Monia ..Ania była i widziała..Ty jakprzyjedziesz też zobaczysz..kiedy sadziłem były małe i były przeznaczone do formowania (są formowane) ale rosną zbyt szybko i trzeba je przerzedzić..więc co? mam wyrzucić?vertigo pisze:Józefie, a co Ty tak rozdajesz te tuje? Rezygnujesz z działki, czy co
Ogród nie tylko różany :) cz.2
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród nie tylko różany :) cz.2
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
No ja to jestem trochę sceptycznie nastawiona - winorośle to nie powojniki, opleść się ich nie da (młode łatwo się wyłamują, niestety, a zgiąć się nie dadzą). Chyba, żeby zrobić jakąś żyłkę dookoła kolumny, to wtedy wąsy się czepią, ale nie wiem, czy Ania chciałaby ingerować w swoje śliczne kolumnyvertigo pisze:Aniu, widzę, że mój pomysł z winoroślami się spodobał forumkomW GardenLe jest kilka odmian dostępnych obecnie
Wg mnie będą się pięły, a jeśli byłby kłopot, to zawsze możesz oplatać wokół słupów i podwiązywać ;)

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Dominiko, z tą żyłką masz b.dobry pomysł - faktycznie mogą być pomocne i lepsze niż oplatanie. Moja koleżanka ma tak prowadzone winorośle, choć nie na kolumnach, a po balkonach i wspinają się baaardzo wysoko. Są to już b.stare winorośle, więc mocne i grube, ale pięknie wyglądają 

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Klęska urodzaju u Józefa. Ja też tak chcę....
I takiego ładu jak u gospodyni....
Aniu - pamiętasz, pomagałaś w identyfikacji mojej róży (róż, pachnąca więc nazwałam ją sobie LOdier). Na 99,9 % jest to Laguna. Droga rozwiązania - zeznanie męża gdzie kupił, wyciągnięcie w szkółce od kogo mają dostawy, sprawdzenie oferty dostawcy, oglądanie i czytanie. No i wyszło na Lagunę. Uf... Chyba
I takiego ładu jak u gospodyni....
Aniu - pamiętasz, pomagałaś w identyfikacji mojej róży (róż, pachnąca więc nazwałam ją sobie LOdier). Na 99,9 % jest to Laguna. Droga rozwiązania - zeznanie męża gdzie kupił, wyciągnięcie w szkółce od kogo mają dostawy, sprawdzenie oferty dostawcy, oglądanie i czytanie. No i wyszło na Lagunę. Uf... Chyba

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Tylko jeśli żyłka, to gruba i mocna - plon musi utrzymać
poza tym masa samego krzewu - jak spadnie deszcz, i liście mokre, to trochę to waży 

Urocza córcia Aniu, Piękny dom i ogród - masz raj na ziemi
.
Czy mogłabyś mi polecić szkółkę róż ze sprzedażą wysyłkową. Poszukuję teraz Graham Thomas i nigdzie nie mogę jej namierzyć a na mojej liście chciejstw jest jeszcze mnóstwo odmian. Zamówiłam dziś na allegro Golden Showers do połączenia z moimi fioletowymi powojnikami.

Czy mogłabyś mi polecić szkółkę róż ze sprzedażą wysyłkową. Poszukuję teraz Graham Thomas i nigdzie nie mogę jej namierzyć a na mojej liście chciejstw jest jeszcze mnóstwo odmian. Zamówiłam dziś na allegro Golden Showers do połączenia z moimi fioletowymi powojnikami.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ Twoja Nadusia dorośle wygląda...czy to jest taki rzadki przypadek wyjatkowo zrównoważonego dziecięcia, czy tylko tak na zdjęciu 
Nadia R. to (sądząc ze zdjęcia) wyjątkowo pięknie ubarwiona róża, gdyby mi tak czasem wpadła w ręce, to kto wie... ;-)

