Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
Irenko Twoja jodła koreańska pięknie się przyozdobiła szyszkami,moja natomiast od roku ubiegłego coś niedomaga. Objawy jakie wystąpiły w ubiegłym roku to stopniowe żółknięcie igieł, które postępuje nadal.
Pozdrawiam Zenek
Witajcie moi mili goście, dzisiaj cały dzień padało a w nocy była ulewa, gdy pojechałam na działkę nie wiedziałam od czego zacząć, liście tulipanów pognite, inne kwiaty zbite, parzydło leśne urosło wielgaśne, całe przejście zarosło, azalie japońskie nasiąknięte jak gąbka o trawie nie wspomnę jak szybko rośnie, bardzo przydałoby się trochę pogody i słońca.
Tajko dziękuję za miłe i sympatyczne słowa. Wiele krzewów Rh przemarzło, musiałam wymienić natomiast azalie przetrwały zimę dość dobrze. Specjalnie się na nich nie znam, po prostu są dobrze nawożone i gleba chyba im odpowiada. Pełniki u mnie zawsze kwitną, nie miałam z nimi nigdy żadnych problemów, nie potrafię ci nic doradzić co może być przyczyną, że nie chcą kwitnąć.
Marzenko dlatego wyłamuję szyszki, ponieważ gałązki na których rosną mają mało zielonych igiełek, gdy same opadają pozostają puste miejsca i nieładnie to wygląda, wolałabym żeby było ich mniej.
Geniu ile ta moja jodła ma szyszek to głowa boli, zobię zdjęcia jak będą większe i pogoda będzie łaniejsza. Ty masz inną jodełkę, na pewno ma białe szyszki i też powinna mieć ich dużo.
Gabi dziękuję, umiesz człowieka "podładować". Rośliny porosły duże bo ciągle pada. Kompleksy ci nie grożą, mając tak cudowną i niezwykle urozmaiconą działkę.
Zenku ta jodła każdego roku ma dość dużo szyszek ale w tym roku pobiła rekord. Wspominasz o twojej, że igiełki żółkną, zobacz tutaj
http://www.wymarzonyogrod.pl/ogrodnik/odpowiedz/8792
Tajko dziękuję za miłe i sympatyczne słowa. Wiele krzewów Rh przemarzło, musiałam wymienić natomiast azalie przetrwały zimę dość dobrze. Specjalnie się na nich nie znam, po prostu są dobrze nawożone i gleba chyba im odpowiada. Pełniki u mnie zawsze kwitną, nie miałam z nimi nigdy żadnych problemów, nie potrafię ci nic doradzić co może być przyczyną, że nie chcą kwitnąć.
Marzenko dlatego wyłamuję szyszki, ponieważ gałązki na których rosną mają mało zielonych igiełek, gdy same opadają pozostają puste miejsca i nieładnie to wygląda, wolałabym żeby było ich mniej.
Geniu ile ta moja jodła ma szyszek to głowa boli, zobię zdjęcia jak będą większe i pogoda będzie łaniejsza. Ty masz inną jodełkę, na pewno ma białe szyszki i też powinna mieć ich dużo.
Gabi dziękuję, umiesz człowieka "podładować". Rośliny porosły duże bo ciągle pada. Kompleksy ci nie grożą, mając tak cudowną i niezwykle urozmaiconą działkę.
Zenku ta jodła każdego roku ma dość dużo szyszek ale w tym roku pobiła rekord. Wspominasz o twojej, że igiełki żółkną, zobacz tutaj
http://www.wymarzonyogrod.pl/ogrodnik/odpowiedz/8792
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Irenko dziekuje za informację.
Życzę miłego i
dnia.
Życzę miłego i

Pozdrawiam Zenek
Dzisiaj wreszcie było ciepło i prawie pogodnie, roboty pełne ręce ale udało mi się zrobić kilka zdjęć. Niektóre Rh zaczynają kwitnąć a inne dopiero przygotowują się do kwitnienia a wszystko pewnie zakwitnie w czerwcu.

-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Co to za roślinka na 3 fotografii Irenko? Ciekawe te liście,o różanecznikach i azaliach wolę nic nie pisać no cuda po prostu!
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki

i różnorodnością odmian - zawsze byłem pod dużym wrażeniem Twojego ogrodu

Ta roślinka na 3 fotce to nie przypadkiem świecznica , mam taką o podobnych listkach i takie samej fazie rozwoju .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAJ IRENKO!
Pięknie wygląda Twoja majowa działka. Piekne Rh, byliny kwitnące bardzo obficie.
Jeżeli chodzi o jodłę koreańską to znam ten ból. Moja jest olbrzymia i nie dam
rady pozbyć się wszystkich szyszek. Mam potem zbierania na skalniaku.
Pięknie wygląda Twoja majowa działka. Piekne Rh, byliny kwitnące bardzo obficie.
Jeżeli chodzi o jodłę koreańską to znam ten ból. Moja jest olbrzymia i nie dam
rady pozbyć się wszystkich szyszek. Mam potem zbierania na skalniaku.

