Ogród Soczewki
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki
Moni ale ty masz za to przepiekne kolorystyczne rabaty a ogród z czasem uporządkujesz. Przeciesz nikt nie powiedzia,ł że musisz mieć ład i wszystko pod linijkę. Czasami marzy mi się taki wiejski ogród z dużą ilością ciągle kwitnących roślin, gdzie wszystko wymyka się z pod kontroli
Taki zielony raj.
Basiu kolekcja w tym wypadku to za duże słowa. To na razie żłobkowe maleństwa do których mam słabość.Na forum są maniacy hostowi, którzy obsadzają całe ogródy tymi roślinami. Lubię do nich zaglądać i podziwiać ich okazy.
Dziś posadziłam kilka żurwek też mam do nich slabość, ale boję się ,że za kilka lat się zestażeją i będą wyglądały brzydko. Moje 3 letnie żurawki nadawały się do wykopania., Poodzieliłam je i wsadziłam do doniczek ,że by się ukorzeniły. Zobaczymy co z nich będzie.
Taki zielony raj.
Basiu kolekcja w tym wypadku to za duże słowa. To na razie żłobkowe maleństwa do których mam słabość.Na forum są maniacy hostowi, którzy obsadzają całe ogródy tymi roślinami. Lubię do nich zaglądać i podziwiać ich okazy.
Dziś posadziłam kilka żurwek też mam do nich slabość, ale boję się ,że za kilka lat się zestażeją i będą wyglądały brzydko. Moje 3 letnie żurawki nadawały się do wykopania., Poodzieliłam je i wsadziłam do doniczek ,że by się ukorzeniły. Zobaczymy co z nich będzie.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko a czy wąchałaś już swojego iryska , one pięknie pachną?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- 1000p
Fabi nie przyszło mi do głowy, nawet nie wiedziałam ,że pachną. Jutro zanurzę nosa 

Pozdrawiam Monika
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ MONIKO!
Piękne Twoje hosty.
Ja też zaczęłam je kupować. Mam też dużo bez nazw.
Piękne Twoje hosty.

- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, moje żurawki mają już więcej niż 3 lata i wyglądają ekstra. Może za wcześnie podjęłaś decyzję o ich wykopaniu. Trzeba było obciąć tylko te najbrzydsze liście. U mnie po zimie też wyglądały nieciekawie, ale teraz lux.
Ale kolekcja host wspaniała. Przegoniłaś już chyba mnie w ich ilości.
Pięknie prezentuje się ta rabata.
Ale kolekcja host wspaniała. Przegoniłaś już chyba mnie w ich ilości.
Pięknie prezentuje się ta rabata.
-
- 1000p
Gosiumoje żurawki miały już zdrewniałe łodyżki i liście nie chciały prawie w ogóle rosnąć. Już w zeszłym roku nie prezentowały się zbyt dobrze. Podzieliłam je i posadziłam do doniczek. Mam nadziję że taka odmładzająca kuracja im pomoże. Nie podobał mi się także ich system korzeniowy jakiś taki zbity i mały. Przesadzałam zieloną żurawkę miała ładny rozkrzewiony korzeń.
Pozdrawiam Monika
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ja swoim żurawkom (i nie tylko) przed wsadzeniem z doniczek do gruntu lekko rozluźniam korzenie i nacinam na krzyż od spodu. Początkowo miałam obawy, czy nie zaszkodzę roślinkom, ale w ub.roku zauważyłam, że dobrze im to zrobiło - ładnie się zagęściły i rozbudowały korzenie (widoczne przy przesadzaniu). Te, które wsadzałam na szybko, ze zbitym korzeniem wprost z doniczki, "męczą się" często i wolniej rosną. Ubiegłoroczne żurawki również po zimie były mizerne, ale szybciutko się zregenerowały i teraz wyglądają nieźle.
Gosiu, Twoje żuraweczki mają już 3 lata?
Ja dopiero 2 lata temu zainteresowałam się żurawkami, jednak wciągnęło mnie na dobre - pojawiają się coraz piękniejsze odmiany i kuszą niesamowicie. Ostatnio widziałam na alle... śliczną (na zdjęciach) odmianę Southern Comfort. Świetnie wygląda, ale jednak mam opory co do kupowania roślin na alle... Często są marniutkie lub oszukane co do odmiany
Monia, dawno dzieliłaś te swoje żurawki? Zaczęły nabierać lepszego wyglądu?
Gosiu, Twoje żuraweczki mają już 3 lata?
Ja dopiero 2 lata temu zainteresowałam się żurawkami, jednak wciągnęło mnie na dobre - pojawiają się coraz piękniejsze odmiany i kuszą niesamowicie. Ostatnio widziałam na alle... śliczną (na zdjęciach) odmianę Southern Comfort. Świetnie wygląda, ale jednak mam opory co do kupowania roślin na alle... Często są marniutkie lub oszukane co do odmiany