Nadia R. to (sądząc ze zdjęcia) wyjątkowo pięknie ubarwiona róża, gdyby mi tak czasem wpadła w ręce, to kto wie... ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aguś, Nadusia jest bardziej zrównoważona... niż Dawidek
Ale nie tak do końca, też daje popalić
Róża Nadia nie tylko pięknie wygląda (na żywo ma baaardzo ciemny odcień czerwieni), ale i pięknie pachnie
Izabelko, Grahama to najszybciej w Rosarium znajdziesz, czyli tu http://www.rosarium.com.pl/ a tak po za tym, to zazwyczaj wszędzie, gdzie pisze na kartoniku róża angielska żółta
Monia, Domiś, to ja juz zgłupiałam teraz
To próbować czy nie z tymi winogronami?
A może w razie czego, jak sobie nie będą radzić to dokupię kratkę i przesadzę je gdzie indziej?
Izabelko, faktycznie podobna ta róża do Laguny
A takiego ładu to wcale nie mam, trzeba by zobaczyć drugą stronę ogródka...
Józefie, sklepik otwórz, chętnych będziesz miał zawsze
Zwłaszcza takich jak ja.. świeżo upieczonych i wszystko chcących mieć ogrodników
Cieszę się, że iglaki aktualne, oba są niezwykłej urody, a mam i tak w planach zakup kilku, żeby zasłonić przyszły garaż od ogrodu, chciałabym zrobić mały szpaler
Ten większy może się przydać Moni jakby co
Violuś...
Bardzo mi miło za te pochwały

Ale nie tak do końca, też daje popalić

Róża Nadia nie tylko pięknie wygląda (na żywo ma baaardzo ciemny odcień czerwieni), ale i pięknie pachnie

Izabelko, Grahama to najszybciej w Rosarium znajdziesz, czyli tu http://www.rosarium.com.pl/ a tak po za tym, to zazwyczaj wszędzie, gdzie pisze na kartoniku róża angielska żółta

Monia, Domiś, to ja juz zgłupiałam teraz

To próbować czy nie z tymi winogronami?
A może w razie czego, jak sobie nie będą radzić to dokupię kratkę i przesadzę je gdzie indziej?

Izabelko, faktycznie podobna ta róża do Laguny

A takiego ładu to wcale nie mam, trzeba by zobaczyć drugą stronę ogródka...

Józefie, sklepik otwórz, chętnych będziesz miał zawsze

Zwłaszcza takich jak ja.. świeżo upieczonych i wszystko chcących mieć ogrodników

Cieszę się, że iglaki aktualne, oba są niezwykłej urody, a mam i tak w planach zakup kilku, żeby zasłonić przyszły garaż od ogrodu, chciałabym zrobić mały szpaler

Ten większy może się przydać Moni jakby co

Violuś...

Bardzo mi miło za te pochwały

- AniaDS
- Kontakt:
Aguska masz takie połączenie?
Muszę zobaczyć
Halinko, dzięki
Ja kopytnika też musiałam w tamtym roku dostać (pewnie od Anulki) i był na pewno na zlikwidowanym skalniaku, potem w biegu wszystko z niego przesadzałam i juz nie pamiętam gdzie. Ani co, bo po zimie to sadzonki nie wyglądały zbyt konkretnie
Elu, mój kopytnik młody, miał raptem miesiąc temu dwa liście..
Czyli u mnie też nieźle buja
HalinkoK, wreszcie jesteś
Martuś, o takiego Davidka mi chodziło
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.24048.1
A ten drugi to nie w każdym kiosku na pewno, zbyt kosztowny jest
Ta hosta jest uszkodzona przez robotników (jak i inne), bo rusztowania przy nich stały, mam nadzieję, że to nie wirus.
Krystynko, miło Cię widzieć
, dziękuję za miłe słowa 
Muszę zobaczyć

Halinko, dzięki

Ja kopytnika też musiałam w tamtym roku dostać (pewnie od Anulki) i był na pewno na zlikwidowanym skalniaku, potem w biegu wszystko z niego przesadzałam i juz nie pamiętam gdzie. Ani co, bo po zimie to sadzonki nie wyglądały zbyt konkretnie

Elu, mój kopytnik młody, miał raptem miesiąc temu dwa liście..
Czyli u mnie też nieźle buja

HalinkoK, wreszcie jesteś

Martuś, o takiego Davidka mi chodziło

http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.24048.1
A ten drugi to nie w każdym kiosku na pewno, zbyt kosztowny jest

Ta hosta jest uszkodzona przez robotników (jak i inne), bo rusztowania przy nich stały, mam nadzieję, że to nie wirus.
Krystynko, miło Cię widzieć

