Pietruszka ( korzeniowa i naciowa)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zalecam przeczytanie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e+ro%B6linPriam pisze:Mam nadzieję że pamiętacie że pietruszki nie powinno się siać rok po roku w tym samym miejscui najczęściej źle znosi sąsiedztwo marchwi
Pozdrawiam Andrzej.
pietruszka
u mnie byl ten sam problem ze wschodami pietruszki.po opadach deszczu zaczely pokazywac sie roslinki.badz cierpliwa-moze u ciebie bedzie podobnie?
0000
Zimą wyczytałam, że nasiona powinny być przykryte warstwą ziemi nie większą niż dwie wysokości wysiewanych nasionek. W tym roku chciałam to wypróbować - przysypałam je tylko około 1 - 2 milimetrową wastwą piasku - zadziałało. Buraczki wzeszły szybko z marchewką, a pietruszka, która czasem wschodziła miesiąc ( spotkałam się z opiniami że potrafi wschodzić do 6 tygodni) zaczęła się pokazywać po 2,5 tygodniach.
Pozdrawiam
Renata
Pozdrawiam
Renata
- izabelita
- 50p
- Od: 7 lis 2008, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pietruszka naciowa żółknie
Witam! W tym roku pierwszy raz pokusiłam się wysiać różne zioła.
Bazylia i mięta rosną ładnie natomiast coś niedobrego dzieje się z natką pietruszki, najpierw na listeczkach zaczęły się pojawiać małe beżowawe plamki a teraz widać że ewidentnie żółknie i marnieje w oczach. Pewnie zaraz zostanę zakrzyczana że ma za gęsto, ale czy to jedyny powód? Co to w ogóle może być? Czy mogę coś jeszcze zrobić, czy jest już do wyrzucenia? Bardzo proszę o rady

Bazylia i mięta rosną ładnie natomiast coś niedobrego dzieje się z natką pietruszki, najpierw na listeczkach zaczęły się pojawiać małe beżowawe plamki a teraz widać że ewidentnie żółknie i marnieje w oczach. Pewnie zaraz zostanę zakrzyczana że ma za gęsto, ale czy to jedyny powód? Co to w ogóle może być? Czy mogę coś jeszcze zrobić, czy jest już do wyrzucenia? Bardzo proszę o rady

pozdrawiam,
Iza
Iza
Problem z pietruszką
kolejny rok z tym samym problemem pietruszka posiana w innym miejscu osiąga wzrost ok5 cm . i zaczyna wypadać.Chwytam za roślinkę a tam tylko natka a korzenia niema ,pietruszka ginie co jest tego przyczyną?
Re: problem z pietruszką
szkodniki...albo wilgoć i zgniły moim zdaniem
ja za to grzebiąc na kolanach w zeszłorocznym warzywniaku dojrzałem pietruchy , które nie wzeszły po wysianiu wtedy, za to teraz powydłubywałem te maluchy ostrożnie palcem i nazbierałem w ten sposób trzy kilo!!!!! posadziłem je na grządkach obok wysianej w tym roku wczesnej i późnej pietruchy...i tylko cztery wypadły...a raczej coś je wydłubało...a reszta puściła całe gaszcze nowych natek i chyba już sobie rośnie...podlac je gnojówką tak za tydzień???siedzą juz półtora tygodnia tam...
ja za to grzebiąc na kolanach w zeszłorocznym warzywniaku dojrzałem pietruchy , które nie wzeszły po wysianiu wtedy, za to teraz powydłubywałem te maluchy ostrożnie palcem i nazbierałem w ten sposób trzy kilo!!!!! posadziłem je na grządkach obok wysianej w tym roku wczesnej i późnej pietruchy...i tylko cztery wypadły...a raczej coś je wydłubało...a reszta puściła całe gaszcze nowych natek i chyba już sobie rośnie...podlac je gnojówką tak za tydzień???siedzą juz półtora tygodnia tam...
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: problem z pietruszką
Nigdy nie zdarzyło mi się aby u mnie pietruszka zimowała w ogrodzie. Zazwyczaj trochę wsadzam do podłużnej donicy i trzymam na parapecie. Całą zimę mam natkę prawie tak pyszną jak latem. Do swojskiego rosołku-jak znalazł. Jeśli siejesz warzywka na odżywionej ziemi, nie trzeba ich spacjalnie traktować. A propo zimowania. Natknęlam się na ozimą pietruszke. Sieje sie ją jesienią i na wiosnę bardzo wczesnie wyrasta. Uprawialiście już taką?
Re: Pietruszka
no moja wysiana w zeszłym roku skiełkowała prawdopodobnie dopiero teraz na wiosne w miejscu które poszło pod pług wapno i bronę bo wysiewałem jęczmień browarny...dobrz ze przed uprawą łaziłem i gapiłem sie co tam zostac mogło i znalazły sie te maluchy...korzonki ma jak długopis ale jest jej za to zatrzęsienie...