Ile za założenie trawnika z siewu
Ile za założenie trawnika z siewu
Witam,
Mam mały problem gdyż pomagam szwagrowi zrobić ogród i nie wiem zupełnie ile zażądać kasy za poszczególne etapy.
Najpierw zrobiłem mu około 100 mb ogrodzenia z siatki plus zamontowanie około 15mb kutego ogrodzenia z bramą itp i wziąłem 400 zł za robotę. I teraz mam problem bo nie wiem jakie są ceny np zrobienia trawnika, którego jest około 500m2. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie ile biorą firmy ogrodnicze bo muszę zażądać mniejszą kasę niż oni.
Jak znacie ceny to proszę podajcie, powiem jeszcze, że jest to województwo lubuskie.
Pozdrawiam
Mam mały problem gdyż pomagam szwagrowi zrobić ogród i nie wiem zupełnie ile zażądać kasy za poszczególne etapy.
Najpierw zrobiłem mu około 100 mb ogrodzenia z siatki plus zamontowanie około 15mb kutego ogrodzenia z bramą itp i wziąłem 400 zł za robotę. I teraz mam problem bo nie wiem jakie są ceny np zrobienia trawnika, którego jest około 500m2. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie ile biorą firmy ogrodnicze bo muszę zażądać mniejszą kasę niż oni.
Jak znacie ceny to proszę podajcie, powiem jeszcze, że jest to województwo lubuskie.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ile za założenie trawnika z siewu
Witaj YENKO, u nas w rodzinie nie robi się interesów z członkami rodziny (tej najbliższej), jeżeli się już u szwagra pracuje , to za darmo, a jeżeli nie stać mnie na pracę za darmo( u szwagra),bo muszę zarobić na "chleb",to pracuję u "obcych" a szwagrowi nic nie robię, niech wynajmie obcą osobę do roboty i jej zapłaci. Ile byś nie powiedział, dla Ciebie to będzie to za mało, a dla szwagra za dużo.
Co innego, jeżeli szwagier czuje się zobowiązany i Ci ,mimo że nie chcesz pieniędzy zapłaci ile uważa, lub zadośćuczyni w inny sposób. Jeżeli chcesz mieć "rodzinę" to się mnie posłuchaj, może i on Ci kiedyś pomoże.
Co innego, jeżeli szwagier czuje się zobowiązany i Ci ,mimo że nie chcesz pieniędzy zapłaci ile uważa, lub zadośćuczyni w inny sposób. Jeżeli chcesz mieć "rodzinę" to się mnie posłuchaj, może i on Ci kiedyś pomoże.
U mnie to nie działa w ten sposób tak jak u Ciebie. Sam mi zaproponował, że zarobie więcej niż w swojej dotychczasowej pracy (która i tak kończy się do końca maja, ponieważ roczna umowa mi wygasa) a poza tym u mnie w rodzinie się nie pracuje za darmo bo wiadomo że to nie jest lekka praca a prace trzeba szanować. Więc proszę o dalsze wskazówki.
To zależy m.in. od stanu gleby i przewidzianych zabiegów:yenko pisze:nie wiem jakie są ceny np zrobienia trawnika, którego jest około 500m2.
- oprysk,
- orka,
- kultywator, bronowanie,
- wybieranie korzeni, kamieni,
- nawiezienie i rozgarnięcie lepszej ziemi,
- równanie, wałowanie,
- siew,
Może rozlicz się godzinowo

- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Może ja w czymś pomogę 
Jak zakładałem sam swój trawnik to zapłaciłem rolnikowi 50zł, który agregatem (kultywator plus brona aktywna) wzruszył mi ziemię. Wyrównał ją z grubsza (patrząc w płaszczyźnie). Wszystko trwało około 203-0 minut. Działka 1300m kw.
Resztę już sam wygrabiłem grabiami, posiałem trawę (25kg ~ 200zł na dziś minimum) i uwałowałem.
Czas pracy od 10 rano do 19 popołudniu.
Z drugiej strony tadeusz48 ma rację. Ja bym za dobrego grilla i kilka browarów pomógł

Jak zakładałem sam swój trawnik to zapłaciłem rolnikowi 50zł, który agregatem (kultywator plus brona aktywna) wzruszył mi ziemię. Wyrównał ją z grubsza (patrząc w płaszczyźnie). Wszystko trwało około 203-0 minut. Działka 1300m kw.
Resztę już sam wygrabiłem grabiami, posiałem trawę (25kg ~ 200zł na dziś minimum) i uwałowałem.
Czas pracy od 10 rano do 19 popołudniu.
Z drugiej strony tadeusz48 ma rację. Ja bym za dobrego grilla i kilka browarów pomógł

Ciężko pracować u kogoś ze 2 miesiące tylko za grilla no ale to już trudno, nie chciałem żebyście mi radzili żeby robić za darmo tylko chciałem się dowiedzieć ile to kosztuje gdy firma zakłada trawnik. Jedyne czego nie będę musiał robić to wzruszać ziemi i mieszać jej normalnej warstwy z ziemią nawiezioną, ponieważ zrobi to traktor.
Pozdro
Pozdro
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Dzięki za linka pozdro
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2010, o 22:09