Możecie teraz konkretniej powiedziec co jej dolega?? Bo wcześniej były różne opinie.

siwyjac pisze:mks1996 - nie kosi się mokrego trawnika, a na jednym zdjęciu widać że aż woda stoi !!

Uwałowanie pomaga przy poprawnym wzejściu nasion. Zapobiega wydmuchaniu przez wiatr, wymyciu.
 Uwałowanie pomaga przy poprawnym wzejściu nasion. Zapobiega wydmuchaniu przez wiatr, wymyciu. Chcesz by trawa po suszy Ci nie wypadła posiej trawę pastwiskową. Zobacz u mnie jak wygląda trawa pastwiskowa na tej dużej pustej działce.
 Chcesz by trawa po suszy Ci nie wypadła posiej trawę pastwiskową. Zobacz u mnie jak wygląda trawa pastwiskowa na tej dużej pustej działce.Jak napisałem wystarczy wysiane nasiona zagrabić delikatnie grabiami tak by lekko je przykryć ziemią. Chodzi o zabezpieczenie ich przed wydmuchanie przez wiatr itp. Później podlewasz wodą one sobie osiądą w ziemi i będą zbierać się do kiełkowania.mam rozumieć że rozsypałeś nasiona na istniejący trawnik bez przykrywania nasion ziemią ?? sypałeś z "ręki" czy siewnikiem ?? też myślę o tym by dosiać trawy i zastanawiam się jaki gatunek wybrać ?!

), trawnik jest mocno nasłoneczniony (zero cienia), no i musi ładnie wyglądać.
 ), trawnik jest mocno nasłoneczniony (zero cienia), no i musi ładnie wyglądać.

) posiana około 10 kwietnia. Obecnie już kilkukrotnie skoszona. Duże zagęszczenie źdźbła trawy, jej przebarwienie oraz puste miejsca to z powodu tego, że działka ma spad, a ja trafiłem idealnie w najgorszą porę deszczową u mnie. Wypłukało mi część trawy co mnie nie rusza. Część nasion skupiła się w jednym miejscu zbyt ciasno.
 ) posiana około 10 kwietnia. Obecnie już kilkukrotnie skoszona. Duże zagęszczenie źdźbła trawy, jej przebarwienie oraz puste miejsca to z powodu tego, że działka ma spad, a ja trafiłem idealnie w najgorszą porę deszczową u mnie. Wypłukało mi część trawy co mnie nie rusza. Część nasion skupiła się w jednym miejscu zbyt ciasno.

Łysy pisze:Trzeba ustalić główny czynnik, ten najważniejszy...
Nie znamy:
- pH gleby,
- mieszanki wysianych traw ( sportowa, gazonowa...)
- wysokości koszenia,
- dawek nawozów na m2,
mks1996 pisze:
Możecie teraz coś więcej powiedziec ?? Mam wrażenie że zbyt mocno ugniotłem ziemię przed sianiem, to mogą być objawy?? bo w miejsach ktorych najwięcej gniotłem mam wrażenie jakby gorzej rosła