Coś na śliwie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Coś na śliwie

Post »

Witajcie
Mam problem z drzewem- śliwką, na gałęziach pojawiło się coś podobne do zarośniętej huby, nie wiem czy to jest grzyb, narośl.
Może ktoś z was miał z czymś takim do czynienia?
Jutro postaram się zrobić tego czegoś foto, może wtedy łatwiej będzie określić co to jest i jak to zlikwidować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Dana :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Coś na śliwie

Post »

Mamciu, chyba mam podobny problem. Dwa lata temu na niebieskiej renklodzie, na pniu pomiedzy rozgałęzionymi konarami wyrosły takie białe narośle, coś w rodzaju białej huby. Wycięłam to, ile się dało haczykowatym nożykiem (takim co to kowale stosują do końskich kopyt), zasmarowałam maścią z topsinem. W ub. roku nie było żadnych nowych przyrostów na tej śliwie, pojawiły się natomiast następne małe hubki na innych konarkach w pobliżu tej rany. Obcięłam taki konarek i rdzeń był prawie czarny. Śliwa oczywiście owocowała i to dobrze, a że mam brunatną zgniliznę na wszystkich śliwach więc robiłam stosowne opryski. Właściwie spisałam ją na straty, sądziłam, że po tej zimie już się nie obudzi, nawet tuż obok wsadziłam już gruszę. No i okazało się, śliwa żyje, kwitła i ma nowe przyrosty, cud jakiś czy cóś!!! Teraz myślę, że tę gruszkę muszę jesienią przesadzić, no bo śliwka ożyła! Ciekawe na jak długo?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Coś na śliwie

Post »

gieniu dziękuję za odpowiedź, chyba pójdę za twoim sposobem i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wieczorem postaram się o foto narośli.
Pozdrawiam Dana :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”