Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
stachby
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

ratunek ogórków

Post »

Spadł ten obowiązek na mnie jak "grom z jasnego nieba".
Żal zmarnować kilka set ogórków pod folią, mają po 5-6 liści są nieco wyciągnięte jak na moje oko, ale problem polega na tym że mają złą ziemię. Kiedy już wiedziałem że będę zmuszony przy nich robić, wysłałem próbkę ziemi do analizy i okazało się że poziom pH jest znacznie za wysoki ( 7,62 ) przy niskim poziomie wapnia jednocześnie. Znalazłem w szafkach nawozy UNIVERSAL żółty i fioletowy, dodałem więc po trochu, ale nie wiem czy to pomoże. I pytanie :
Czy warto dalej pracować przy nich czy odpuścić ( trochę szkoda roślin ) a może dokarmianie dolistne, tylko jak i czym ?
Proszę o pomoc, lata wstecz pracowałem przy warzywach ale było to tak dawno że wielu rzeczy nie pamiętam.
Pozdrawiam. stachby
patita78
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2010, o 10:25

Re: Ogórki gruntowe

Post »

Mam pytanie.....na jaką głębokość wysiewa się nasiona ogórka do gruntu??
stanley1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 15:30

Post »

patita78 pisze:Mam pytanie.....na jaką głębokość wysiewa się nasiona ogórka do gruntu??
zrób otwór ołówkiem lub czymkolwiek innym naokoło 1-1,5cm i zasyp ziemią; lekko uklep, żeby woda nie wypłukała nasiona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wczoraj posadziłam do gruntu ogórki z kubeczków i posiałam trochę nasion. Na czarnej agrowłókninie i przykryłam białą. Grządka była przygotowana przed deszczami.

Ptaki wydziobały mi kukurydzę i na tym miejscu, po lekkim wzruszeniu ziemi, posadziłam 38 szt kapusty późnej. W innym miejscu nie dało się zrobić grządki, ziemia jest za mokra.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje sadzonki ogórków maja już pierwszy listek właściwy - czy mogę już wsadzać do tunelu foliowego??

Nie wiem tylko czy z moimi sadzonkami wszystko jest ok: one mają bardzo długą łodygę (ok 10-15cm) a na jej końcu listek właściwy z tymi pierwszymi liścieniami??? Czy to się sadzi tak samo jak pomidory (łodyga głęboko zakopana w ziemi do pierwszych liści)??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
Awatar użytkownika
Ziunio
50p
50p
Od: 19 maja 2010, o 23:04

Re: ratunek ogórków

Post »

Z tego co wiem, to dla dyniowatych górna granica pH wynosi 8. Faktycznie, przy niedoborze wapnia jest mały problem, bo zastosowanie konwencjonalnych sposobów dostarczenia wapnia do gleby, tzn. nawozów wapniowych, bądź po prostu wapna ogrodniczego, bądź budowlanego, podniosłoby już i tak wysokie pH.
Widzę następujące rozwiązanie. Mam akurat pod ręką wieloskładnikowy nawóz zakwaszający firmy SUMIN o zawartości wapnia 5%.
W ulotce wewnątrz kartonika, podano najczęściej polecane zakresy pH dla różnych upraw. Pod pozycją kapustne,dyniowate widnieje: pH 7-8.
Następnie dowiaduje się, iż jeśli podłoże jest za mało kwaśne tzn. ma pH powyżej 8 (dyniowate, kapustne), to konieczne jest stosowanie nawozu Sumin-"zakwaszającego" w dawce 0,2 kg na 1m2 co miesiąc w trakcie intensywnej wegetacji roślin. Dokarmianie przerwać w połowie sierpnia.
Ja bym poszedł w tym kierunku. Nawóz jest wieloskładnikowy więc mimo ,że obniży pH, to dostarczy większości składników, w tym wapnia.
Kiedyś myślałem, że takie nawozy są tylko do iglaków itp.,jednak pozwalają one na regulację odczynu gleby we wszelakich uprawach, zachowując jednocześnie b.dobre właściwości nawozowe.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

wstrzymaj się od zakwaszania , , kup fosforan monoamonowy on powinien obniżyć pH , jeśli masz brak Ca to użyj saletry wapniowej dolistnie , ona ma chyba z 17% Ca
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Ziunio
50p
50p

