Ogród Marylii... cz.2
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marylii... cz.2
Jaka ładna prymulka co to za gatunek? 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam w deszczowy i zimny dzień...
Cama clematis ma dużo więcej niż 10 pączków ,kwitnie po raz pierwszy,zachwyca swoją u rodnością ale clematisy wszystkie mają to do siebie ze zachwycają swoim pięknem...
spokoj,uczysz się, uczysz tak jak i ja,człowiek uczy się całe życie...lilie to są rożne chyba w większości żółte będą,sporo gdzieś zaginęło przez zimę...i jak zawsze piękny wiersz... :P
Fabi nie widać na zdjęciach ale w realu stokrotkowo i mniszkowo...
A to na poprawę pochmurnych nastrojów w ten deszczowy dzień...
Czosnki...

0rliki...

Clematis...

Rododendron...

Cama clematis ma dużo więcej niż 10 pączków ,kwitnie po raz pierwszy,zachwyca swoją u rodnością ale clematisy wszystkie mają to do siebie ze zachwycają swoim pięknem...

spokoj,uczysz się, uczysz tak jak i ja,człowiek uczy się całe życie...lilie to są rożne chyba w większości żółte będą,sporo gdzieś zaginęło przez zimę...i jak zawsze piękny wiersz... :P
Fabi nie widać na zdjęciach ale w realu stokrotkowo i mniszkowo...
Gatunku nie znam,kwitnie piętrowo,jest ładna i ślicznie rośnie a to chyba najważniejsze...Lady-r pisze:Jaka ładna prymulka co to za gatunek?

A to na poprawę pochmurnych nastrojów w ten deszczowy dzień...
Czosnki...

0rliki...

Clematis...

Rododendron...

- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Clematis cudny, zapisany do kajetu. Oj coś czuję, że mi się zrobi bardzo powojnikowo w ogrodzie. Już obmyślam następną rabatkę z pnączami. Czosnki i orliki też niczego sobie... U nas bez przerwy leje, niestety.
Pada deszcz, pada deszcz,
pada deszcz na dworze.
Taki mokry, że już bardziej
mokry być nie może. ...
Witam dziś deszczowo i piosenką przedszkolaków spacerując po twoim ogrodzie zrobiło się słonecznie -ślicznie wszystko rośnie , kwiaty kwitną tak okazale clematis jest niesamowity ma tyle kwiatów ,powojniki maja swój urok muszka na orliku wie co w życiu przyjemne
pada deszcz na dworze.
Taki mokry, że już bardziej
mokry być nie może. ...
Witam dziś deszczowo i piosenką przedszkolaków spacerując po twoim ogrodzie zrobiło się słonecznie -ślicznie wszystko rośnie , kwiaty kwitną tak okazale clematis jest niesamowity ma tyle kwiatów ,powojniki maja swój urok muszka na orliku wie co w życiu przyjemne

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Aż nie mogę uwieżyć , że to tegoroczne zdjęcia. Pięknie.

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Marylo kolorów i pięknych kwiatów rosnących w Twoim ogrodzie to Ci /zazdroszczę/, co to za piękny biały clematis znasz jego nazwę.?
Pozdrawiam Zenek
-
- 1000p
Witam po krótkiej przerwie...
Ciągle pada,dzisiaj na szczęście tylko krótka burza ale brak słońca,ziemia zaczyna nie przyjmować wody...
dodad clematisy są piękne,ale przy takiej pogodzie jak teraz to nie idzie się nimi nacieszyć,kwiaty zrobiły się dziurawe i brązowe...
spokoj nadal pada ,nadal mokro,gdzie to słonce
Fabi czasem sama nie mogę uwierzyć ze rabaty nie tak dawno założone już się zapełniły...
Zenku to Clematis,Wcześnie Kwitnący 'Lemon Chiffon'
Kwiaty początkowo jasnożółte, w czasie rozwoju stają się białe, z żółtawym pasem, niekiedy z delikatnym różowym przebarwieniem, średnicy do 16 cm, prawie okrągłe, złożone z 6-8 działek pofalowanych na brzegach. Pylniki żółte na kremowych nitkach. Kwitnie obficie V ? VI i ponownie VIII ? IX. Podpór czepia się ogonkami liściowymi. W miejscach silnie nasłonecznionych kwiaty blakną i szybko przekwitają.
Szczególnie przydatna do uprawy na stanowiskach północnych, przy kratach, tyczkach i innych podporach ogrodowych. Może wspinać się po naturalnych podporach.
Przynajmniej pod taką nazwą był kupiony...
Ciągle pada,dzisiaj na szczęście tylko krótka burza ale brak słońca,ziemia zaczyna nie przyjmować wody...
dodad clematisy są piękne,ale przy takiej pogodzie jak teraz to nie idzie się nimi nacieszyć,kwiaty zrobiły się dziurawe i brązowe...

