Barwinek (Vinca)
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: czy barwinek powtarza kwitnienie?
z tego co mi wiadomo vinca minor kwitnie w maju a później cieszy tylko pojedynczymi sporadycznymi kwiatami ;) pora sadzenia raczej nie ma wpływu na coroczne procesy fizykochemiczne które wywołują kwitnienie 

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
U mnie w cieniu i nad strumykiem (wilgotne powietrze) kwitnie wiosną mocno, a potem pojedynczymi kwiatami (wszystkie odmiany / kolory podobnie). W słońcu (sucho) widziałam jak barwinek cudnie się rozrastał, ale kwitł tylko wiosną, a i to szybko przekwitł, chwila błękitu i ... po ptakach 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Dzięki
barwinek byl sadzony pod koniec lata. wtedy mial tylko kilka kwiatkow. wszystkie moje barwinki przezimowaly na balkonie pod przykryciem.
teraz maja 100 razy wiecej kwiatow niz momencie zakupu.
szkoda ze nie kwitnie caly czas. tak cieszy oko.
no nic będę inwestowac w te roslinke, kosztowala tak niewiele a tak szybko urosla.
Jak za 50 lat dorobie sie ogrodu ze strumykiem na pewno posadze tam te moje barwinki.
barwinek byl sadzony pod koniec lata. wtedy mial tylko kilka kwiatkow. wszystkie moje barwinki przezimowaly na balkonie pod przykryciem.
teraz maja 100 razy wiecej kwiatow niz momencie zakupu.
szkoda ze nie kwitnie caly czas. tak cieszy oko.
no nic będę inwestowac w te roslinke, kosztowala tak niewiele a tak szybko urosla.
Jak za 50 lat dorobie sie ogrodu ze strumykiem na pewno posadze tam te moje barwinki.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Takiego barwinka widziałem na początku grudnia pod południową ścianą budynku. Kwiaty były ścięte mrozem

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie się ubiegłej jesieni też przydarzyło kilka kwiatków, ale tak jak już wyżej pisano, nazwać to powtórym kwitnieniem byłoby przesadą 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
Barwinek Illumination
Bardzo spodobał mi się barwinek illumination. Czy można go wykorzystać jako pnącze? Np.prowadzić po podporze czy nie nadaje się do tego zupełnie? Albo czy ewentualnie jako roślina "zwisająca" z donicy na parapecie? Czy raczej nie ma to sensu...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Barwinek
Według fachowców ze Szkółkarstwa "(Roślina) Polecana na tereny zieleni, a także jako ciekawy pod względem kolorystycznym element do pojemników tarasowych ? wiszących i stojących."
źródło: - http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=360
źródło: - http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=360
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
Dzięki, czytałam ale nie wiem jak te stojące, chyba nie dałby rady się wspinać tj. pnącze...
Czy podczas kwitnienia barwinka mogę z niego ciąć pędy aby ukorzenić sadzonki czy lepiej poczekać aż przekwitnie??
Amatorka ogrodu
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Porównaj te rośliny posadzone obok, na jednakowym stanowisku.piterek pisze:Ja kupiłem ostatnio odmianę 'Imagine' - ma jakby mniej żółte liście od 'Ilumination':
Barwinek (Vinca minor)`Imagine` jest podejrzanie podobny do zastrzeżonej odmiany `Cahill` ILLUMINATION.
Wydaje mi się, że to nazwa nadana celem ominięcia opłat licencyjnych.
Nie znalazłem w żadnej ofercie szkółek tych odmian obok siebie.
Firmy oferujące 'Imagine' milczą na temat odmiany `Cahill` ILLUMINATION.
W sumie to tak nawet podejrzewałem, ale sprzedawca się upierał że to rożne odmiany. W sumie często tez sprzedają to samo pod inną nazwą, żeby ludzie znowu kupili (jako niby inną odmianę)
Tak czy siak, jest piękny!

Tak czy siak, jest piękny!

- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Moje też wyglądają rewelacyjnie. Mogę śmiało powiedzieć, ze barwinki są jednymi z atrakcyjniejszych roslinek zimnozielonych (z zadarniajacych).
A propos 'Imagine' i 'Cahill' ILLUMINATION, to wydaje mi się, ze to ta sama odmiana. Piterkowi radzę aby ten egzemplarz niby 'Imagine' umieścić w słonecznym miejscu.
'Cahill' ILLUMINATION, dostałem 2009 roku i po jego rozrośnięciu się widzę, ze pędy wędrujące do cienia są zielonawe a na słońcu, ładnie się wybarwiają. Poniżej sadzonka ze słońca, i dalej w różnych warunkach świetlnych. Wszystkie pochodzą od tej pierwszej sadzonki. Trzecie zdjęcie - widać zielonawe (po lewej), z bardziej cienistego miejsca.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
'Cahill' ILLUMINATION, dostałem 2009 roku i po jego rozrośnięciu się widzę, ze pędy wędrujące do cienia są zielonawe a na słońcu, ładnie się wybarwiają. Poniżej sadzonka ze słońca, i dalej w różnych warunkach świetlnych. Wszystkie pochodzą od tej pierwszej sadzonki. Trzecie zdjęcie - widać zielonawe (po lewej), z bardziej cienistego miejsca.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
Pozdrawiam - Jean