Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Post »

mariasen pisze:Ewelinko, wystarczy raz w roku przyciąć brzeg trawnika? :shock:
;:108
Mutari pisze:Super sprawa. Może trzeba się nad zastanowić i sprawić sobie takie cacko :D
W sumie to samo robiłam w poprzednich latach używając zwykłego szpadla. Tyle ,że ten półokrągły jest lżejszy i ma kształt ułatwiający pracę.

Brrnadko Cieszę się ,że sprawiłam Ci radość , a jeśli i "depresja" zmalała , to tym bardzie było warto :D
Skoro nadal nie możesz sadzić w ogrodzie z powodu podtopień , sądzę ,że mogłabyś rośliny posadzić w tymczasowych donicach . Gdy ogród upora się z nadmiarem wody będziesz musiała przecież najpierw go "ogarnąć", a dopiero potem ze spokojem zastanowisz się , gdzie co posadzić . Tymczasem rośliny mogą sobie mieszkać w lokalach zastępczych - nawet im to na dobre wyjdzie.
Magja_ pisze: Dziękuję za ostrzeżenie. Po południu obejrzę moją "himalajkę" :)
Lucilla pisze: najpierw muszę udowodnić rodzinie,że znajdę na to rozdzielanie "specjalnym przyrządem" czas:)
No ale od czego ma się duże syny,prawda? :wink:
Ech, szczęściara ! Moje "duże syny" w ilości sztuk :1 mają alergie na prace ogrodowe ... Czasem pomogą , ale widzę ,że to wielkie poświęcenie dla mamuni ;:223
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p
Od: 9 kwie 2010, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak do końca szczęściarą nie jestem :wink:
Mam sztuki synowskie trzy ,nie lubią prac w ogrodzie za bardzo,oj nie :wink:
Ale trawę choć pomagają kosić i taczkę podstawią ,najstarszy dołek wykopie ;:138
A reszta to my,rodzice postawni :wink:
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelino,dawno już zwiedzałam Twój ogród,myślałam ze już przegapiłam festiwal różaneczników ale udało się zdążyłam.... ;:138 Cudowne skalniaki,moje marzenie...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Marylko Różanecznikowy festiwal w moim ogrodzie rozpocznie się na dobre dopiero teraz, gdy poprawiła się nieco pogoda i zrobiło się ( przynajmniej dziś ) cieplej. Rh są u mnie w tym roku opóźnione o ok. dwa tygodnie. Dopiero kwitły te najwcześniejsze , kilka krzewów zaczęło rozwijać właśnie pąki, a najpóźniejsze zakwitną pewnie z początkiem czerwca ... taki ten maj był dotąd zimny. Zdjęcia niebawem wkleję .

Przy okazji mam informację dla wielbicieli RODODENDRONÓW :

W dniach 22 i 23 maja(sobota i niedziela)
odbędą się ? DNI AZALII i RÓŻANECZNIKÓW W ARBORETUM KÓRNICKIM ?

Ja się tam wybieram :)
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

No Ewelinko wszystko u ciebie ładnie ale najfajniej widzę ten podagrycznik ......podsypujesz go nawozem :;230 :;230 :;230 ;:170 a w ogóle to skąd wytrzasnęłaś taką fajna beczkę .poszukuje inspiracji na fajna ozdobę do mojego ogrodu i nie mogę się zdecydować czy styl wiejski czy raczej rzeźba lub kolumna

ogrod u stop klasztoru
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

alinaK pisze:No Ewelinko wszystko u ciebie ładnie ale najfajniej widzę ten podagrycznik ......podsypujesz go nawozem :;230 :;230 :;230 ;:170 a w ogóle to skąd wytrzasnęłaś taką fajna beczkę .poszukuje inspiracji na fajna ozdobę do mojego ogrodu i nie mogę się zdecydować czy styl wiejski czy raczej rzeźba lub kolumna

ogrod u stop klasztoru

Krasnoludek .. najlepiej kupiony na skrzyżowaniu w Trzemeśni :) :) :)

:;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Ewelino, nieustannie zachwycam się Twoim ogrodem i pięknymi rh :D
Żałuję, że weekend mam zajęty, bo chętnie zobaczyłabym kórnicką kolekcję na żywo.
Serdecznie Cię pozdrawiam :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ewelinko Nie zapomnij zabrać aparatu ( z naładowanymi batriami ) - a zachwycając się pstryknij czasem fotki tym modelkom ..... :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Alinko
Podagrycznik rośnie sobie radośnie , rozjaśnia ciemnawy zakątek ogrodu ,a ja nawet go nie plenię specjalnie - usuwam tylko tam , gdzie mi przeszkadza.
Beczka ... to prezent od M. Zamiast brylantów i perfum :;230 Bardzo się z niej cieszę , bo marzyła mi się duża stara beczka- kwietnik, więc , gdy M. zmęczony moim marudzeniem , że chciałabym mieć... przywiózł ją do domu , stał się moim bohaterem :) Podobno znalazł ją na Targu Staroci .