spokoj nadal pada ,nadal mokro,gdzie to słonce

Fabi czasem sama nie mogę uwierzyć ze rabaty nie tak dawno założone już się zapełniły...

Zenku to Clematis,Wcześnie Kwitnący 'Lemon Chiffon'
Kwiaty początkowo jasnożółte, w czasie rozwoju stają się białe, z żółtawym pasem, niekiedy z delikatnym różowym przebarwieniem, średnicy do 16 cm, prawie okrągłe, złożone z 6-8 działek pofalowanych na brzegach. Pylniki żółte na kremowych nitkach. Kwitnie obficie V ? VI i ponownie VIII ? IX. Podpór czepia się ogonkami liściowymi. W miejscach silnie nasłonecznionych kwiaty blakną i szybko przekwitają.
Szczególnie przydatna do uprawy na stanowiskach północnych, przy kratach, tyczkach i innych podporach ogrodowych. Może wspinać się po naturalnych podporach.
Przynajmniej pod taką nazwą był kupiony...

-
- 1000p
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
Powiem krótko: U-RO-CZO u Ciebie, kalina cud-miód. Stworzyłaś bardzo przytulny ogród, gratuluję.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Rabatki z trawami - świetnie to wyszło, zobaczysz jak się szybko rozrastają i rozsiewają.
Pozdrawiam Fabiola.
Rosła kalina z liściem szerokiem,
Nad modrym w gaju rosła potokiem,
Drobny deszcz piła, rosę zbierała,
W majowym słońcu liście kąpała.....
......Na 6 zdjęciu co to za roślinka ? Ma takie grube świecące liście to chyba jakaś zimozielona ,może się mylę ale fajnie się prezentuje .Poletko trawowe super- widzę że ciągle nowe pomysły realizujesz w swoim ogrodzie. Kącik bzu i host bardzo ciekawy ....
Zapach fioletu się zmieszał z zielenią,
Ciepłe spojrzenia ze słońcem wymienił,
Potem po jego złocistych kosmykach
Zaczął wędrować by wszystko przenikać.
Wonią napełnił powietrzne przestworza,
Zmysły poruszył i nastrój wytworzył,
Serce zaraził magicznym uczuciem,
Które w nim płonie i nie chce zeń uciec.
* * *
Chociaż posiada bałkańskie korzenie,
W Polsce też maja oblicze odmienia.
Lilak ma imię ten krzew fioletowy,
Mylnie bzem zwany w potocznej rozmowie.

Nad modrym w gaju rosła potokiem,
Drobny deszcz piła, rosę zbierała,
W majowym słońcu liście kąpała.....
......Na 6 zdjęciu co to za roślinka ? Ma takie grube świecące liście to chyba jakaś zimozielona ,może się mylę ale fajnie się prezentuje .Poletko trawowe super- widzę że ciągle nowe pomysły realizujesz w swoim ogrodzie. Kącik bzu i host bardzo ciekawy ....