Łukaszu akurat z Rh i azaliami na balkonie byłby kłopot, one lubią ziemię i klimat bardziej leśny, chyba, że takie warunki masz to można spróbować.
Marzenko roślina, o którą pytasz to parzydło leśne, przez ciągłe opady urosło wielkie a to jeszcze nie wszystko, gdy zakwitnie jeszcze urośnie, będzie miało około 2 m. Rh i azalie przygotowują się do kwitnienia, jakoś powoli im to idzie.
Adamie dziękuję za miłe i ciepłe słowa, przez mokrą wiosnę wszystko duże porosło i dobrze wygląda. Roślina o której piszesz to parzydło leśne, świecznicę też mam ale to jeszcze mała roślinka niedawno kupiona, kwitnące ładnie wyglądają.
Krysiu Rh i azalie jakoś nie mogą w pełni zakwitnąć, opóźnia się to wszystko. Moja jodła jeszcze nie jest taka wysoka i te puste miejsca po szyszkach dobrze widać ale nie znam sposobu, żeby ograniczyć plonowanie szyszek.
Marzenko roślina, o którą pytasz to parzydło leśne, przez ciągłe opady urosło wielkie a to jeszcze nie wszystko, gdy zakwitnie jeszcze urośnie, będzie miało około 2 m. Rh i azalie przygotowują się do kwitnienia, jakoś powoli im to idzie.
Adamie dziękuję za miłe i ciepłe słowa, przez mokrą wiosnę wszystko duże porosło i dobrze wygląda. Roślina o której piszesz to parzydło leśne, świecznicę też mam ale to jeszcze mała roślinka niedawno kupiona, kwitnące ładnie wyglądają.
Krysiu Rh i azalie jakoś nie mogą w pełni zakwitnąć, opóźnia się to wszystko. Moja jodła jeszcze nie jest taka wysoka i te puste miejsca po szyszkach dobrze widać ale nie znam sposobu, żeby ograniczyć plonowanie szyszek.
Wczoraj i dzisiaj było słonecznie to i kwiaty się porozwijały.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
IRENKO z zapartym tchem powolutku przyglądałam się kazdemu Rh . One wszystkie są tak piękne i zdrowe a sałaty i inne jarzynki sa już takie wielgachne u mnie to szkoda gadac . Marnota . Nie wiem co jest z nimi w tym roku . Mieszkasz chyba na innym kontynencie
- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
Irenko pięknie prezentują się Twoje roślinki dobrze, że wyszło słonko i mogą sie w końcu pokazać na zdjęciu obok złotlina sa takie ładne niebieskie kwiaty co to jest ??
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ IRENKO!
Two ogród prezentuje siię przepięknie. Cudownie kwitną Ci azalie i Rh.
Two ogród prezentuje siię przepięknie. Cudownie kwitną Ci azalie i Rh.

Jadziu mieszkamy na tym samym kontynencie tylko ostatnio pogoda się zróżnicowała, u nas było chłodno i deszczowo a na południu ciepło i powodzie. Bardzo mi żal ludzi, którzy tyle ucierpieli, dobrze, że u ciebie wszystko w porządku. Wspominasz o Rh, że takie zdrowe, było inaczej, kilka przemarzło i musiałam wymienić, natomiast te, które przezimowały ładnie się odnowiły. Co do sałaty, jest taka duża bo była osłonięta szybami.
Isiu rośliny w tym roku wyglądają okazale bo mają tyle wilgoci jak nigdy dotąd. Te niebieskie kwiaty to kamasja, w tym roku ma dużo kwiatów i ładnie się prezentuje.
Krysiu przy takiej wilgotności wszystko pięknie rośnie, Rh i azalie zaczynają kwitnąć lecz przez chłodną pogodę wszystko się opóźnia.
Isiu rośliny w tym roku wyglądają okazale bo mają tyle wilgoci jak nigdy dotąd. Te niebieskie kwiaty to kamasja, w tym roku ma dużo kwiatów i ładnie się prezentuje.
Krysiu przy takiej wilgotności wszystko pięknie rośnie, Rh i azalie zaczynają kwitnąć lecz przez chłodną pogodę wszystko się opóźnia.
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Irenko. Jak zwykle cudowne kwitnienia pokazujesz a ja jak zwykle nie mogę się napatrzeć na twoją działeczkę. Jest przepiękna...wszystko pięknie rośnie i cudownie kwitnie.
I ta boska soczysta zieleń wśród tych kolorków...świadczy o zdrowotności roślinek. Dech mi zapiera. 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Irenko pięknie jak zawsze w Twoim ogrodzie, zadbane, zdrowe roślinki i soczysta zieleń trawnika.
Masz bardzo ciekawy kolor kamasji, moja taka bladoniebieska, ale aby do jesieni, muszę ją także posadzić u siebie.
Pozdrawiam.
Masz bardzo ciekawy kolor kamasji, moja taka bladoniebieska, ale aby do jesieni, muszę ją także posadzić u siebie.
Pozdrawiam.