Nie chciałem niczego sugerować, na plakietce widniała jedynie polska nazwa:
Klon krimson kina.
Ale do czorta nigdzie w necie czegoś takiego nie znalazłem...
Zależy mi bardzo na określeniu jego docelowej wielkości.
Pomożecie?
Możliwe, że jest to klon jawor odm.Brilliantissimum'- sprzedawany najczęściej w formie szczepionej-piennej (czyli na ,,kiju''). Podaje się, że średnica korony osiąga ok.4m po 10 latach.
Natomiast nazwa, z którą roślina została kupiona jest błędnie napisana i nie dotyczy klonu jawora- poprawnie powinno być klon pospolity ,Crimson King'-Acer platanoides ,Crimson King'- i jest to klon o bordowej barwie liści.
Skoro młode liście nie były pomarańczowe to nie 'Brillantissimum'.
Rzeczywiście podobny jest do 'Prinz Handjery' - ładne drzewko Jeśli to jest ta odmiana to przypuszczam, że jest jednak szczepione. Może być szczepione niziutko - pooglądaj dokładnie dół pnia.
Pomóżcie, planuję zakup niewysokiego klonu (np. jawor Brillantissimum), wolałabym jednak, aby miał "luźną" koronę i żebym mogła go formować do wys. max 4m. Czy te klony są dostępne wyłącznie jako szczepione? Przepraszam za głupie pytanie
Tak, jako szczepione, ale możesz poszukać egzemplarza szczepionego nisko- wówczas możesz sterować kształtem klonu. Generalnie uważa się, że klonów nie powinno się ciąć zbyt dużo i często. Ja swoje tnę corocznie i żyją....
Cześć Marto,
zrobię fotkę i wkleję, zobaczysz sobie.
Klony mam dwa - jeden szczepiony, drugi nie. Piękna barwa wiosną, teraz przebarwiły się już na zielono.
Pa!
R.