Mały skromny ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały skromny ogródek

Post »

Adam chyba ja jedną piwonię Ci wysłałam , może się rozdzieliła .

Genia
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to teraz nie wiem Geniu .... ;:224 co mam myśleć , ale na karteczce było napisane :
piwonia fioletowa i czerwona . A ty masz fioletową piwonię ?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to chyba jednak wysłałam 2 , mam już słabą pamięć , jak tak napisane to chyba jednak 2 zresztą nie długo się okaże . Ja mam i czerwoną majową i fioletową , może lila róż późniejszą .

Genia
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21

Post »

Witam...
Jak patrze na Twojego Rh to tak myślę czy też nie zakupić na swoją działkę ... ale obawiam się, że nie dam sobie z nim rady bo to trzeba długo przygotowywać tę glebę i to specjalną... ale myślałem ze może kupie ziemie do Rh wykopie taki dołek ok 50-70 cm wysypie go ziemią i w to go posadze.. do towarzystwa dam jakąś azalijkę japońską pare wrzosów i klona palmowego ale czy w ogóle takie towarzystwo może mu odpowiadać ...
Widzę, że posiadasz już RH to może jako bardziej doświadczony podpowiesz mi jak to się z nim obchodzić ...

Pozdrawiam Michał
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu jakim kolorem piwoni podzieliłaś się ze mną , okaże się niebawem. ;:224
Pączki robią się coraz większe , więc już niedługo będzie wiadomo , ale z fioletowej
bardzo bym cieszył :tan .
Michał ja swojego różanecznika mam od zeszłego roku , to jego druga wiosna u mnie .
Gleba raczej nie jest dla niego idealna , bo gliniasta , ale wymieszałem moją z kupną kwaśną
i na razie nie widać , aby mu coś nie pasowało . Mój Rh ma towarzystwo z azalią i niskimi bylinami
tj. hostami i żurawkami . Myślę , że możesz pomyśleć o takim założeniu jakie masz na myśli ,
warto spróbować . Do Rh są secjalne nawozy i zakwaszacze podłoża , więc nie powinno być
dużego problemu z utrzymaniem kwaśnej ziemi dla kwaśnolubnych .
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Oj, powiem Ci Adasiu, że to nie takie hop... Ja mojego wsadziłam miesiąc temu. Podłoże przygotowałam bardzo starannie: kwaśny torf zmieszany z sosnowym igliwiem, przekompostowanymi liśćmi dębu, podsypane to siarką. I po miesiącu deszczów pH zmieniło się z 4.0 na 5.5... Aż się boję podejść tam z kwasomierzem po wczorajszym i dzisiejszym oberwaniu chmury. Pewnie wypłukane wszystko...
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmaro , może i masz rację , to zależy jaka u kogo jest ziemia , ja kwasomierza nie posiadam i nigdy
u mnie nie była badana ziemia . Przypuszczam , że kwaśna ona nie jest , bo podobnie jak u Ciebie raczej gliniasta ,
w niektórych częściach ogrodu trochę lepsza i żyźniejsza , ale u mnie nic złego nie dzieje się z Rh.
Zachęcałem Michała do posadzenia na podstawie moich obserwacji dotyczących uprawy Rh , przypuszczam , że najlepiej
on sam będzie wiedział , czy może pozwolić sobie na rabatę kwaśnolubną czy nie , a najlepiej gdyby sobie zbadał ziemię
w swoim ogrodzie , wtedy będzie wiadomo , czy zawracać sobie głowę Rh .
Ogólnie mówi się o uprawie różaneczników w kwaśnej ziemi i cieniu lub półcieniu , a widzę u moich sąsiadów jak pięknie rosną
i kwitną Rh w pełnym słońcu i nie wydaje mi się , aby przygotowywali specjalną ziemię dla nich , bo nie są doświadczonymi ogrodnikami ,
a poza tym posadzone już kilkanaście lat temu . U nas na wsi jeszcze nie były takie popularne . Wydaje mi się , że jeśli ma pięknie rosnąć
(chociaż nie stworzy im się "książkowych " warunków ) to będą rosły , a jeśli nie - to ,żeby im zapewnił idealne warunki to i tak nie będą rosły .

A twoim Rh nie przejmuj się , na pewno tak szybko nic mu się nie stanie , chociaż trochę pH się podwyższyło .

Mój różanecznik - dzisiaj jeszcze bardziej kwiaty rozkwitły

Obrazek

Azalia
rozwinie płatki lata chwila

Obrazek

Bez miał być pełny , ale nawet koło pełnego nie stał .............................. rozwijający sie kwiat rodgersji kasztanowcolistnej

Obrazek Obrazek

Lewizja

Obrazek Obrazek

Magnolia kupiona niedawno ..................................................................Floks szydlasty

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Adasiupiękne kwiaty masz aż dech zapiera.To co napisze może wydawać się niektórym dziwne,ale facet w ogrodzie pielęgnujący kwiaty i krzątający się w kuchni zawsze robił na mnie wrażenie hihi.Masz rączke do kwiatów,nie jedna kobieta mogła by Ci tego pozazdrościć.
Co to za gatunek magnolii???
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam może źle opisałam kolor fioletowy mojej piwonii może bardziej lila róż ,jak znajdę zdjęcie to wkleję .
Pięknie kolorowo u Ciebie .

Genia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonko przykro mi , ale niesty nie wiem jak to odmiana magnoli :oops: nie było przywieszki z informacją ,
a ja nie pytałem sprzedawcy . Wolałbym , aby nie rosła szybko i zbyt duże drzewo , bo ogródek mały ....
Dziękuje za komplementy :oops: jest mi bardzo miło :D

Geniu - dziękuję , :D piwonia jaka by nie była czy fioletowa czy różowa to i tak bardzo cieszę się ,
różowej też nie miałem , więc bardzo jest mile widziana . ;:196
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Adam - ten rododendronik malutki, ale ma potencjał ;:138, ślicznie kwitnie. Pozostałe kwitnące rośliny równie piękne. Faktycznie masz rękę do roślin, to widać.

:wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21

Post »

Adamie...
Zobacze może się skuszę na tego Rh bo bardzo mi się podobają jak kwitną w maju i mają takie śliczne kolory...
powiadasz, że powinno się udać takiemu laikowi w tym temacie jak JA :)
pożyjemy zobaczymy i wtedy ocenimy :)

Cebulla, to żeś starannie się do tego zabrała, a jak duże są Twoje Rh...?

pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Adamie, wspaniałe kwiaty pokazujesz.
Czytam sobie też dyskusję o podłożu dla różaneczników. Masz szczęście (i sąsiedzi też) że ziemia lokalna sprzyja tym roślinom. Na pewno można zaobserwować że starsze krzewy same pomagają regulować kwasowość- ich liście wpływają na glebę. Ważne żeby podłoże było próchnicze, nie może być suche. Jeśli słabo rosną na jakimś stanowisku można spokojnie je przesadzić w inne miejsce, znoszą to bardzo dobrze.
Warto spróbować - to takie piękne krzewy.
Aha- jeszcze jest coś takiego jak różaneczniki na podkładkach Inkarho -znoszą one większą zawartość wapnia w glebie. Ale jeszcze mały wybór odmian jest tak prowadzony.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adasiu, w Twoim ogród prawdziwie kwitnąco. Piszesz, że masz mały ogródek- to chyba sprytnie to wszystko pousadzane, bo mnogość odmian i gatunków pokazujesz.
Lewizja też pięknie puściła kwiatostanów. ;:63 ;:63
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku dziękuję za miłe słowa - ja wiem czy mam tak dobrą rękę do kwiatów , to tak jak wszyscy tu
na fotum , a poza tym nie jestem osamotniony w pielęgnacji i prowadzeniu ogrodu , to wspólne można by rzec
dzieło - moje i mojej żony , oboje jesteśmy zakochani w kwiatach i ogólnie w ogrodnictwie .
Michał jak nie spróbujesz z Rh to się nie przekonasz , najlepiej zacząć od jakiegoś niedrogiego , a poza tym
azalie też są piękne , a one nie są tak wymagające nie potrzebują tak kwaśnego podłoża .
Aniu japiękniejsze krzewy są właśnie te kilkuletnie , gdy są rozrośnięte wtedy wyglądają przepięknie obsypane kwatami .
Martynko mój ogródek naprawdę jest mały , było jeszcze trochę trawnika , ale teraz on się szybko
kurczy , a przybywa rabatek z kwiatami .

Kwitną Orliki .......................................................................................Pszonak pięknie pachnie , zapach podobny do laku

Obrazek Obrazek

Piwonia lada dzień rozkwitnie ..........................................................................kuklik coś słabo rośnie i kwitnie

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”