Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemek, te długie pomidorki bardzo mi się podobają.Co to za odmiana :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Susana te długie pomidorki o które pytasz to odmiany w typie San Marzano a konkretnie Follia F1 i Astro F1 (obie odmiany rosną u mnie po raz pierwszy).
x-suzana

Post »

Przemku, nasionka kupiłeś w sklepie czy zdobyłeś innymi drogami :?:
Plony wyglądają że będą obfite ;:138
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona zamawiałem w firmie Franchi Sementi przez internet. Z tego co pamiętam to przesyłka była darmowa bo zamawiałem nasiona różnych gatunków na kwotę ponad 30 zł.
x-suzana

Post »

Ale żeby o tej porze mieć już takie duże pomidory to niebywałe.Jak to widzę to wpadam w kompleksy, jestem dużo do tyłu z rozwojem pomidorków, coś muszę wczesniej podziałać w przyszłym roku.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sekret tych pomidorów polega na tym, że początkowo rozsada była produkowana w piwnicy bez dostępu światła dziennego, tylko przy oświetleniu lampą sodową oraz tym, że różnica temperatur pomiędzy doświetlaniem a ciemnością wynosiła kilka stopni.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

stanley1 pisze:Moje pomidory koktajlowe (maskotka) zaczynają wypuszczać młode pędy nad każdą parą liści przy łodydze.
Od 3 lat uprawiam Maskotkę. Uwielbiam je. Nie są to typowe koktajlowe, gdyż są trochę większe. Mają wielkość śliwki. Są bardzo smaczne :) Moje nr 1.
Maskotka jest niska, dorasta do ok 30-40cm i mocno się krzewi. Ciężko ją podwiązać, owoce mogą leżeć na ziemi, ale nic im to nie przeszkadza, nie gniją, są zdrowe. Nic nie obrywaj, bo to odmiana samokończąca. Ja zawsze żałuję, że tak szybko kończy plonowanie. Jest moment, kiedy krzew jest dosłownie oblepiony owocami. Potem dojrzewają systematycznie i koniec. W ubiegłym roku, by wydłużyć okres plonowania dosiałam drugą turę miesiąc później :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

przemek1136 pisze:Sekret tych pomidorów polega na tym, że początkowo rozsada była produkowana w piwnicy bez dostępu światła dziennego...
Jestem pod wrażeniem :shock: Nie mam pojęcia jak Ci się to udaje.... kiedy siałeś?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

stanley1 pisze:Dziękuje Tadeuszu za odpowiedź.
Mam też wiele sadzonek odmian malinowych (ożarowski oraz henryka) i chciałbym się poradzić który pęd/pędy najlepiej zachować, ten najniższy czy rosnące wyżej?
Co bym zyskał obrywając wszystkie pędy?
Jeżeli mamy zamiar prowadzić sadzonkę pomidora na dwa pędy , to jako drugi pęd ( poza przewodnikiem )zostawiamy pęd wyrastający bezpośrednio poniżej pierwszej od dołu kiści kwiatów, jest on mocniejszy od innych pędów- "wilków" wyrastających z pędu przy listku.

Jeżeli chcemy prowadzić sadzonkę na trzy pędy ( nie doradzam, za gęsto i za duży wysiłek dla sadzonki), to zostawiamy kolejny pęd wyrosły znowu poniżej kiści kwiatów.

Jeżeli się "zagalopujemy" i usuniemy pierwszy poniżej kiści kwiatów pęd, który mieliśmy zostawić jako drugi pęd, czekamy aż wyrośnie następny pęd poniżej kiści kwiatów i jego zostawiamy jako drugi pęd na krzaczku. Wszystkie inne wyrastające z koniuszków liści pędy ( wilki) usuwamy w fazie jak najmniejszych , by nie osłabiać niepotrzebnym wzrostem "wilków" całej rośliny.
Daniel01
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2010, o 19:29

Post »

Witam
W tym roku poraz pierwszy uprawiam pomidory w tunelu i nie wiem czy przy takiej pogodzie jak mamy ciągle pada deszcz a rano na pomidorach jest pełno kropelek rosy kompletnie mokre powinienem wietrzyć tunel.
Temperatura na zewnątrz ok 7st.C.
A jak mam wietrzyć to czy na przeszczał drzwiami czy wysrarczy uchylić dach bo mam taką możliwość

jak na zdjęciu

Obrazek

poadrawiam Daniel
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

Ja mimo tej koszmarnej pogody (deszcz wiatr) wczoraj i dzis wysadziłam wszystkie pomidory do gruntu.
Z braku miejsca na grządce, powstała konstrukcja przy planowanym do wycinki drzewie.
Wysadzone tam to koraliki i gruszeczki, wiec mysle ze spełni tez w sezonie funkcje ozdobnikowa:)
Zdjęcie przed i po osłonięciu sadzonek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ja też swoje otuliłam włókniną. Na gruncie latam co wieczór z wiaderkami i nakrywam je. Robię to samo codziennie. Zrobiłam foty jak przykrywam i sąsiadka się mnie pytała czy boję się kradzieży, bo każdego badylka fotografuję :;230
x-suzana

Post »

Danielu, ja próbowałabym wietrzyć dachem, bo wilgoć będzie uciekać do góry i wydaje mi się że powinno to krócej trwać niż przy wietrzeniu drzwiami.
Ja dzisiaj próbowałam wysuszyć rośliny wietrząc drzwiami na przestrzał ale przy deszczowej pogodzie nie wysuszyło i zamknęłam tunel. :(
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Daniel , no bo z tym wietrzeniem , zresztą podobnie jak z wieloma innymi rzeczami , nie ma jednoznacznej wykladni ... Jak zrobisz - będzie dobrze , ale w tych warunkach ideałów nie ma , bo bez mocnego grzania w tunelu i tak nie wywietrzysz , a zbyt dlugie wietrzenie zupelnie wystudzi wnętrze ... Sprobój może troche dach uchylać w poludnie i zobaczysz jak to wyjdzie .. Zupelnie to wszystko sie odmieni gdy pojawią sie upały , samo wietrzenie może nie starczyć , wtedy trzeba nieraz tunel zcieniować kredą .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”