Dalie wymagania,problemy - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie

Post »

Zapewne masz te niższe odmiany :wink:
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja rzeczywiście mam niskie odmiany, ale te 3cm wzięły się z późnego sadzenia suchych karp. Normalnie mają trochę więcej niż pół metra. Sąsiadka ma teraz prawie metrowe.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p
Od: 17 maja 2009, o 20:29

Post »

Witam!

Wie ktoś coś o chorobach dalii?? U siebie zaobserwowałem, że liście niektórych dalii są pomarszczone. Nie wiem czy to wina szkodników czy czegoś innego. Poniżej foto:

Obrazek
Obrazek

Wiecie może co to jest? A może jestem przewrażliwiony i nic im nie dolega??
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p
Od: 22 maja 2010, o 19:47

Post »

Witam, jestem nowa na forum i ogrodnictwem zajmuję się od niedawna. Kupiłam dziś mieszankę dalii i chciałam zapytać: czy one rzeczywiście są jednoroczne i trzeba je co roku wysiewać? Czy można je wykopać po przekwitnięciu i posadzić w kolejnym roku?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tomoe pisze:Wiecie może co to jest? A może jestem przewrażliwiony i nic im nie dolega??
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nic im nie jest :-) Młode listki bywają takie nierówne, jakby pomarszczone. Poczekaj aż wyjdą następne, nie powinno być problemu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p
Od: 17 maja 2009, o 20:29

Post »

Dzięki! :)
sylwekw

Post »

litlegirl pisze:Witam, jestem nowa na forum i ogrodnictwem zajmuję się od niedawna. Kupiłam dziś mieszankę dalii i chciałam zapytać: czy one rzeczywiście są jednoroczne i trzeba je co roku wysiewać? Czy można je wykopać po przekwitnięciu i posadzić w kolejnym roku?
Bulwy dalii zwykle wykopuje się jesienią i na wiosnę sadzi ponownie.
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p

Post »

sylwekw pisze:
litlegirl pisze:Witam, jestem nowa na forum i ogrodnictwem zajmuję się od niedawna. Kupiłam dziś mieszankę dalii i chciałam zapytać: czy one rzeczywiście są jednoroczne i trzeba je co roku wysiewać? Czy można je wykopać po przekwitnięciu i posadzić w kolejnym roku?
Bulwy dalii zwykle wykopuje się jesienią i na wiosnę sadzi ponownie.

dziękuję za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p

Post »

Mam kolejne pytanie. Wczoraj kupiłam mieszankę dalii:
Obrazek

o takich nasionkach:
Obrazek

Ponieważ jestem początkującą ogrodniczką moje pytanie brzmi: jak najlepiej zasiać te nasionka? Czy od razu do gleby czy lepiej do pojemnika? Każda informacja się przyda :)
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

ale to jest cynia :;230 :;230
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p

Post »

No to niezłą gafę strzeliłam :D Jak już pisałam, początkujący ;) Przenoszę posta do cynii :)
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

litlegirl, to jednoroczna cynia daliowa, bulwy nie będzie :( można siać od razu do gruntu, ale zaznacz jakoś miejsce, np wbij patyczek od szaszłyka z etykietką, bo łatwo zapomnieć, gdzie się posiało. Jak siejesz w rządku to dodaj parę nasion rzodkiewki, bo kiełkuje błyskawicznie i pokaże, gdzie ten rządek. Pewnie wzejdą gęsto, to po deszczu lub podlaniu wyciągnij delikatnie siewki i szybko posadź w inne miejsce. Jednoroczne są fajne, bo jest szybki efekt, NA PEWNO zakwitną tego roku. Życzę powodzenia w ogródku :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p

Post »

Wielkie dzięki za radę. Jutro koniecznie je zasadzę, tym bardziej, że właśnie mam miejsce obok rzodkiewek :)
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

a to moja pierwsza w życiu, własnoręcznie wyhodowana :D
Obrazek
Oczywiście kupiona za grosze jako MIX. Jak kupowałam to już puszczała pędy zielone, więc ją szybko do doniczki i.. jest :D Na zdjęciu wygląda jakby była przebarwiona, ale to przekłąmanie. Jest cała cytrynowo żółta :D
Z kolejnych sadzonych pod koniec kwietnia wprost do gruntu, w sumie nie wyszły może ze dwie :D Aż mnie dziw bierze, bo mi się z reguły mało co udaje :D
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam co zrobić jak około 1 maja sadzilam bulwy dalii wzeszszły wszystkie oprócz 4 z tego jedną wykopalam i jest okryta siwoniebieskim osadem bulwy są twardawe. czy ona wypuści coś?? i co z pozostałymi może się nie przyjęły
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”