Zapach fioletu się zmieszał z zielenią,
Ciepłe spojrzenia ze słońcem wymienił,
Potem po jego złocistych kosmykach
Zaczął wędrować by wszystko przenikać.
Wonią napełnił powietrzne przestworza,
Zmysły poruszył i nastrój wytworzył,
Serce zaraził magicznym uczuciem,
Które w nim płonie i nie chce zeń uciec.
* * *
Chociaż posiada bałkańskie korzenie,
W Polsce też maja oblicze odmienia.
Lilak ma imię ten krzew fioletowy,
Mylnie bzem zwany w potocznej rozmowie.

Jak pięknie
, gąszcz pięknych roślin, te czosnki rewelacyjne, znakomicie się prezentują, tak jak rabata z trawami, też mi się marzy taka, ale na razie nie mam na taką miejsca, skalniaczki też super i ta kalina, moc bieli
Wspaniałe miejsce

-
- 1000p
Witam starych bywalców i nowych gości w moim ogrodzie...
Jadziu dziękuje bardzo,staram się w miarę możliwości fizycznych stworzyć ogród gdzie wszyscy będą się w nim czuli świetnie i znajdą coś dla siebie,jeszcze sporo pracy przede mną ...
Fabi rabatki z trawami to było moje marzenie od jakiegoś czasu i z niecierpliwością czekam aż te maleńkie sadzonki się rozrosną,teraz to jakoś skąpo wygląda...
Spokoj miło mi Cię znowu gościć...roślinka o którą pytasz to chyba rumianka,kwitnie drobnymi białymi kwiatuszkami i jest zimotrwała...dziękuje za kolejną nutę poezji...
Grzegorzu miło mi Cię gościć u siebie i zapraszam ponownie...Cieszę się bardzo ze podoba Ci się u mnie i dziękuje bardzo...
Jadziu dziękuje bardzo,staram się w miarę możliwości fizycznych stworzyć ogród gdzie wszyscy będą się w nim czuli świetnie i znajdą coś dla siebie,jeszcze sporo pracy przede mną ...

Fabi rabatki z trawami to było moje marzenie od jakiegoś czasu i z niecierpliwością czekam aż te maleńkie sadzonki się rozrosną,teraz to jakoś skąpo wygląda...

Spokoj miło mi Cię znowu gościć...roślinka o którą pytasz to chyba rumianka,kwitnie drobnymi białymi kwiatuszkami i jest zimotrwała...dziękuje za kolejną nutę poezji...

Grzegorzu miło mi Cię gościć u siebie i zapraszam ponownie...Cieszę się bardzo ze podoba Ci się u mnie i dziękuje bardzo...

-
- 1000p
Raz ktoś, oślepłszy, chciał się ludziom zwierzyć
Ze swej tęsknoty za kolorem trawy,
Agrestu, owsa, szmaragdów jaskrawych,
Jezior głębokich. - Nikt nie był ciekawy.
Cud zieleni
Pawlikowska-Jasnorzewska .
..wiem że w przeciwieństwie do wiersza tu wszyscy na tym forum są ciekawi zieleni -ranny spacerek wśród soczystej zieleni i ślicznych kolorów wiosny ,co prawda deszczowej i trochę smutnej z powodu powodzi jaka pustoszy nasz kraj, a jak sytuacja tam u Ciebie? Mocno was zalało....życzę słonka
Ze swej tęsknoty za kolorem trawy,
Agrestu, owsa, szmaragdów jaskrawych,
Jezior głębokich. - Nikt nie był ciekawy.
Cud zieleni
Pawlikowska-Jasnorzewska .
..wiem że w przeciwieństwie do wiersza tu wszyscy na tym forum są ciekawi zieleni -ranny spacerek wśród soczystej zieleni i ślicznych kolorów wiosny ,co prawda deszczowej i trochę smutnej z powodu powodzi jaka pustoszy nasz kraj, a jak sytuacja tam u Ciebie? Mocno was zalało....życzę słonka