Ile za założenie trawnika z siewu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
yenko
50p
50p
Od: 6 maja 2010, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ile za założenie trawnika z siewu

Post »

Witam,

Mam mały problem gdyż pomagam szwagrowi zrobić ogród i nie wiem zupełnie ile zażądać kasy za poszczególne etapy.
Najpierw zrobiłem mu około 100 mb ogrodzenia z siatki plus zamontowanie około 15mb kutego ogrodzenia z bramą itp i wziąłem 400 zł za robotę. I teraz mam problem bo nie wiem jakie są ceny np zrobienia trawnika, którego jest około 500m2. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie ile biorą firmy ogrodnicze bo muszę zażądać mniejszą kasę niż oni.

Jak znacie ceny to proszę podajcie, powiem jeszcze, że jest to województwo lubuskie.

Pozdrawiam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ile za założenie trawnika z siewu

Post »

Witaj YENKO, u nas w rodzinie nie robi się interesów z członkami rodziny (tej najbliższej), jeżeli się już u szwagra pracuje , to za darmo, a jeżeli nie stać mnie na pracę za darmo( u szwagra),bo muszę zarobić na "chleb",to pracuję u "obcych" a szwagrowi nic nie robię, niech wynajmie obcą osobę do roboty i jej zapłaci. Ile byś nie powiedział, dla Ciebie to będzie to za mało, a dla szwagra za dużo.

Co innego, jeżeli szwagier czuje się zobowiązany i Ci ,mimo że nie chcesz pieniędzy zapłaci ile uważa, lub zadośćuczyni w inny sposób. Jeżeli chcesz mieć "rodzinę" to się mnie posłuchaj, może i on Ci kiedyś pomoże.
yenko
50p
50p

Post »

U mnie to nie działa w ten sposób tak jak u Ciebie. Sam mi zaproponował, że zarobie więcej niż w swojej dotychczasowej pracy (która i tak kończy się do końca maja, ponieważ roczna umowa mi wygasa) a poza tym u mnie w rodzinie się nie pracuje za darmo bo wiadomo że to nie jest lekka praca a prace trzeba szanować. Więc proszę o dalsze wskazówki.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

yenko pisze:nie wiem jakie są ceny np zrobienia trawnika, którego jest około 500m2.
To zależy m.in. od stanu gleby i przewidzianych zabiegów:
- oprysk,
- orka,
- kultywator, bronowanie,
- wybieranie korzeni, kamieni,
- nawiezienie i rozgarnięcie lepszej ziemi,
- równanie, wałowanie,
- siew,

Może rozlicz się godzinowo :roll:
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Może ja w czymś pomogę :)

Jak zakładałem sam swój trawnik to zapłaciłem rolnikowi 50zł, który agregatem (kultywator plus brona aktywna) wzruszył mi ziemię. Wyrównał ją z grubsza (patrząc w płaszczyźnie). Wszystko trwało około 203-0 minut. Działka 1300m kw.
Resztę już sam wygrabiłem grabiami, posiałem trawę (25kg ~ 200zł na dziś minimum) i uwałowałem.
Czas pracy od 10 rano do 19 popołudniu.

Z drugiej strony tadeusz48 ma rację. Ja bym za dobrego grilla i kilka browarów pomógł ;:136
yenko
50p
50p

Post »

Ciężko pracować u kogoś ze 2 miesiące tylko za grilla no ale to już trudno, nie chciałem żebyście mi radzili żeby robić za darmo tylko chciałem się dowiedzieć ile to kosztuje gdy firma zakłada trawnik. Jedyne czego nie będę musiał robić to wzruszać ziemi i mieszać jej normalnej warstwy z ziemią nawiezioną, ponieważ zrobi to traktor.

Pozdro
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

yenko
50p
50p