Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
milax1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 kwie 2009, o 13:26

Post »

Waleria pisze: a niżej jest margiel, czyli surowiec dla licznych u nas cementowni, więc grusze nie mają szans, .
ale gruchy mają :lol:

A tak poważnie, Walerio – dlaczego miałby to być problem grusz w szczególności, a nie większości roślinności?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gemciu83 pisze:Najlepsza walka z pędrakami to po prostu jeśli jest możliwość należy wykonać głęboką orkę trawnika na działce. Oczywiście dokonujemy tego jesienią na zimę, wówczas cała "banda" jaka siedzi w glebie zginie.
Akurat :D Żeby to takie proste było..
Po czterokrotnej orce w sezonie połączonej z wybieraniem ręcznym powierzchnie spokojnie można uznać za zagrożoną.
A jesienią (przed zimą) to on sobie siedzi poniżej poziomu uprawnego i możesz mu naorać :wink:
joasiunia26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2009, o 15:42

Post »

Witam
Pracuje od dwóch lat w sklepie ogrodniczym na pędraki polecam dursban jest po prostu super sami sprawdźcie.pozdrawiam :lol:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Akurat :D Jeden z mniej skutecznych w zalecanych stężeniach oczywiście.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy jeśli na trawniku stołują się stada wron, to lepiej zostawić wrony, czy lepiej wytruć pędraki? Dla trawnika i dla kieszeni?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.(05.10-06.09)

Post »

Witam nowy preparat na pedraki w trawnikach BIOMASS SUGAR, zwalcza pędraki i nicienie glebowe.
Pozdrawiam Maciek
Maciek
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dwa dni temu znalazłam obrzydliwego, wielkiego PĘDRAKA w świeżo przekopywanej grządce (zadźgałam gada łopatą). Pierwszy taki okaz, jaki dojrzałam, ale mnie już matka uświadomiła, że one siedzą w kompoście, gdzie siostra wyrzuca ściółkę po świnkach morskich. Na razie innych nie widziałam, nie licząc ze trzech sztuk jakichś maleństw koloru złotawo-brązowego w innym miejscu, jakoś nie mam odwagi ryć w kompoście, bo jest mi niedobrze na widok takiego robactwa. Czy one są bardzo mobilne, te wielkie pędraki od chrabąszcza majowego? Mam się już obawiać inwazji na warzywnik?
trzmiel
100p
100p
Kontakt:

Post »

Witam
Trzeba sprawdzić czy nie ma ich wiecej i wtedy zdecydować o walce.
Zwykle jest ich dużo i niszcza trawę lub inne rosliny bardzo szybko.
Pozdrawiam Maciek
Maciek
trzmiel
100p
100p
Kontakt:

Post »

Nowy preparat do walki z pędrakami Biomass Sugar.
Tani, działa jak nawóz, odżywia, regeneruje trawę a przy okazji zabija pędraki i pasozytnicze nicienie glebowe. Po zastosowaniu Biomass Sugar mój trawnik zmienił kolor z szarego na ciemno zielony w ciagu 10-14 dni. pedraki też padły.
Maciek
Maciek
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.

Post »

hymmm Moja działka to 1500m za Biomass Sugar podano mi cenę 600 pln razy 3 opryski czyli 1800 pln dursban wychodzi taniej bo 50 za litr a jeden litr starcza na 05 ha
tylko że dursban ponoć nie działa na 3 latki więc może ktoś podpowiedział by mi jak z tym paskudztwem walczyć bez orania trawnika i wydawania prawie 2 tyś pln
trzmiel
100p
100p
Kontakt:

Post »

Witam Biomass Sugar nawóz ograniczający pędraki kosztuje dokładnie 500zł brutto za 20 litrów lub 148zł/5 litrów taka cena jest na stronie http://www.trzmiel.pl ( 600zł to całkowicie nieprawdziwa informacja). Podaje sie go w trzech dawkach 8cm3/m2 po dwóch tygodniach 4cm3 i po kolejnych dwóch tygodniach 4cm3/m2. To oznacza 16 litrów na 1000m2 na trzy zabiegi.
Pozdrawiam Maciek
Maciek
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Post »

hymm
to koleś z którym rozmawiałem wprowadził mnie w błąd to co napisałeś całkowicie zmienia obraz sytuacji thx
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy ktoś już stosował ten cukier na pędraki?
Jakie wrażenia? Łatwy / trudny w stosowaniu? Skuteczny? Jak to sprawdzić?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Życzył bym sobie, żeby trzmiel, wytłumaczył mi przystępnie, tak na chlopski rozum, co niby w tym Biomass Sugar zabija pędraki.
Patrząc na sklad tego cudownego specyfiku rozumiem, że po jego zastosowaniu zdychają... ze śmiechu.
Walczę z pędrakiem 30 lat... jedyne skuteczne było DDT, no ale to było skuteczne na ubicie wszystkigo.
Preparaty w 1 kl toksycznośći (obecnie po prostu trucizny) w zalecanym stężeniu owszem, tluką jednolatka, rozrzedzają populację dwuletniego a starsze olewają nas i preparat...
Zresztą na chwilę obecną brak preparatu dopuszczonego do zwalczania imago, a to co jest na pędraka... no nie chcę być wulgarny.
I dlatego twierdzę, że ubicie cukrem trzcinowym pędraka jest nierealne... upijają się po jego sfermentowaniu i zapominają żreć, czy co?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

MirekL pisze:(...)upijają się po jego sfermentowaniu i zapominają żreć, czy co?
:;230 ;:136 :;230

Ano właśnie, jak to działa? No i jak sprawdzić (bez rozorania ogrodu do głębokości hm... górniczych) czy pędraki trafiło, czy też właśnie trzeźwieją i szykują się do kolejnej uczty?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”