Witaj arkandorze.. Winogron poszedł won, całkiwice się go pozbyłem... bo nie rodził zbytnio winogron a jak już coś się objawiło to odrazu wysychało na gałęzi i przerabiało się na rodzynki
no to można powiedzieć ze rok 2o1o rozpoczął się dla ogrodników całkiem sympatyczne
Ja też już zacząłem obrabiać skarpę i cosik już widać ...
powolutku bo na razie taką pod-rabatę zrobiłem a z resztą to się zobaczy nie wszystko na raz
a o to moja podrabata
a i dziś przerobiłem spływ z rynny na krótszy, aby mnie nie podmywało to zrobiłem mały odpływ
i tak się zastanawiam czy jak posadze tam iglaka to bedzie git ( pod ścianą )
Aniu...
Sucho to jest trochę pod tą ścianą ale jak bedę na bierząco podlewał to nic mu się nie stanie a chce posadzić tam thuja occidentalis 'Wareana Lutescens' chodzi aby nadać tylko taki żółtawy akcent na tej ścianie...
a tuję dostanę od sąsiada bo chce się jej pozbyć tylko nie wiem czy się przyjmię ... i to mnie najbardziej niepokoi ...
teraz padają często deszcze to może jakoś szybciej się zaklimatyzuje ...
Najgorsze bedą schody bo chce je zacząć budować jak się pogoda wyklaruje, bo teraz ziemia taka mokra, żeby mi to wszystko nagle nie usiadło ...
A tam na tej małejj pół-rabacie to jest taki półcień bo gdzieś do 13-14 to słońce świeci a potem zachodzi za domem i tworzy się cień więć dla żurawki to chyba odp. stanowisko ??
Tuję z bryłą ziemi jak porządnie wykopiesz to powinna się przyjąć jeszcze o tej porze. Byle pilnować wilgotności. Żurawki lubią półcieniste miejsca, a kolorek dają ładny.
Aniu
Żurawka ma takie ciemno bordowe liście ale o odmiane nie pytaj bo się na tym nie znam tyle, że na etyliecie było napisane Żurawka ogrodowa 'Plum Pudding ale ładnie rozkrzewiona roślinka...
Michał,, przybiegłam do Ciebie z rewizytą
Ogród masz wspaniały, widzę, że to już ładne wieloletnie nasadzenia, a i starodrzew też się pięknie prezentuje. Sporo ładnych iglaczków, ciekawe rozwiązania.. pięknie
Pisałeś o problemie z cyprysikiem.. u mnie podmarzły formowane tuje, ciągle jeszcze stoją bidulce, ale myślę, że im się jeszcze zbierze na zieloność