Bernadko Odczep się od krasnoludków , bo krasnoludka to ja przecież mam, tyle ,że nie spod Trzemeśni raczej "made in China"... Mój jest cały zielony, mały , jak to krasnoludek i schowany w krzakach. Kiedy doczekam się wnuków będzie , jak znalazł :)
Ten krasnoludek to też prezent tyle ,że żart.(Ofiarodawcy znali mój dość kategoryczny stosunek do krasnoludków , wiatraczków i innych takich " ogrodowych upiększaczy" i postanowili zrobić mi kawał) .Ja go jednak dzielnie ustawiłam w krzakach i tam sobie jest już trzeci rok ! Pilnuje posesji !!!
Obrazek

Moniko, Bernadko Ok. będą zdjęcia :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

To ja też muszę sobie kupić coś w krzaki,może prędzej wnuka się doczekam.Wczoraj pojechałam z koleżanką do sklepu ze starociami i przywiozłam trochę skorup do roślinek, już wsadzone, wystawione i trochę bardziej kolorowo. Zapraszam.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Piekne rośliny, a ten pół szpadel do trawy i instrukcja jego obsługi - to bomba ! ;:138 ;:138 ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jak dobrze mieć przyjaciół na forum :) popatrzcie , jakie śliczności dostałam :

Obrazek

Są tu:
HEPATICA NOBILIS (Przylaszczka pełna )- różowa
CORDYLIS FLEXUOSA (Kokorycz pogięta) - niebieska
SANGUINARIA CANADIENSIS multiplex(Sanguinaria kanadyjska pełnokwiatowa/syn.Krwiowiec kanadyjski) :heja :heja :heja

-----------------------------------------------------------------------------------------------
A poniżej DATURA ( mój sukces , bo po raz pierwszy sama ukorzeniłam !), po przesadzeniu do większej doniczki czeka na wystawienie do ogrodu.

Obrazek

-----------------------------------------------------------------------------------------------
I pokażę jeszcze ceramiczny mini ogródek - garnek z trzema "kieszeniami" , w którym mieszkają sobie skalniaczki. Po zimie musiałam go nieco przerobić , bo dwie roślinki całkiem zgniły :( Dosadziłam coś-tam i sądzę ,że znowu jest ok.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziś (a właściwie to już wczoraj), po raz pierwszy od wielu dni wyjrzało zza chmur niemrawe słoneczko ;:3 Popatrzcie tylko na niebo!

Obrazek

I wkrótce na skalniaku,a dokładnie na rosnącym obok jałowcu pojawiła się ... zakochana parka :)

Obrazek Obrazek
Najpierw tylko spacerowali... ale samczyk zerkał łakomie na samiczkę

Obrazek Obrazek
Jeśli to ten sam samczyk , który w minionym roku stracił ogon , to , jak widać ta część jaszczurczego ciała już się całkiem zregenerowała.

Obrazek Obrazek
I tak łaziły sobie jaszczureczki , łaziły...

Obrazek Obrazek
aż zaczęły się obściskiwać :) No i pewnie będę miała jaszczurcze przedszkole za jakieś ...2 miesiące :)
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Fantastyczne te jaszczurki. To rzadkość jednak w naszych ogrodach. Świetnie, że masz możliwość je obserwować. Bardzo podoba mi się ten wielki garnek z rojniczkami :D Daturka od ciebie ma się dużo lepiej. Wypuszcza nowe, zdrowe liście. Chyba było jej za zimno. Teraz trzymam ją w domu i jest ok. Jeszcze wstrzymam się z wystawieniem jej na taras. Ponoć jeszcze ma być chłodno.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Ale jaszczury... :shock: Z daleka mogę oglądać, ale z bliska ;:185 Wiem, one boją się bardziej ode mnie, ale mimo wszystko....

Ewelinko, mam pytanie innej natury, choc też "zwierzątkowe". Być może juz o tym pisałaś, jeśli tak - wybacz...
Jak radzisz sobie z psem w ogrodzie?? Powszechnie wiadomo, ze pieski i np. trawnik nie idą w parze.

Pozdrawiam
Iwona
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”