Nostalgia zakupiona w Rossarium, dlaczego pomogła by tylko ta osoba?
Przy wysyłce zadzwoniono do mnie i powiedziano, że tę różę dostanę w pojemniku i abym od razu jej nie sadziła tylko odczekała 2 tygodnie, róża miała już listki i coraz to bardziej marniała, teraz zgubiła już prawie wszystkie, a tak chciałam się cieszyć jej kwiatami, czy to oznacza, że padnie???
Ze zdięcia wnioskuję że jest to rdza czerwone plamki na młodych liściach czyli MĄCZNIAK RZEKOMY
Czarna plamistość jest często mylona z rzekomym
Ja na mączniaka rzekomego stosuję DISCUS
BRAVO jest środkiem grzybobójczym i z rzekomym może sobie nie poradzić
Tak też opisał ten przypadek Pan Chodun, zalecił Mildex i Vertigo, tego drugiego środka nie znam, ale przynajmniej wiem, że to mączniak rzekomy, jakbym sama miała stwierdzić to bym obstawiała plamistość, bo te listki dodatkowo żółkną i bardziej pasują mi do obrazka z książeczki, jaką dostałam w sklepie z firmy BAYER, ale dziękuję za diagnozę, już wiem jak ją ratować.
Deirde masz rację ja połączyłem rdzę z rzekomym dlatego że stosuję ten sam środek grzybobójczy (fungicydy) na czarną plamistość inny a na mączniaka prawdziwego jeszcze inny
Tylko jest jeden problem - mączniak rzekomy występuje przy temperaturze powyżej 18 stopni i przy dużej wilgotności. Tu mamy tylko do czynienia z dużą wilgotnością.