Monia, dawno dzieliłaś te swoje żurawki? Zaczęły nabierać lepszego wyglądu?
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Moniko może dlatego nie udały sie Twoje żurawki, bo faktycznie nie miały siły się rozrosnąć.
Moja najstarsza żurawka ma około6 lat. Posadziłam ją bo od kogoś dostałam. Dopiero jakieś 3 lata temu odkryłam piękno kolorowych liści.
Monia - Vertigo ja ostatnio kupiłam żurawki u Igi. Ma duży wybór. Teraz tez z tego co wiem sprzedaje na All. W lipcu planuje kolejną porcje do sprzedaży.
Moja najstarsza żurawka ma około6 lat. Posadziłam ją bo od kogoś dostałam. Dopiero jakieś 3 lata temu odkryłam piękno kolorowych liści.
Monia - Vertigo ja ostatnio kupiłam żurawki u Igi. Ma duży wybór. Teraz tez z tego co wiem sprzedaje na All. W lipcu planuje kolejną porcje do sprzedaży.
-
- 1000p
Moniu żurawki podzieliłam w tym tygodniu. Robiłam nową kompozycję żurawkową więc te marniutkie wysadziłam a na ich miejscu posadziłam nowe. Przy okazji wymieniłam ziemię na kompostową. W zeszłym roku kupiłam kilka bordowych żurawek na obwódkę, rosną koło berberysów i żółtych tawuł i muszę przyznać że przepięknie się rozrosły, mają ładne duże błyszczące liście.
Pomysł z nacinaniem korzeni bardzo mi się podoba wykorzystam przy następnych nasadzeniach.
Gosiu ja umówiłam się z właścicielami szkółki, w której ostatnio kupowałam byliny, że za miesiąc mogę przyjechać po żurawki. Zobaczę co mi się uda kupić. Jeżeli oferta nie sprosta moim oczekiwaniom to zamierzam złożyć zamówienie u Igi.
Jak oglądam jej okazy to dostaję oczoplonsów
Pomysł z nacinaniem korzeni bardzo mi się podoba wykorzystam przy następnych nasadzeniach.
Gosiu ja umówiłam się z właścicielami szkółki, w której ostatnio kupowałam byliny, że za miesiąc mogę przyjechać po żurawki. Zobaczę co mi się uda kupić. Jeżeli oferta nie sprosta moim oczekiwaniom to zamierzam złożyć zamówienie u Igi.
Jak oglądam jej okazy to dostaję oczoplonsów
Pozdrawiam Monika
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podepnę się pod temat bo i mnie bardzo przypiliło z żurawkami.Margo2 pisze: Dopiero jakieś 3 lata temu odkryłam piękno kolorowych liści.
Monia - Vertigo ja ostatnio kupiłam żurawki u Igi. Ma duży wybór. Teraz też z tego co wiem sprzedaje na All.

-
- 1000p
Zeniu Iga to nasza guru żurawkowa, ma przepiękny ogród, dziwię się że jeszcze nie natknęłaś sie na jej wątek
Wpisz Ogród Igi i na pewno znajdziesz Podobno w lipcu będzie nowa dostawa Życzę miłego oglądania ( 7 części) naprawdę warto.
Wpisz Ogród Igi i na pewno znajdziesz Podobno w lipcu będzie nowa dostawa Życzę miłego oglądania ( 7 części) naprawdę warto.
Pozdrawiam Monika
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ MONIKO!
Krzew o który pytasz to buk pospolity / Fagus silvatica "Purpurea Pendula"
Krzew o który pytasz to buk pospolity / Fagus silvatica "Purpurea Pendula"