Marzanko - taka pogoda jak dziś to istny raj dla roślin, chwastów szczególnie . Rośliny ozdobne i użytkowe podczas takiej aury łatwo łapią różne choroby grzybowe - mączniaki, zgnilizny, pleśnie, plamistości, zgorzele . Twoje róże mają już ładne pączki, moje jeszcze nie, bo mszyce je dławiły. Wczoraj pozbyłem się robactwa, może to im pomoże?
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Tomku wyjątkowo (puk puk w nie malowane )mszyc nie mają po ostatnim oprysku ,pewnie nie lubią octu i mydła ogrodniczego a jakby co to ja im znowu pomogę odejść .Pogoda sprzyja chwściorom szczególnie moje doniczkowce coś złapały jakby szara pleśń ale cóż się dziwić jak je zalało na razie oberwałam skażone listki,podsypałam świeżej suchej ziemi i czekam
Grevit 200 SL - środek grzybobójczy.
Rewelacyjny środek bakteriobójczy, grzybobójczy oraz wspomagający system obronny roślin przed patogenami w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzie, przeznaczony do opryskiwania i podlewania roślin oraz zaprawiania i kondycjonowania nasion roślin warzywnych uprawianych metodą konwencjonalną, ekologiczną i integrowaną oraz uprawianych przez amatorów oraz do ochrony roślin ozdobnych uprawianych w polu i pod osłonami, a także do zaprawiania bulw i cebul roślin ozdobnych. Efekty jego działania są znakomite. Ma on podwójny mechanizm działania: - ogranicza cykl oddechowy komórek fitopatogena oraz ogranicza działanie enzymów zmieniających przepuszczalność błon komórkowych fitopatogena.
Witam Marzanko.Bardzo przyjemnie i wesoło podróżuje się po Twoim ogródeczku.Jeśli pozwolisz ,to będę zaglądac czasem. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo Ewa
Wpadaj Ewo kiedy chcesz mój ogródek nie ma furtki
Basiu skrucha potrzebna może przez to wiedza do łebów wejdzie sama .U mnie teraz cieplutko ...ide wystawić doniczkowce i mam nadzieję ,że nie będę ich już musiała chować