Pochwalmy się naszymi drzewami!
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: Pochwalmy się naszymi drzewami!
To lepiej je teraz ukorzeniać, jak szczepić 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- sylwia13
- 50p
- Od: 15 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, jeżeli chodzi o ogród to dopiero się uczę
Czy może mi ktoś napisać, czy są drzewa które nie gubią liści na zimę i nie osiągają wielkich rozmiarów ?

Czy może mi ktoś napisać, czy są drzewa które nie gubią liści na zimę i nie osiągają wielkich rozmiarów ?
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są. Karłowe drzewka iglaste. Ale wszystko zależy co rozumiesz przez "osiąganie wielkich rozmiarów".
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- sylwia13
- 50p
Bardziej zależało mi na liściastych takich do 3-4m.sylwia13 pisze:Czy może mi ktoś napisać, czy są drzewa które nie gubią liści na zimę i nie osiągają wielkich rozmiarów ?
- nutka71
- 10p - Początkujący
- Od: 14 maja 2010, o 11:49
Sylwio,
Ja też dopiero się uczę i muszę przyznać, że to fascynująca nauka:) Mam początkujący ogród i zaczynam kształtowanie go niemal od zera. Co do niewysokich drzew i na dodatek zimozielonych, to przez najbliższe kilka lat, cokolwiek posadzisz będzie niewielkich rozmiarów
Co prawda radą na póżniej może okazać się kształtowanie tych drzewek, przycinanie i nie pozwalanie na zbyt duży wzrost. W innym przypadku radzę zamiast drzew posadzić zimozielone krzewy. Tycj jest spory wybór, wystarczy wpisać w google odpowiednie hasło.
Sama posadziłąm miesiąc temu przy domu klona palmowego, takiego na półtora metra wysokości i drugie tyle rozłożystości.
Ja też dopiero się uczę i muszę przyznać, że to fascynująca nauka:) Mam początkujący ogród i zaczynam kształtowanie go niemal od zera. Co do niewysokich drzew i na dodatek zimozielonych, to przez najbliższe kilka lat, cokolwiek posadzisz będzie niewielkich rozmiarów

Sama posadziłąm miesiąc temu przy domu klona palmowego, takiego na półtora metra wysokości i drugie tyle rozłożystości.
- nutka71
- 10p - Początkujący
- Od: 14 maja 2010, o 11:49
A jeszcze co do drzew, to ubiegłej jesieni posadziłam maleńką sadzonke brzozy purpurowej "betula purpurea". Wiosną wypuściła piękne listki. Ma raptem jakieś 50 cm, ale została posadzona dla uczczenia nardzin syna. Będzie rosła razem z nim. Poza tym widziałam dorosłe osobniki tego gatunku. Są zachywcajaco urokliwe! Może ktoś z Państwa ma w swoim ogrodzie taki dorosły egzemplarz?
- igielka78
Jeśli liściaste ok. 3-4m to szukaj wśród szczepionych na wysokim pniu np. klonów, robinii itp. Ale żadno zimozielone liściaste małe drzewko nie przychodzi mi do głowy.
- sylwia13
- 50p
Ok. Dzięki za informacje. A drzewa można przycinać od góry, żeby wyżej nie rosły?
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
Piękne macie drzewa, super wątek. Zawsze podobały mi się klony ale ostatnio zachorowałam na brzózkę, marzy mi się też robinia o kulistej koronie i jabłoń ozdobna, jedyny problem że mam malutko miejsca i drzewko musi być nieduże, ech ...

Pozdrawiam Magda
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Ja lubię brzozy ,obok naszego domu rośnie jedna,dosyć wiekowa.Ma chyba więcej zdjęć niż cała nasza rodzina.

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
- igielka78
Magdo, ta robinia o kulistej koronie nie jest duża i bardzo kształtna. Na pewno ją u siebie zmieścisz.
A ja chyba teraz się skusze na brzózkę Gracilis. Podobno rośnie do 5m i to powoli, więc będzie dłuższy czas niekłopotliwa. Dodatkowo ma ażurową koronę.
A ja chyba teraz się skusze na brzózkę Gracilis. Podobno rośnie do 5m i to powoli, więc będzie dłuższy czas niekłopotliwa. Dodatkowo ma ażurową koronę.
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Cieszę się, że tu zajrzałam
.
Mam się czym inspirować przy tworzeniu nowego zakątka w moim ogrodzie
Nie mogę się też doczekać wiosny w pełni ,żeby obfotografować te nieliczne egzemplarze które posiadam.
Pozdrawiam

Mam się czym inspirować przy tworzeniu nowego zakątka w moim ogrodzie

Nie mogę się też doczekać wiosny w pełni ,żeby obfotografować te nieliczne egzemplarze które posiadam.
Pozdrawiam
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Może ktoś może sie pochwalić zdjęciami klona Brillantisinum w różnych fazach rozwoju? Warto mieć to drzewo u siebie? Mnie się takie marzy, ale stacjonarnie jeszcze nie trafiłam 

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki