frant pisze:Cudo ! Oj , Daniel , wpędzisz ludzi w kompleksy

. Największe wrażenie robi ten otwierany dach , zatem jest to tunel w wersji cabrio

. No to sie napracowałeś i pieniążkow też poszło niemało ... Aha , powiedz tylko na co Ci w tunelu róża wiatrów

?
Dzięki Frant nie było moim zamiarem kogokolwiek wprowdzać w kompleksy. Ale fakt sąsiedzi zza miedzy przecierali oczy ze zdumienia a niektórzy zapewne mnie wyśmewali ale ja i tak mam nadzieję iż jakiś plon otrzymam.
Aco do kosztów to materiał aż tak drogi nie był.Oczywiście mojej pracy nie liczę.
Jak żona się dowiedziała o moich zamiarach to jej odpowiedz była krótka (jak postawisz mi jakieś straszydło pod oknami to podpalę)
I tak powstał taki projekt.
Co do otwieranego dachu to po przeczytaniu wielu wątków na tym forum o potrzebie prawidłowego wietrzenia tunelu i jaki ma to wpływ na uprawę pod osłonami tak wyszło ale fakt przy bezsłonecznej pogodzie tunel może być zamknięry a wętylacja odbywa się poprzez regulację wysokości dachu podczas opadów ani kropla nie wpada do środka.
Teraz pozostaje mi dorobić jakieś otwierane drzwi z drobnej siateczki na czas wietrzenia tunelu podczas upałów pomysł jest taki aby drzwi były podwójne jedne foliowe które mam i taki moskitiery również otwierane lub przesuwane wenątrz tunelu które zabezpieczą mnie przed niechcianymi gośćmi czytajślimak kot pies itp.