Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Chudziak , pomidory dobrze regenerują po różnych przygodach . W razie gdyby coś złego działo się z korzeniami po podtopieniu , zrób im kopczyki aby mogły się ukorzenic z lodygi . Oberwij martwe części liści .
Gieniu , 2 godziny to wystarczający czas dla wniknęcia środka , jednak przy takiej pogodzie za kilka dni trzeba powtórzyć oprysk .

;:3 pogody wszystkim , sobie też bo pomidory mają już dosyć , kozula .
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moje pomidorki rosną już 2 tygodnie w tunelu
dwa razy je podlewałem nawozem wieloskładnikowym potasowym + troszkę calcinitu
czy prawidłowo rosną-mają jaśniejsze młodsze liście
Obrazek
Obrazek

na kilku krzakach jakby zamarł wierzchołek
Obrazek
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Właśnie byłam na działce, którą biegiem musiałam opuścić - Straż Miejska podjechała na sygnale , bo tak szybko przybiera woda.
Poszłam podlać pomidory, które wczoraj wykopałam z foliaka do doniczek z ziemią i stoją na dachu altanki. Napracowałam się przy tym sporo, ale żal mi było wyhodowanych sadzonek. Te większe krzaki, które mają owoce, gorzej zniosły "przeprowadzkę". Ale pozostałe ożyły, nie są klapnięte. Nie mam doświadczenia w takich eksperymentach, jak myślicie przyjmą się potem z powrotem do gruntu?
Nawet jeżeli nie, to uważam, że i tak moja strata to drobiazg w porównaniu z zatopionymi gospodarstwami i domami. Bardzo współczuję tym ludziom.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Demeter , robisz ten sam błąd zarówno w uprawie ogórków jak i pomidorów . W uprawach gruntowych i na słomie w początkowej fazie uprawy zamiast Calcinitu należy dodawać do nawozu wieloskładnikowego troszkę saletry amonowej , a Calcinit po zawiązaniu owoców na pierwszym gronie , zanim zacznie im zagrażać sucha zgnilizna .
Te poskręcane wierzchołki to nadmierna koncentracja któregoś z mikroelementów . Przy ciepłej pogodzie wykorzystają nadmiary , ale jedno grono na części krzaków pewnie ,,poleci''.

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Zakwitły mi pierwsze pomidorki pod folią :) Tyle tylko że na razie maja po jednym rozwiniętym kwiatku - reszta jeszcze w zielonych paczkach (pewnie jeszcze trochę czasu potrzeba im do zakwitnięcia).

I teraz moje pytanie czy powinnam zapylić już te pierwsze kwiaty tym preparatem do zapylania czy czekać aż rozwiną się wszystkie (ale do tego czasy te pierwsze pewnie przekwitną?? Czy może zapylać sukcesywnie pojedynczo jak się kolejne będą rozwijać?
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Poczekaj parę dni, jak rozwinie się ich więcej w gronie. Możesz tym jednym kwiatkiem dla pewności by na pewno się zapylił, mocno potrząsnąć.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

W piątek posadziłem część swoich pomidorów do gruntu na suchszym stanowisku, jutro zamierzam wszystko wysadzić a na środę i kolejne noce przewidywane są spadki temperatur do zera stopni :shock:
Mam w związku z tym pytanie - czy nakrycie np. wiaderkami lub okręcenie krzaków tą cienką włókniną wystarczy by uchronić sadzonki przed przemarznięciem? Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku? Mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie ale lepiej dmuchać na zimne :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

W tamtym roku naciągałam przedziurawione reklamówki białe na tyczki i na dole przy pomidorze obsypywałam je ziemią - pomidory przetrwały :wink:
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, dzięki.
W razie czego zatrudnię wszystkie wiadra jakie mam :;230 , reszcie musi starczyć włóknina i torby.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Suppa pisze:a na środę i kolejne noce przewidywane są spadki temperatur do zera stopni :shock:
ja planowałam wysadzić swoje dzisiaj, ale chyba jeszcze się wstrzymam, zwłaszcza że idą do gruntu :roll:
Ania
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Te które wysadziłam do gruntu wyglądają tragicznie. Żółte, poskręcane liście, albo brak liści. Jedynym, który wygląda jakby potop nie zrobił na nim wrażenia jest koktailowy zebra. I niestety ciągle jest bardzo mokro.
Awatar użytkownika
kluska301
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2010, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit . Śledzę ten wątek już od jakiegoś czasu i podobnie jak większosć fascynuję się uprawą pomidora i innych warzyw w swoim ogrodzie. Ośmieliłam się i postanowiłam napisać również kilka słów. W tym roku postawiłam na produkcję kilku włoskich odmian: Red Pearl, Scatolone, San Marzano i Roma. Oczywiście doczekać się nie mogę efektów moich starań i jednocześnie mam nadzieję że pogoda pozwoli Nam nacieszyć się smakiem i aromatem tych wspaniałych warzyw. Jeśli ktoś byłby zainteresowany ciekawostkami dot. pomidorów podaję link http://www.kuchnia.tv/program/?full/cze ... idor_32618 będzie to program poświęcony w całości pomidorom.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i posadziłem dzisiaj wszystko, mam nadzieję że jakoś sobie poradzą. Te sadzone w piątek mimo dość ciepłej pogody kiepsko wyglądają, pojaśniały i stoją w miejscu.. :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Na razie nieśmiało, ale coś drgnęło. Wystarczyły dwa dni słońca i pomidorki gruntowe "złapały" swój naturalny kolor. Oby tak dalej ;:3
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

U mnie też troszkę ruszyły,jak dostały słoneczka.
A w zasadzie spisałam je na straty... :D
Pozdrawiam,Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”