Post »

Kolego Pawle, proszę powiedz mi co masz przeciwko wieloskładnikowemu nawozowi pozwalającemu ustabilizować poziom pH gleby, a jednocześnie dostarczającemu wszystkich niezbędnych składników, wtym wapnia. Moim zdaniem, wszystkie problemy w uprawach ogrodniczych związane z niedoborami wynikają tak z niewłaściwego pH, jak i braku niektórych składników, choć często poziom pH wpływa bezpośrednio na niemożność przyswajania ich przez rośliny mimo zasobności podłoża.
Co z tego, że uregulujemy odczyn gleby i zasilimy dolistnie wapniem. Moim skromnym zdaniem, gleba jest środowiskiem życia roślin i trzeba właśnie ją doprowadzić do porządku, bo w niej wszystko bierze swój początek i koniec.
Gdybym miał patrzeć z pańskiego punktu widzenia, zaproponowałbym uprawę ogórka na słomie.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Absolutnie nie mam nic :) , ale wysokie pH wpływa na niedobór P itd. więc powinno się zastosować to co napisałem :)
Ca i P przy wysokim pH łącza się razem i dlatego występuje niedobór Ca i P
Obecność jonu NH4 w cząsteczkach tego nawozu powoduje obniżenie pH w strefie systemu korzeniowego i dzięki temu trudno rozpuszczalne formy fosforu, normalnie niedostępne dla roślin, przechodzą do roztworu glebowego i mogą być pobierane przez rośliny.
fosforan monoamonowy zawiera jon NH4 który działa jak powiedzmy "zakwaszacz" :) i uwalnia trudno rozpuszczalne formy P, normalnie niedostępne. Przynajmniej tak mnie kiedyś uczyli :). Jeśli to większa uprawa to na eksperymenty nie ma tu miejsca, jeśli działka/ ogródek , można wszystkiego próbować :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Ziunio
50p
50p

Post »

My tu o wyższości jednej metody nad drugą, a autor tego wątku na pewno zastosował jeszcze inną, :tan zważywszy, że utworzył go kilka dni temu i nie bierze udziału w naszych rozważaniach.
Gorąco pozdrawiam obu kolegów!
stachby
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2010, o 20:56

Post »

Witam serdecznie !
W istocie często wchodziłem na to forum i nie miałem odpowiedzi, poszukiwałem więc dalej i :
Fachowa porada wygląda następująco:
125 g kwasu azotowego na 1 000 l wody tym roztworem podlewałem 3 razy było to pomocne bo okazało się że i woda nie jest najlepsza. Poprawa jest widoczna widać że nawozy jakie były dane przed posadzeniem są przyjmowane przez rośliny. Wczoraj sprawdzałem pH i jest poniżej 7 tak więc mogę swobodnie sypnąć wapniem, azotem i pozostałymi składnikami, ale dostsuję sie do porady i odczekam kilkanaście dni do zasilania. Po około 4 tygodniach ponownie zbadam ziemię i będę mógł zasilać dalej.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi na mój post informacje w nich zawarte są bardzo cenne.

Pozdrawiam i życzę zadowolenia z upraw.
Stanisław
Awatar użytkownika
Ziunio
50p
50p

Post »

Bardzo się cieszę, że wszystko w porządku! ;:138
Z całego serca życzę żeby ogórki pięknie rosły.
Gorąco pozdrawiam i tak nam, jak i uprowom przydałoby się na dzień dzisiejszy trochę więcej słońca. ;:3
Wszystkiego dobrego! :D
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Miło widzieć , że wszystko ok :)
Dla mnie osobiście to ogórek hmmm , wole pomidorka uprawiać :) dlatego zawsze podziwiam tych co robią coś innego.
Jeśli masz taka możliwość to zrób jeszcze raz analizę gleby , głównie o ten nieszczęsny P chodzi.
Życzę powodzenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek

Mimo, że już zaczynają kwitnienie w tym roku ogórki nie wyglądają najlepiej.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku zdradz tajemnice, jak Ty to robisz :shock: Wszystko u Ciebie rosnie jak na drozdzach...a aura do kitu, jakies czary mary? Podziel sie doswiadczeniem ;:180
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”