- AniaDS
- Kontakt:
Monia, GardenLe to C.??
Do której tam mają czynne?
A w niedzielę nie da się podjechać?
Kupiłabym te winogronka i róże może jakieś
Pewnie mają fajne Tantauki zaś a ja je lubju
bardzo
Asiu, bardzo mi miło
I Nadusię zapamiętałaś
Cieszę się, że mi dałaś cynk, bo faktycznie, gdybym nie miała tej róży to byłaby teraz baaardzo pożądana
Jadziu, dzięki w imieniu obu Nadusi
Małgosiu, widzialam, one mają taką urodę
Niektóre ździebka są suche, ja z części traw je wyrwałam a te brązowe trawki przycięłam, szybko odbijają i są dużo ładniejsze wówczas.
Do której tam mają czynne?
A w niedzielę nie da się podjechać?
Kupiłabym te winogronka i róże może jakieś

Pewnie mają fajne Tantauki zaś a ja je lubju

Asiu, bardzo mi miło

I Nadusię zapamiętałaś

Cieszę się, że mi dałaś cynk, bo faktycznie, gdybym nie miała tej róży to byłaby teraz baaardzo pożądana

Jadziu, dzięki w imieniu obu Nadusi

Małgosiu, widzialam, one mają taką urodę

Niektóre ździebka są suche, ja z części traw je wyrwałam a te brązowe trawki przycięłam, szybko odbijają i są dużo ładniejsze wówczas.
- AniaDS
- Kontakt:
Coleuski odstraszające psy posadzone, oby się okazały przydatne

Kwitnie kolejna trawka

Co ja zaś posadziłam....w samym środku hosty

Chyba zapomniałam, że tam rosła
A to co?

I moja przyszła rabatka, czekam aż skończą domek z tej strony
Już tam są dwie hortensje ogrodowe, dojdą inne, przodem pójda hosty i żurawki, punktem centralnym miała być róża na pniu, ale będzie magnolia (muszę przesadzić, bo teraz ma przeciągi i chyba dlatego nie kwitnie).

Kwitnie kolejna trawka

Co ja zaś posadziłam....w samym środku hosty

Chyba zapomniałam, że tam rosła

A to co?

I moja przyszła rabatka, czekam aż skończą domek z tej strony

Już tam są dwie hortensje ogrodowe, dojdą inne, przodem pójda hosty i żurawki, punktem centralnym miała być róża na pniu, ale będzie magnolia (muszę przesadzić, bo teraz ma przeciągi i chyba dlatego nie kwitnie).

- AniaDS
- Kontakt:
A..
Hosty już mam (kilka) ale żurawki dopiero muszę kupić, to co..
Do Igi się uśmiechnąć, fajnie ma.. nieee......?

Hosty już mam (kilka) ale żurawki dopiero muszę kupić, to co..
Do Igi się uśmiechnąć, fajnie ma.. nieee......?

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Aniu,
Bardzo ładnie wyszła Wam elewacja domu
Pewnie masz już mniej fachowców i nareszcie większą swobodę w ogrodzie
Potrafię sobie wyobrazić, jaki teraz masz zapał i ile pomysłów w głowie.

Bardzo ładnie wyszła Wam elewacja domu

Pewnie masz już mniej fachowców i nareszcie większą swobodę w ogrodzie

Potrafię sobie wyobrazić, jaki teraz masz zapał i ile pomysłów w głowie.

-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Aniu domek wypiękniał , śliczne ciepłe kolory przybrał. Ogródek wypieszczony, rozrastający się. Córcia urocza, ma cudne oczy.Na kolumienkach widzę róże wiotkopędowe z powojnikami.
Wszystko piękne i zadbane.
Za oknem pogoda listopadowa, deszcz i 7C- obrzydlistwo.Lilie zaczynają dostawać podejrzany kolor liści ale nawet nie ma jak opryskać bo ciągle leje.Za to trawa ma się świetnie. Rośnie jakby jej płacili za to
a skosić nie ma jak.
Kaśka
Wszystko piękne i zadbane.
Za oknem pogoda listopadowa, deszcz i 7C- obrzydlistwo.Lilie zaczynają dostawać podejrzany kolor liści ale nawet nie ma jak opryskać bo ciągle leje.Za to trawa ma się świetnie. Rośnie jakby jej płacili za to

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Tak, to właśnie GardenLe. Ja bym sadziła te winorośle. A czynne tam mają codziennie do 18.00, a w sobotę do 14.00 (chyba). W niedzielę niestety nieczynne, ale możesz zadzwonić i zapytać, to możliwe, ze otworzą. Kiedyś mi mówiła ta Pani, ze umówiła się z jakąś przyjezdną klientką w niedzielę, to pewnie się zgodzi. Jest naprawdę spory wybór pięknych róż