Andzin sen - ogród początki....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Andzin sen - ogród początki....

Post »

Andziu-to jak i u mnie,w piwnicach suchutko jak w świeżym pampersie,a na strychu leje się wzdłuż kominów,no i ja też mieszkam poniekąd na górce,bo na II piętrze pod owym strychem.Dziś od 14 tej opad prawie ustał,mzy od czasu do czasu,wiatr także mniejszy,woda z grządek nieco wsiąknęła,a rośliny wyglądają jakby rosły na dnie potoku o wartkim nurcie,który ledwo co był,a teraz go nie ma.
Jakie masz kanny?Pytam bo nabyłam kannę pierwszy raz,moja to Gucio i ma być pomarańczowa dropiata.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam niestety nadal w strugach deszczu. Całe szczęście woda opada, ale przerażenie mnie ogarnia na myśl o tych wszystkich biednych ludziach, którzy stracili dach nad głową i dorobek życia najczęściej.

Ewuniu, ja canny miewałam już wcześnie, są piękne i dekoracyjne nawet jako same liście. Lubią słoneczko i wilgoć. Teraz jesienią kupowałam u Drozda, na 12 sztuk wyszło mi chyba 8, ale może jeszcze coś drgnie. Nadal trzymam je niestety w domu z wiadomych przyczyn :evil:
Te których nazwy pamiętam to: Miss Oklahoma, Yellow King Humbert, Orange Beauty, Picasso, City of Portland, Tropikal Sunrise, Aphrodite, Wyoming, Ambasador,, są jeszcze 4 ale nie pamiętam jakie odmiany i nie pamiętam też które wzeszły po zimie. Skleroza....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu-"Picasso" bardzo podobny był na zdjęciu do mojego "Gucia",którego kupiłam naturalnie z racji nazwy("Jadzia1 i Gucio"),liczę na to,że na własne oczy zobaczę te Twoje kanny w pełni rozkwitu.Niech się tylko ociepli i przestanie nas zlewać.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Andziu-"Picasso" bardzo podobny był na zdjęciu do mojego "Gucia",którego kupiłam naturalnie z racji nazwy("Jadzia1 i Gucio"),liczę na to,że na własne oczy zobaczę te Twoje kanny w pełni rozkwitu.Niech się tylko ociepli i przestanie nas zlewać.
Ewciu, będzie mi bardzo miło...
U nas znowu pada, a rano widziałam taka piękną żółtą kulę na niebie, nie wiecie co to mogło być :?: :twisted:

Dostałam wczoraj przesyłkę od Raczka-Ani, serdecznie polecam zakupy u niej :heja :
przetacznik siwy,hosta , serduszka, rozchodnik ościsty,niezapominajka, truskawka ozdobna, 32 orlik granatowy i jeszcze gratisy dostałam: żółtego nachyłka okółkowego,żurawkę drżączkową i skalnice cienistą.
Wszystkie sadzonki duże, zdrowe i dorodne. Pięknie zapakowane, nawet Tytus sobie nie poradził z rozerwaniem :twisted: , mimo kradzieży kilku...

