Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe

Post »

Nie siejemy dużo, ot, jeden dwu-metrowy rządek. Te ogórki są przeznaczone tylko na mizerię, na świeżo. Przetwory są robione z ogórków sianych wiosną.
Pozdrawiam! Gienia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 pisze:Szanso, drugi rzut ogórków siejemy koniec czerwca/ początek lipca. Zbiory mamy w sierpniu/ wrześniu, dokładnej daty nie podam, bo nie pamiętam.
Dzięki ;:180
Właśnie w ostatnim tygodniu czerwca sadziłam patisony, cukinię i fasolkę Saksę - owocowały po 15 sierpnia ;:138
Patisony i cukinię podkiełkowałam w kubkach po smietanie i wsadzałam małe roślinki. Czyli rosną podobnie :uszy
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Witam, nie wiem, czy to pytanie we właściwym temacie, ale czy ktoś stosował jako ochronę ogórka drożdże? Dzisiaj w autobusie podsłuchałam taki przepis: 10dag drożdży na wiadro letniej wody, odstawić na kilka godzin i takim preparatem, wieczorem pryskać miotłą, jak kropidłem :P :shock: Oprysk stosować jeszcze przed kwitnieniem ogórka i powtórzyć po 2 tygodniach... Można też na pomidory?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokładnie taką samą radę słyszałam w sklepie ogrodniczym odnośnie pomidorów.
Ale czy to skuteczne - nie wiem.
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Kochani mam pytanko (jak zwykle tyczy się podstaw uprawy warzyw):

W jakiej odległości od siebie powinnam wysadzać sadzonki ogórków gruntowych?
Część ogórków będzie rosła normalnie a część chcę póścić do góry na takim stelażu jak był pokazany kilka postów wcześciej - jaka wtedy odległość między sadzonkami??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Carmen , ścislej reguły nie ma .. Ogórki gruntowe sadzi ( lub sieje ) sie dość gęsto , najczęściej wysiewam gniazdowo po 2szt co 20cm . Rozsada będzie mieć więcej czasu do rozrastania , więc co 20-25cm powinno być dobrze . Ale na słabszej glebie co 15 też zle nie będzie ...
slonecznik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2010, o 20:03

Post »

Ja już wsadziłem do gruntu ogóreczki i okryłem bo przed nami najzimniejsze noce wiosny
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ja posiałam dziś ogóreczki i niczym nie przykryłam,zanim wylezą to będzie ciepło. Co roku sieję o tej porze i jest ok :) Te które wysiałam tydzień temu i przykryłam butelkami plastykowymi dopiero kiełkują.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Ja też już posiałam ogórki i niczym nie przykrywałam bo rzeczywiście zanim wzejdą będzie już w miarę ciepło :)
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

A ja już moje małe zahartowane na balkonie wsadziłam do gruntu i niczym nie przykrywam.Ładnie rosną .Myślę ze nie zmarzną bo u nas zapowiadają w nocy temperatury 9 ,10 na plusie
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
ruda147
50p
50p
Od: 19 lut 2010, o 13:13

Post »

i ja posiałam wczoraj ogóreczki ;:138 ;:138 ;:138 teraz tylko potrzeba duzo ;:3 ;:3 ;:3
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

frant pisze:Carmen , ścislej reguły nie ma .. Ogórki gruntowe sadzi ( lub sieje ) sie dość gęsto , najczęściej wysiewam gniazdowo po 2szt co 20cm . Rozsada będzie mieć więcej czasu do rozrastania , więc co 20-25cm powinno być dobrze . Ale na słabszej glebie co 15 też zle nie będzie ...
Gdzieś na forum wyczytałam, że jak ogórki są zbyt gęste to są kłopoty z zapylaniem. Czy to prawda?

Jeśli posadzę rząd ogórków co 25 cm po dwie sztuki (na czarnej włókninie) i rozłożę na dwa boki, to ile mi zajmą szerokości grządki? Ziemi mam pod dostatkiem, chcę je wygodnie rozłożyć, ale też nie chcę przesadzić ze zbyt dużą ilością wolnego miejsca. Włóknina ma 1,60 m szerokości, a poza nią będę plewić. Jest sens kupić włókninę 3,20 m (o ile taka czarna istnieje)?
Mam ogórki Izyd i Octopus, już sobie rosną w kubeczkach po 4 sztuki - mam zamiar usunąć dwa słabsze, bo chyba tyle będzie za dużo ?

Pytania, pytania................ . Działka to świetna sprawa :tan
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest w sklepach czarna włóknina o szer. 3,20m, kupowałam taką i cięłam na pasy do wyłożenia w rzędach ogórków i pomidorów. Ogórki powinny mieć odstęp między rzędami 1 metr.
Pozdrawiam! Gienia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Ostatnia Szanso, nie ma sensu kupować włokniny , skoro już posiadasz , ta szerokości 1,6m będzie OK . Między rzędami 1m , spoko . Po 4 sztuki roślin to jednak troche za dużo , dwie silne powinno być optymalnie .
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

frant pisze:Ostatnia Szanso, nie ma sensu kupować włokniny , skoro już posiadasz , ta szerokości 1,6m będzie OK . Między rzędami 1m , spoko . Po 4 sztuki roślin to jednak troche za dużo , dwie silne powinno być optymalnie .
Tak sobie myślę, że 4 sztuki roślin co 0,5m to chyba gorsza opcja? Korzonki chyba nie sięgają zbyt daleko i rośliny by ze sobą konkurowały :?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”