Mały skromny ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały skromny ogródek

Post »

Ale pączysko ma ta piwonia :shock: Piękne :D
Orliki to przynajmniej niejadalne dla ślimaków.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Adaś to jest ta czerwona majowa piwonia , jednak dałam 2 piwonie druga jest o miesiąc późniejsza .

Genia
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu rzeczywiście ślimaki omijają z daleka orliki , chociaż jedne z niewielu
roślin które im nie smakują :D . Piwonia jest majowa , więc jak będzie ciepło to
powinna się szybciutko rozkwitnąć . :tan

Geniu ta piwonia to jest moja którą już mam od kilku lat , a od Ciebie
obie są późniejsze , albo mi się coś poknociło i faktycznie to jest jedna - tylko rodzielona piwonia .
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Moje piwonie, jak kwitną to wyglądają ładnie tylko do pierwszego większego deszczu, potem leżą na ziemi takie kłapciochy. Nie wiem, może je sznurkiem do kija przywiązać?

Orliki masz wspaniałe, miałem kiedyś dwie kępki ale nie chciały rosnąć i w końcu zniknęły.

:wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku :wit a wiesz , że właśnie tak zrobiłem z piwonią bo już się kładła po ziemi , a gdyby
przyszedł deszcz to całkiem by ją gleby przybił.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

W jakimś ogrodzie widziałam wokół piwonii taki mały druciany płotek (sprzedają to w marketach budowlanych w rolkach, wysokość jakieś 50cm max). Bardzo estetycznie to wyglądało i dawało super oparcie dla piwonii.

Adaś, w wątku "ekologicznym" znalazłam podobno niezawodny sposób na ślimaki pomrowce: bulion ze ślimaków. 60 sztuk martwych pomrowców zalać 10l wody i zostawić na 3-5 dni, od czasu do czasu mieszając. Polewać glebę wokół zagrożonych roślin... Obrzydliwe, ale jeśli zagrożone będzie moje pole sałaty, to się przemogę :roll:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adamie witaj. Uporałam się w końcu z tym swoim wątkiem , a tu widzę u Ciebie tyle pięknych kwiatów :roll: . Różanecznik Ci wspaniale zakwitł, u mnie jeszcze się namyślają i orliki już kwitną. Cudnie jest w Twoim ogrodzie. Wszystko jakby przyspieszone kwitnienie.Pozdrawiam. :)
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmaro nie widziałem takich zabezpieczeń dla piwoni , ale gdybym spotakał to na pewno sobie kupię .
Są właśnie niektóre kwiaty które są wysokie , wiotkie i trzeba je czymś podeprzeć , taki płotek byłby w sam raz .
Ja dla ostróżki i margerytki , pospawałem z drutu taką obręczo - podpórkę i też zdaje egzamin .
Ze ślimakami już się nie cackam , rozsypałem granulat i po sprawie .
Tajko , dziękuję za miłe słowa ;:196 . Wcześniej narzekałem na pogodę , ale teraz od kilku dni
jest piękna ;:3 pogoda i bardzo ciepło , więc roślinki mają wspaniałe warunki na wzrost , rozwój i kwitnienie .
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Przede wszystkim zazdroszczę Ci pogody, bo ja z zapłakanego wciąż Śląska.
Nic więc dziwnego, że kwitnie u Ciebie już tyle kwiatów, które u mnie jeszcze w pąkach.
Moim zdaniem metalowe obręcze do piwonii to najlepszy pomysł. Zwieszające się łodygi zasłonią metal, a całość zrobi wrażenie bukietu. Ja kupiłam w Auchanie obręcze z tworzywa, założyłam na krzaki, na razie się nie przewracają, ale co dalej?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Adaś, rosną Ci roślinki w oczach! Ja jeszcze muszę poczekać na orliki i piwonie.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

arkandor pisze:Moje piwonie, jak kwitną to wyglądają ładnie tylko do pierwszego większego deszczu, potem leżą na ziemi takie kłapciochy. Nie wiem, może je sznurkiem do kija przywiązać?

Orliki masz wspaniałe, miałem kiedyś dwie kępki ale nie chciały rosnąć i w końcu zniknęły.

Ja swoje piwonie sadzę pod płotami i jak robią się duże pąki przywiązuje do płotu , tak samo robię z ostróżkami , nie mam wtedy poprzewracanych roślinek po deszczu czy burzy .
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu :wit Oj nie nacieszyłem się długo tą piękną pogodą , dzisiaj i umnie też zapowiada się płaczący dzień .
Trzeba sobie jakoś radzić z podporami dla roślin , ja wymyśliłem taką metalową obręcz dla ostróżki i jest Ok.

Agnieś u Ciebie też na pewno szybko zakwitną , może u mnie jest bardziej mokro .

Geniu jak pod płotem u Ciebie rosną piwonie i ostóżki to rzeczywiście można przywiązać do płotu i nawet nie widać .
Ale ja mam piwonie posadzoną tą majową pod ścianą domu przy odbojówce i tam z tyłu krzaka wbiłem kołek i podwiązałem , też go nie widać .
Wydaje mi się , że piwonie te późniejsze mają bardziej sztywne łodygi i nie pokładają się , A te majowe są dość wiotkie .
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam moje wszystkie piwonie trzeba przywiązywać , ta której kawałek Ci wysłałam też rosła pod domem ale potrzebne mi było miejsce na inne rośliny więc wykopałam i posadziłam pod płotem , wcześniej wsadzałam metalowy pręt , ale było go troszkę widać .

Genia
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Witaj :)

Odwiedziłem Twój ogród i muchlę, że będę tu zaglądał częściej, oczywiście jeśli mi na to pozwolisz :wink:
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu jeśli trzeba bedzie wszystkie piwonie podpierać , to nie ma problemu , coś zaradzę .
Krzysztof :wit Witam cię w moim wątku . Cieszę się , że zechciałeś odwiedzić mój
ogród i muchlę (choć przyznam , że nie wiem co znaczy to słowo ? :oops: ) Zapraszam oczywiście ponownie do mnie . ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”