Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Nie siejemy dużo, ot, jeden dwu-metrowy rządek. Te ogórki są przeznaczone tylko na mizerię, na świeżo. Przetwory są robione z ogórków sianych wiosną.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękigienia1230 pisze:Szanso, drugi rzut ogórków siejemy koniec czerwca/ początek lipca. Zbiory mamy w sierpniu/ wrześniu, dokładnej daty nie podam, bo nie pamiętam.

Właśnie w ostatnim tygodniu czerwca sadziłam patisony, cukinię i fasolkę Saksę - owocowały po 15 sierpnia

Patisony i cukinię podkiełkowałam w kubkach po smietanie i wsadzałam małe roślinki. Czyli rosną podobnie

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Witam, nie wiem, czy to pytanie we właściwym temacie, ale czy ktoś stosował jako ochronę ogórka drożdże? Dzisiaj w autobusie podsłuchałam taki przepis: 10dag drożdży na wiadro letniej wody, odstawić na kilka godzin i takim preparatem, wieczorem pryskać miotłą, jak kropidłem :P
Oprysk stosować jeszcze przed kwitnieniem ogórka i powtórzyć po 2 tygodniach... Można też na pomidory?

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie taką samą radę słyszałam w sklepie ogrodniczym odnośnie pomidorów.
Ale czy to skuteczne - nie wiem.
Ale czy to skuteczne - nie wiem.
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Kochani mam pytanko (jak zwykle tyczy się podstaw uprawy warzyw):
W jakiej odległości od siebie powinnam wysadzać sadzonki ogórków gruntowych?
Część ogórków będzie rosła normalnie a część chcę póścić do góry na takim stelażu jak był pokazany kilka postów wcześciej - jaka wtedy odległość między sadzonkami??
W jakiej odległości od siebie powinnam wysadzać sadzonki ogórków gruntowych?
Część ogórków będzie rosła normalnie a część chcę póścić do góry na takim stelażu jak był pokazany kilka postów wcześciej - jaka wtedy odległość między sadzonkami??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego

-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Carmen , ścislej reguły nie ma .. Ogórki gruntowe sadzi ( lub sieje ) sie dość gęsto , najczęściej wysiewam gniazdowo po 2szt co 20cm . Rozsada będzie mieć więcej czasu do rozrastania , więc co 20-25cm powinno być dobrze . Ale na słabszej glebie co 15 też zle nie będzie ...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2010, o 20:03
Ja już wsadziłem do gruntu ogóreczki i okryłem bo przed nami najzimniejsze noce wiosny
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Ja posiałam dziś ogóreczki i niczym nie przykryłam,zanim wylezą to będzie ciepło. Co roku sieję o tej porze i jest ok
Te które wysiałam tydzień temu i przykryłam butelkami plastykowymi dopiero kiełkują.

- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Ja też już posiałam ogórki i niczym nie przykrywałam bo rzeczywiście zanim wzejdą będzie już w miarę ciepło 

-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
A ja już moje małe zahartowane na balkonie wsadziłam do gruntu i niczym nie przykrywam.Ładnie rosną .Myślę ze nie zmarzną bo u nas zapowiadają w nocy temperatury 9 ,10 na plusie
Miłośniczka wszystkich kwiatów
i ja posiałam wczoraj ogóreczki
teraz tylko potrzeba duzo

-
Gdzieś na forum wyczytałam, że jak ogórki są zbyt gęste to są kłopoty z zapylaniem. Czy to prawda?frant pisze:Carmen , ścislej reguły nie ma .. Ogórki gruntowe sadzi ( lub sieje ) sie dość gęsto , najczęściej wysiewam gniazdowo po 2szt co 20cm . Rozsada będzie mieć więcej czasu do rozrastania , więc co 20-25cm powinno być dobrze . Ale na słabszej glebie co 15 też zle nie będzie ...
Jeśli posadzę rząd ogórków co 25 cm po dwie sztuki (na czarnej włókninie) i rozłożę na dwa boki, to ile mi zajmą szerokości grządki? Ziemi mam pod dostatkiem, chcę je wygodnie rozłożyć, ale też nie chcę przesadzić ze zbyt dużą ilością wolnego miejsca. Włóknina ma 1,60 m szerokości, a poza nią będę plewić. Jest sens kupić włókninę 3,20 m (o ile taka czarna istnieje)?
Mam ogórki Izyd i Octopus, już sobie rosną w kubeczkach po 4 sztuki - mam zamiar usunąć dwa słabsze, bo chyba tyle będzie za dużo ?
Pytania, pytania................ . Działka to świetna sprawa

Moje nowe imię Szansa 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest w sklepach czarna włóknina o szer. 3,20m, kupowałam taką i cięłam na pasy do wyłożenia w rzędach ogórków i pomidorów. Ogórki powinny mieć odstęp między rzędami 1 metr.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Ostatnia Szanso, nie ma sensu kupować włokniny , skoro już posiadasz , ta szerokości 1,6m będzie OK . Między rzędami 1m , spoko . Po 4 sztuki roślin to jednak troche za dużo , dwie silne powinno być optymalnie .
-
Tak sobie myślę, że 4 sztuki roślin co 0,5m to chyba gorsza opcja? Korzonki chyba nie sięgają zbyt daleko i rośliny by ze sobą konkurowałyfrant pisze:Ostatnia Szanso, nie ma sensu kupować włokniny , skoro już posiadasz , ta szerokości 1,6m będzie OK . Między rzędami 1m , spoko . Po 4 sztuki roślin to jednak troche za dużo , dwie silne powinno być optymalnie .

Moje nowe imię Szansa