewnego czasu i masz już ciekawe zakątki i rośliny.
Czekamy jak będziesz mogła pokazać nam co nieco z tego co zaplanowałaś ,zapraszamy

Dziękuję KaRo za słowa otuchy. Są one jak lek na moją zagonioną duszę. Czasem nie mogę się doczekać kiedy będę na emeryturze i zajmę się działką tak jak bym chciała ale gdy pomyślę o moich wówczas dochodach to tęsknota mi nieco przechodzi i staram się nie narzekająć wygospodarować czas na wszystko. Jak wiadomo gdy się chce zbyt wiele spraw ogarnąć to gdzieś coś musi ucierpieć. Mam nadzieję, że działki mi nie zaleje i wkrótce będę mogła pokazać postępy moich prac. Z niepokojem słucham wiadomości. Mam działkę niedaleko Warty, na terenach którym grozi zalanie.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
I co słychać Alicjo?
Mam nadzieje,że już nic nie grozi Twojej działeczce
choć wiadomości nie są zbyt optymistyczne....
Miejmy nadzieje,że rozejdzie sie to... zapowiadają coraz lepsza pogodę ... toć to czerwiec już za chwilkę...
Kończy się weekend więc pewnie pokażesz nam coś nowego
Mam nadzieje,że już nic nie grozi Twojej działeczce
choć wiadomości nie są zbyt optymistyczne....
Miejmy nadzieje,że rozejdzie sie to... zapowiadają coraz lepsza pogodę ... toć to czerwiec już za chwilkę...
Kończy się weekend więc pewnie pokażesz nam coś nowego

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj ładna działeczka pozdrawiam 

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Jak już wspominałam moja działka znajduje się vis a vis starych umocnień pruskich co ma tę dobrą stronę, że Niemcy przewidzieli wylewanie Warty i zbudowali fort tak by woda nie była w stanie im zagrozić. Zakładali nawet możliwość spiętrzenia wody w Warcie do wysokości 5 m aby specjalnie w razie ataku zalać okoliczne tereny. Chociaż po umocnieniach pozostały ruiny to sama myśl przetrwała.Założenie sprawdziło się nawet teraz w czasie powodzi. Woda zatrzymała się w obniżeniu terenu zalewając okoliczne łąki i działki zatrzymując się paredziesiąt metrów od fortu.
Fort IV w Poznaniu ( a właściwie to co z niego pozostało)

A tak wygląda Warta w pobliżu mojej działki

Fort IV w Poznaniu ( a właściwie to co z niego pozostało)

A tak wygląda Warta w pobliżu mojej działki

Wreszcie udało mi się odzyskać kartę pamięci imogłam porobić zdięcia tego co się dzieje teraz na mojej działce.
Otóż przede wszystki kwitną piwonie.

Do kwitnienia sposobi się jucca

Na skalniaczku zrobiło się fioletowo

Klonik palmowy urósł i wreszcie go widać

Hosty się pięknie rozrosły i cieszą swoją urodą

Ciekawa jestem jakie to są odminy. Może ktoś z forumowiczów je rozpozna i podpowie.
A także wiciokrzew pięknie kwitnie

Kwitną inne kwiatki, których nazwy nie znam i także byłabym wdzięczna za podpowiedź co to jest ?

I na zakończenie przedstawiam Timurka, nasz działkowy alarm. Działa niezawodnie obszczekując każdego przybysza.

Otóż przede wszystki kwitną piwonie.

Do kwitnienia sposobi się jucca

Na skalniaczku zrobiło się fioletowo

Klonik palmowy urósł i wreszcie go widać

Hosty się pięknie rozrosły i cieszą swoją urodą

Ciekawa jestem jakie to są odminy. Może ktoś z forumowiczów je rozpozna i podpowie.
A także wiciokrzew pięknie kwitnie

Kwitną inne kwiatki, których nazwy nie znam i także byłabym wdzięczna za podpowiedź co to jest ?

I na zakończenie przedstawiam Timurka, nasz działkowy alarm. Działa niezawodnie obszczekując każdego przybysza.

- Margo2
Zabójcze piwonie. Kamiulce też niczego sobie. Uwielbiam je.
Z daleka widać pięknie obrysowaną skarpę kamieniami. Bardzo mi się to podoba.
Alarm wygląda sympatycznie.
Z daleka widać pięknie obrysowaną skarpę kamieniami. Bardzo mi się to podoba.
Alarm wygląda sympatycznie.
- leosta
- 500p
- Od: 29 sty 2008, o 08:43
Witam. Ładnie kombinujesz na działce. Powstają nowe rabaty. Kamień zawsze dodaje uroku. Powatają piękne kolekcje roślin.No i ten "alarm" to ozdoba ogrodu.
Pozdrawiam Leszek.
Pozdrawiam Leszek.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Alicjo
Z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie- jest pięknie położony i bogaty w ciekawe rośliny
Miło mi, że czytasz moje wspomnienia i dziękuję za pochlebne recenzje
Czy z racji pracy nie masz daleko idących zniżek?
W tym roku dwie dalsze wyprawy planuję późną jesienią, bo wówczas dziadkowie zajmą się moim dziecięciem
Azja jest mi całkowicie obca kulturowo, więc chcę odkryć nowe dla siebie miejsca w Ameryce Płd.
Serdecznie Cię pozdrawiam

Z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie- jest pięknie położony i bogaty w ciekawe rośliny

Miło mi, że czytasz moje wspomnienia i dziękuję za pochlebne recenzje

Czy z racji pracy nie masz daleko idących zniżek?

Serdecznie Cię pozdrawiam

Witaj MONIKO ! Dziękuję za spacer po moim małym ogródeczku. Bardzo chętnie bym Ci pomogła ale niestety w przypadku Ameryki Płd. trudno liczyć na daleko idące zniżki ( przynajmniej w moim biurze). Ten kierunek jest realizowany na bazie samolotów rejsowych i nie ma raczej mowy o drastycznym obniżaniu cen. Tylko tam gdzie w grę wchodzą chartery można spodziewać się ofert ciekawych cenowo. Czy oferta jest realizowana na bazie charteru, czy też nie, można poznać po częstotliwości termnów wyjazdów jakie proponuje biuro podróży. Jeśli pojawiają się terminny w odstępie co tydzień lub co dwa to jest wycieczka obsługiwana przez charter, a jeśłi proponowane terminy są nieregularne masz do czynienia z samolotem rejsowym. Większy wybór dalekich kierunków realizowanych charterami jest w biurach niemieckich niż polskich. Najdroższy tak naprawdę jest bilet lotniczy. Jeśli chcesz mogę Ci dać namiar na bardzo dobrego biletera lotniczego w Warszawie. Znajdzie Ci najbardziej korzystne połączenia z całym światem.
GOSIU ! LESZKU ! Dziękuję, że wpadacie do mojego ogródka. Ja u Was też się pojawiam ale jak do tej pory po cichutku. Obiecuję jednak. że jak obejrzę wszystkie Wasze wątki od początku do końca ( a jest przecież co oglądać) to też ośmielę się odezwać.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziękuję za ciepłe słowa
Alicja
GOSIU ! LESZKU ! Dziękuję, że wpadacie do mojego ogródka. Ja u Was też się pojawiam ale jak do tej pory po cichutku. Obiecuję jednak. że jak obejrzę wszystkie Wasze wątki od początku do końca ( a jest przecież co oglądać) to też ośmielę się odezwać.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziękuję za ciepłe słowa
Alicja