Zgrubienia na liściach

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Zgrubienia na liściach

Post »

Czy ktoś mógłby zdiagnozować co to za choroba? Otóż na liściach MINI ROSE zaobserwowałam takie malutkie brązowe kropki, zgrubienia wyczuwalne pod palcami, po naciśnięciu pękają jak pęcherzyki i wydobywa się z nich jakby wydzielina, ponadto część listków jest podnajadana, co to może być?

Obrazek
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Re: Zgrubienia na liściach

Post »

He, a tej pomarańczce to co jest, nikt nie wie?
Dodam tylko, że ta posadzona jest w doniczce.
rosariumpdk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2010, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A tą różyczkę zaatakowało jakieś robactwo trudno postawić diagnozę co zjadło te liście
Zastosuj insektycydy środki owadobójcze np. najpopularniejszy wśród działkowców DECIS lub KARATE
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te larwy i te nadgryzione liście to skutki dwóch różnych owadów.

Mam dodatkowe pytanie odnośnie tych larw.
Czy one są na powierzni liścia, czy w środku liścia?
Czy ta róża rośnie na dworze czy w domy w doniczce?
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te kropki mogą świadczyć, że jakiś szkodnik minuje liście... znalazłam takie informacje...

Pochwiki (min. pochwik plamaczek, pochwik czerniejaczek, pochwik modrzewiowiec) - gatunki minujące liście, których gąsienice konstruują z wyciętych fragmentów liści pochewkę, stanowiącą ich schronienie i miejsce rozwoju, szkodniki te tworzą na liściach niewielki miny, ograniczone do wielkości ciała gąsienicy, która żerując, tylko nieznacznie wysuwa się z pochewki, miny pochwików są ciemnobrązowe, najpierw okrągłe, z czasem przyjmują zarys kanciasty ograniczony nerwami liścia, pochwik modrzewowiec żeruje nieco inaczej - jego gąsienice pojawiają się w kwietniu i wyjadają środek igieł.

To oczywiście tylko nieliczne szkodniki minujące liście. Poza wyżej wymienionymi szkodnikami, sprawcami powstawania min na liściach mogą być również miniarki (min. miniarka szklarniówka, miniarka niewybredka), pasynek jabłonik, i wiele innych owadów.

Zwalczanie szkodników minujących liście
Z reguły szkodniki minujące liście nie występują bardzo licznie i nie jest konieczne ich zwalczanie. W sadzie zagrożenie mogą stanowić toczyk gruszowiaczek i szrotówek białaczek, dlatego powinieneś systematycznie usuwać liście opanowane przez te szkodniki. Usuwanie liści jest konieczne szczególnie w maju i sierpniu. Ze względu na fakt, iż termin zwalczania chemicznego szkodników minujących liście jest trudny do ustalenia (pojawiają się od wiosny przez całe lato) a szkodliwość tych owadów nie jest duża - nie zaleca się stosowania oprysków przeciw tym szkodnikom w warunkach uprawy amatorskiej na działce. Tym bardziej, że duża część żerujących gasienic zostaje spasożytowana przez liczne pożyteczne błonkówki.
Źródło: http://poradnikogrodniczy.pl/miny.php
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

O kurcze, tyle min, czyżby wojna, nie poddam się pousuwam je.
Marku, róża jest w donicy na tarasie, co gorsza taką samą minkę znalazłam dziś rano na róży obok, także posadzonej w donicy - Biedermeier, na fotce nic nie widać, bo listki sa ciemne. Te minki są umieszczone między ściankami listka, między błonkami, w środku, takie jakby grudki.
Czyli rozumiem, że mam powalczyć mechanicznie a nie chemicznie, ok.
Jeśli chodzi o te wygryzienia, to jakiś czas temu widziałam tam mała gąsienniczkę, już raz popryskałam Talstarem, bo były także mszyce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”