No nie wiem czy to dobry okres na cięcie hortensji, ja to robię późną jesienią wraz z usuwaniem przekwitłych kwiatostanów, najlepiej już po opadnięciu większości liści wtedy doskonale widać pąki na których w przyszłym roku zakwitnie.Berenika pisze:... czy teraz jest dobry czas na ewentualne przycięcie hortensji ogrodowej? Jak odróżnić pędy, na któych już kwitła od tych, na któych zakwitnie w przyszłym roku? Czy da sięprzyciąć hortensję ogrodową tak, żeby nie stracić kwitnienia na przyszły rok, a jednocześnie nadać jej bardziej zwarty, sztywny pokrój?
Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I
przekwitły?
Dopiero sie zarejestrowałam , ale wcześniej przeczytałam wszystkie zamieszczone tu wiadomości o hortensjach. Co nieco mi sie przejaśniło, ale jeszcze poproszę o potwierdzenie, czy możliwe jest przekwitnięcie hortensji na początku lipca?. Mam łan ok 25 sztuk , dość gęsto są posadzone.Przed zakwitnięciem liście były jasnozielone i żółtawe , więc poszperałam w internecie i podsypałam je kwaśnym torfem i nabrały barwy zielonej . Obficie zakwitły , miały piękny ciemno różowy kolor. Na początku lipca odbarwiły sie bardzo szybko,jakby wracając do swojego zielonkawego koloru. Kwiaty żyją, to co uschnięte usunęłam , pozostałe jednak wyglądają brzydko. W lipcu już są niestety w słońcu przez większość dnia. Nie maja objawów braku wody. Nigdy tak wcześnie nie straciły barwy. Czy można im przedłużyć okres kwitnienia?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Namieszam Ci Aniu ...mieszkamy jednak prawie obok siebie i ja nigdy nie okrywam hortensji ,nawet zimą.. ..a teraz ,jesienią ...kiedy mają liście i kwiaty to zupełnie nie wskazane moim zdaniem.
Wszystkie krzewy nawet te bardzo wrażliwe okrywa się kiedy następuje spadek temperatury a nie kiedy się go przewiduje

Wszystkie krzewy nawet te bardzo wrażliwe okrywa się kiedy następuje spadek temperatury a nie kiedy się go przewiduje

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Krysia ma częściowo rację
Hortensje okrywa się dopiero,
kiedy nastanie fala mrozów
poniżej -5 i synoptycy zapowiedzą,
że to długofalowy front a nawet może spaść temperatura jeszcze niżej.
Krysiu już gdzieś o tym pisałam.
Wśród hortensji ogrodowych jest masa odmian,
które trzeba przykrywać
Ty masz o ciemnych kwiatach i widać jest to odmiana
bardzo wytrzymała na mrozy.
Na osiedlowym klombie też rośnie hortensja tego gatunku
i nikt jej nie przykrywa a kwitnie
.
Hortensje ogrodowe o jasnych kwiatach

należy przykrywać.
Wspominała o tym swego czasu Zenka na tym forum.
Mojej hortensji gdybym nie okryła to mogłabym się pożegnać z kwiatami.
Aniu porównaj kwiaty hortensji jaką masz i decyzja należy do Ciebie.
O efektach poinformujesz nas latem

Hortensje okrywa się dopiero,
kiedy nastanie fala mrozów
poniżej -5 i synoptycy zapowiedzą,
że to długofalowy front a nawet może spaść temperatura jeszcze niżej.
Krysiu już gdzieś o tym pisałam.
Wśród hortensji ogrodowych jest masa odmian,
które trzeba przykrywać

Ty masz o ciemnych kwiatach i widać jest to odmiana
bardzo wytrzymała na mrozy.
Na osiedlowym klombie też rośnie hortensja tego gatunku
i nikt jej nie przykrywa a kwitnie

Hortensje ogrodowe o jasnych kwiatach

należy przykrywać.
Wspominała o tym swego czasu Zenka na tym forum.
Mojej hortensji gdybym nie okryła to mogłabym się pożegnać z kwiatami.
Aniu porównaj kwiaty hortensji jaką masz i decyzja należy do Ciebie.
O efektach poinformujesz nas latem

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Krysia ma rację - na okrywanie Hortensji jest jeszcze za wcześnie. Krzewy mają jeszcze liście i kwiaty, co w wystarczającym stopniu chroni pąki. Okryć można H. dopiero przy fali mrozów ok -5 w dzień i w nocy. Zresztą , jak slusznie stwierdziłyście , nie wszystkie tego okrywania wymagają i nie chodzi tu o kolor kwiatów lecz o gatunek
. H. ogrodowe( macrophylla) są zdecydowanie najbardziej wrażliwe, zwłaszcza ,że kwitną na zeszłorocznych pędach. Inne gat. począwszy od H, pnącej są mniej wrażliwe. Ja moje H. ogrodowe obsypuję tylko korą na wys. ok. 40cm ( kopczyk) ale nie okrywam włókniną.
. H. ogrodowe( macrophylla) są zdecydowanie najbardziej wrażliwe, zwłaszcza ,że kwitną na zeszłorocznych pędach. Inne gat. począwszy od H, pnącej są mniej wrażliwe. Ja moje H. ogrodowe obsypuję tylko korą na wys. ok. 40cm ( kopczyk) ale nie okrywam włókniną.