Czereśnia 'Summit'
- 
				jozefek001
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 26 mar 2010, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czereśnia 'Summit'
Już mam małą garść informacji- jest na linku  www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=243 
Główna gałąź, jest gęsto oblepiona liśćmi i to z regularnością automatu a szczyt, stożek wzrostu ani ani - czy on jest przyszczypany, czy to normalne a jeśli nie to czy da sobie z tym radę...

Główna gałąź, jest gęsto oblepiona liśćmi i to z regularnością automatu a szczyt, stożek wzrostu ani ani - czy on jest przyszczypany, czy to normalne a jeśli nie to czy da sobie z tym radę...
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia Sumit
Normalne  Teraz się musi dobrze ukorzenić. Może już za rok zakwitnie.
 Teraz się musi dobrze ukorzenić. Może już za rok zakwitnie.

Teraz się musi dobrze ukorzenić. Może już za rok zakwitnie.
 Teraz się musi dobrze ukorzenić. Może już za rok zakwitnie.- 
				jozefek001
Dziękuję. A co o odmianie można powiedzieć- ogrodnik chwalił, że plenna lepsza niż Kordia bardzo smaczna o największych owocach a drzewko do 5-6 metrów. I co to mogło znaczyć ,że powiedział niestety późna...

- 
				marcin1979
- 100p 
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
To znaczy "możliwe robaki w czereśniach", czyli trzeba będzie zrobić opryski przeciw robaczkom. Im póżniejsza czereśnia tym gorzej jeśli chodzi o robaki.

- 
				jozefek001
Miedzianem czy jakiś zestaw oprysków... I jak często- bo powiedzieli mi, żebym przy białoróżowym pąku zrobił pierwszy oprysk- a jak nie było kwiatów to odpust?marcin1979 pisze: czyli trzeba będzie zrobić opryski przeciw robaczkom. Im póżniejsza czereśnia tym gorzej .
- 
				Jurek
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Co do wielkości owoców- zgoda, są duże. Co do plenności- tutaj bym polemizował, ale  może niech pomolog się wypowie.

- 
				gienia1230
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Józefku, póki co robalami w owocach nie masz się co przejmować, bo czereśnia nie kwitła i owoców nie będzie. Do czasu aż będą owoce zdążysz połknąć i przetrawić wszystkie wątki na temat nasionnicy trześniówki.
Teraz obserwuj młode listki na czereśni, bo u mnie, i chyba nie tylko u mnie mszyca uwielbia młode przyrosty. A że drzewko małe więc trzeba go chronić.

Teraz obserwuj młode listki na czereśni, bo u mnie, i chyba nie tylko u mnie mszyca uwielbia młode przyrosty. A że drzewko małe więc trzeba go chronić.
Pozdrawiam! Gienia.

- 
				jozefek001
Gieniusiu- dzięki za radę! Psiknąłem mlekiem widząc zapowiedziane przez Ciebie mszyce oczyma wyobraźni, ale pada jak rzadko. Może nie być o co się martwić, bo działkę mam między Odrą a wałem i mogę uczyć mszyce pływać w tym roku, czego czereśnia może nie lubić... jak i cała działka... i może nie lubić, że się powodzi! Ma ku powodzi. Panie Boże...gienia1230 pisze:Józefku, teraz obserwuj młode listki, bo u mnie, i chyba nie tylko u mnie mszyca uwielbia młode przyrosty. A że drzewko małe więc trzeba go chronić.
Powiedzcie, a to mlekiem pryskanie to ujdzie?
- 
				Jurek
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Józefek, Ty chyba coś piłeś, i nie podejrzewam, żeby to było mleko 

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Pierwsze słyszę o oprysku mlekiem czereśni, ale nie znam się na tym za bardzo  

Co do odmiany - mam ją u siebie no i zgodzę się z Jurkiem - nie jest z nią tak różowo jak podają.. Rośnie owszem pięknie - potężnie zbudowane krępe drzewo, duże owoce ale.. z owocowaniem licho, moja ma 5 lat i dopiero teraz zawiązała w miarę dużo owoców. Ona do tego lubi zrzucać bardzo dużą część zawiązków.
Ale późna to raczej nie jest z tego co pamiętam, chyba 4 - 5 tydzień

Co do odmiany - mam ją u siebie no i zgodzę się z Jurkiem - nie jest z nią tak różowo jak podają.. Rośnie owszem pięknie - potężnie zbudowane krępe drzewo, duże owoce ale.. z owocowaniem licho, moja ma 5 lat i dopiero teraz zawiązała w miarę dużo owoców. Ona do tego lubi zrzucać bardzo dużą część zawiązków.
Ale późna to raczej nie jest z tego co pamiętam, chyba 4 - 5 tydzień

Pozdrawiam, Maciek.

- 
				jozefek001
Maćku! No cóż... jeśli chodzi o mleko to nie pił ale się naczytał(pomysł a raczej transpozycja z pomidora i papryki) to mleko deszcz i tak od razu zmył.Suppa pisze:Pierwsze słyszę o oprysku mlekiem czereśni. Co do odmiany -duże owoce ale.. z owocowaniem licho, do tego lubi zrzucać bardzo dużą część zawiązków.
Piąty rok- to Twoje jedyne drzewo czereśni?- summit ma tylko kilka odmian zapylaczy to może w pół kilometrze one nie występują- jeśli to dobry trop a nie feler odmiany to może koleżankę jej dosadzę.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Mam jeszcze cztery inne   

Tu nie tyle chodzi o zapylacz ale wcześniej po prostu miała mało kwiatów. To pewnie taki urok odmianowy, niektóre późno wchodzą w owocowanie.
Od dwóch lat mam dla niej zapylacz - lapins, może będzie lepiej. Mogę Ci ją śmiało polecić, samopylna bardzo smaczna odmiana, tyle że późna i wymaga oprysku na nasionnicę. Moja jest jeszcze mała a już ma sporo owoców (podkładka Colt).
Pozdrawiam!

Tu nie tyle chodzi o zapylacz ale wcześniej po prostu miała mało kwiatów. To pewnie taki urok odmianowy, niektóre późno wchodzą w owocowanie.
Od dwóch lat mam dla niej zapylacz - lapins, może będzie lepiej. Mogę Ci ją śmiało polecić, samopylna bardzo smaczna odmiana, tyle że późna i wymaga oprysku na nasionnicę. Moja jest jeszcze mała a już ma sporo owoców (podkładka Colt).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Maciek.

- 
				jozefek001
Odmiany zapylaczy, jak czytam, do czereśni odmiany Summit, to między innymi: Van, Lapins, Hedelfińska, Bing, Lambert.

- 
				jozefek001
Lapins- pomyślę samopylna... poczytam jeszcze- dzięki Maćku za radę.

- 
				jozefek001
A jeszcze ten stożek wzrostu głównego pnia- gałąź pienna niby jest cała zielona ale bez końcówki jakby zgniła czy to dyskwalifikuje sadzonkę? Ma dopiero 180 cm.