Posadzone też zostały powojniki, bo po południu przestała padać na troszkę wreszcie. jedyny pożytek z tego mokrego paskudztwa, to to , że się roślinki ładnie przyjmą na tych moich glinopiaskach.
Zdjęcia naszych prac wrzucę może nawet już wieczorem.
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu-właśnie stwierdziłam,że mam orlika różowego z białym(kremowym właściwie) i wybierałam się po granatowego do Ogrodnictwa Łobzów.A truskawka ozdobna to ta o różowych kwiatach zwisająca czy o liściach variegata?dziś nawet nieźle,choć właśnie zaczyna się chmurzyć.Część ogrodu obrobiłam...
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, ta truskawka ma ogniście czerwone kwiaty, byłam w szoku jak je zobaczyłam, zrobie dzisiaj zdjęcia.
A po orlika zajrzyj jeszcze do Raczka, bo może jeszcze mieć sadzonki, do mnie dotarł taki juz nawet kwitnący :heja
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=147
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Andziu-już go w ofercie nie ma,ale zamówiłam inne rośliny u Raczka.Orlika kupiłam w sobotę,ale burza mnie odcięła od domu i od Podwórkowego i musi zaczekać do poniedziałku z wysadzeniem.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Kochana,czy nie potrzebujesz kilka wiader ślimaków?? U syna PLAGA!!!! Zjedzone lilie,hosty,że te cholery sie nie potopiły.Bagno powyżej kostek a one w najlepsze egzystują ;:223 Nie nadąże ;:14 .Najgorsze te obłe,bezmuszlowe bo źle się je zbiera i ciężko ;:14 Do tego dojdą choroby grzybowe roślin,które przeżyją i nie ma nawet chęci do życia.Z cebulowych to nie wiem,czy cos przeżyje a tyle mieczykow wsadziłam ;:223 Dobrze,ze u Ciebie nie ma strat.
:wit :wit
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit
Ewciu, chciałam zrobić zdjęcie tej truskawki od Raczka, ale niestety deszcz ją utłukł niemiłosiernie - mam tylko nadzieje, że jednak przeżyje.
Grażynko, ślimaków jeszcze u mnie nie ma w nadmiarze, ale pod kamieniami widzę te bez skorup, takie małe na razie. U nas niby piach i glina, ale ziemia nie chce już wchłaniać wody. Starty niestety są. Drzewo dyniowe, szałwia, bakłażan - utłuczone przez deszcz a potem te pokaleczone liście spalone przez słońce. Wypłukane nasiona wysiane na skalniaku, nie wiem gdzie wzejdzie np. portulaka. Wszędzie chwasty, trawa po pachy...
Ale w sobotę zaświeciło słonko i działaliśmy na tarasie, koniec w strugach deszczu ale plan został wykonany. Do zamknięcia tematu tarasu potrzebuję jeszcze tylko markizy (dzisiaj ma przyjść) i schodów (może w czerwcu się uda). A oto wyniki naszej pracy:
Dla porównania 2 zdjęcia przed i po (trochę kiepskie zdjęcie, ale widać co trzeba):
Obrazek

Obrazek
a to inne ujęcia,na dużej kratce są posadzone powojniki a na małej kobea fioletowa z jednej strony, a w skrzynce tunbergia, w tle papa smerf :;230 :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przedstawiam także moje doborowe towarzystwo damsko-męskie powojnikowe:
Obrazek
Obrazek
i pożyczone z allleee zdjęcie Księcia Lowelasa hehehehe, tzn. Countesse of Lovelace Obrazek
a to był ostatni żonkil :evil: Obrazek
Aleśmy się napracowali...ech... Obrazek
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby nie było... mamy też hrabiankę Majkę... unika psa jak się da:
Obrazek
Ona też pomaga w ogródku. Użyźnia... i tarza się w nasionach niektórych namiętnie.
Zimowity są piekne jesienią, ale teraz najchętniej bym je wyrzuciła :evil: Zagłuszyły mi połowe roslin, trzeba je będzie powysadzać w inne miejsca.
Obrazek
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo fajnie to wyszło z kratkami ;:138 teraz tylko czekać na pierwsze kwiaty powojników.
Ale mają dobrze Twoje zwierzaczki - kanapy do dyspozycji :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu powojniki masz super :D teraz będę czekała na kwitnienia :D a psiunia urwał żonkilka dla pańci ;:196
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Skalniaczek wkrótce będzie świetny ! Podoba mi się takie "głazowisko" i dobrze, że kamienie są rozrzucone ,a nie ułożone równiutko co 30cm. Sprawia to wrażenie naturalności. Gdy rozrosną się roślinki taras zyska piękną oprawę:)
Psiak wie , gdzie dobrze się leży - zawsze najwygodniej na roślinkach :;230 I zmęczył się , biedaczek , ta robotą . Nic dziwnego,że niemal zasnął na kanapie :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Pięknie Aniu! Zazdraszczam bardzo! Mój taras odpływa niestety znowu w siną dal :(
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ania, masz ekstra tarasik, podłoga, skrzynki, kratki - pięknie zrobione i idealnie dobrane ;:63 Niedługo rośliny się rozrosną i będzie zachwycająco. Kawka na takim tarasie :D
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”