Dalie wymagania,problemy - cz.1
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie
Zapewne masz te niższe odmiany 

Ja rzeczywiście mam niskie odmiany, ale te 3cm wzięły się z późnego sadzenia suchych karp. Normalnie mają trochę więcej niż pół metra. Sąsiadka ma teraz prawie metrowe.
Pozdrawiam serdecznie,
- tomoe
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 20:29
Witam!
Wie ktoś coś o chorobach dalii?? U siebie zaobserwowałem, że liście niektórych dalii są pomarszczone. Nie wiem czy to wina szkodników czy czegoś innego. Poniżej foto:

Wiecie może co to jest? A może jestem przewrażliwiony i nic im nie dolega??
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wie ktoś coś o chorobach dalii?? U siebie zaobserwowałem, że liście niektórych dalii są pomarszczone. Nie wiem czy to wina szkodników czy czegoś innego. Poniżej foto:

Wiecie może co to jest? A może jestem przewrażliwiony i nic im nie dolega??
- litlegirl
- 50p
- Od: 22 maja 2010, o 19:47
Witam, jestem nowa na forum i ogrodnictwem zajmuję się od niedawna. Kupiłam dziś mieszankę dalii i chciałam zapytać: czy one rzeczywiście są jednoroczne i trzeba je co roku wysiewać? Czy można je wykopać po przekwitnięciu i posadzić w kolejnym roku?
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic im nie jesttomoe pisze:Wiecie może co to jest? A może jestem przewrażliwiony i nic im nie dolega??

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Bulwy dalii zwykle wykopuje się jesienią i na wiosnę sadzi ponownie.litlegirl pisze:Witam, jestem nowa na forum i ogrodnictwem zajmuję się od niedawna. Kupiłam dziś mieszankę dalii i chciałam zapytać: czy one rzeczywiście są jednoroczne i trzeba je co roku wysiewać? Czy można je wykopać po przekwitnięciu i posadzić w kolejnym roku?
- litlegirl
- 50p
- Od: 22 maja 2010, o 19:47
sylwekw pisze:Bulwy dalii zwykle wykopuje się jesienią i na wiosnę sadzi ponownie.litlegirl pisze:Witam, jestem nowa na forum i ogrodnictwem zajmuję się od niedawna. Kupiłam dziś mieszankę dalii i chciałam zapytać: czy one rzeczywiście są jednoroczne i trzeba je co roku wysiewać? Czy można je wykopać po przekwitnięciu i posadzić w kolejnym roku?
dziękuję za odpowiedź

-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
litlegirl, to jednoroczna cynia daliowa, bulwy nie będzie
można siać od razu do gruntu, ale zaznacz jakoś miejsce, np wbij patyczek od szaszłyka z etykietką, bo łatwo zapomnieć, gdzie się posiało. Jak siejesz w rządku to dodaj parę nasion rzodkiewki, bo kiełkuje błyskawicznie i pokaże, gdzie ten rządek. Pewnie wzejdą gęsto, to po deszczu lub podlaniu wyciągnij delikatnie siewki i szybko posadź w inne miejsce. Jednoroczne są fajne, bo jest szybki efekt, NA PEWNO zakwitną tego roku. Życzę powodzenia w ogródku 

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
a to moja pierwsza w życiu, własnoręcznie wyhodowana 

Oczywiście kupiona za grosze jako MIX. Jak kupowałam to już puszczała pędy zielone, więc ją szybko do doniczki i.. jest
Na zdjęciu wygląda jakby była przebarwiona, ale to przekłąmanie. Jest cała cytrynowo żółta 
Z kolejnych sadzonych pod koniec kwietnia wprost do gruntu, w sumie nie wyszły może ze dwie
Aż mnie dziw bierze, bo mi się z reguły mało co udaje 

Oczywiście kupiona za grosze jako MIX. Jak kupowałam to już puszczała pędy zielone, więc ją szybko do doniczki i.. jest

Z kolejnych sadzonych pod koniec kwietnia wprost do gruntu, w sumie nie wyszły może ze dwie

witam co zrobić jak około 1 maja sadzilam bulwy dalii wzeszszły wszystkie oprócz 4 z tego jedną wykopalam i jest okryta siwoniebieskim osadem bulwy są twardawe. czy ona wypuści coś?? i co z pozostałymi może się nie przyjęły
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi