Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

A jeżeli brakuje Ci ziemi bogatej w azot,to tylko brać spod pokrzywy i jeszcze sałatkę można przyrządzić , same
plusy z posiadania kącika z parzącą zieleniną... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maj obfity nie tylko w cudne rośliny ale i różne tałatajstwo. U mnie to i mszyce i zjadacze lilii i gąsienice obżerające pigwowiec... ciągle coś... teraz coś mi się na śliwie nie podoba... ale co tam, trzeba szukać małych radości. Zapraszam do siebie na przejażdżkę :heja
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Izo od dłuższego czasu spaceruje po twoim ogrodzie i nie mogę wyjść z zachwytu dla twoich roślin wszystko piękne ale masz dobra przyjaciółkę CHATTE twój wątek to prawdziwa kopalnia wiedzy o roślinach ja jednak zauważyłam tez piękny płotek z wikliny .poszukuje takiego od jakiegoś czasu ,czy możesz wspomóc forumowicz-kę w potrzebie ......daj jakieś namiary bo już mi się wyczerpały pomysły gdzie to dostać .bardzo spodobał mi się twój skalniaczek .ja ostatnio gościłam u siebie MIRIAM .możesz sobie pooglądać w moim wątku co zostawiła w prezencie ..cuuuuda

pozdrawiam alina

ogród u stóp klasztoru
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Izabelko, jakie Ty juz masz hosty :shock:
Ciemiernik wciąż zachwyca, jednak warto go mieć :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit No, dziś to pograsowałam po ogródku, zaległam teraz jak skóra z diabła :;230

Martuś - widzę, że pędraki NAPRAWDĘ Ci dokuczyły, ot taki los. A z pokrzywy się nie ma co śmiać, to nie lada osiągnięcie. Wcześniej był tylko szczaw i mech... A teraz azotolubna pokrzywa :D I taka dorodna :D

Aniu Zielona - mam wrażenie, że te mszyce chcą nas zeżreć. Moje tak jak i w ubiegłym roku - jak winogrona. Znowu soczyste, czarne, zielone i różowe :evil: A na złotokapie przędziorek. W taki deszcz? Obawiam się, że też będę musiała pryskać "ciężką artylerią". Hosty odwdzięczają się za polepszenie doli i dziękuję im za to.

Dorotko - już jestem zadowolona :tan

Czarodziejko - ciemiernikiem już się nacieszyłam w tamtym sezonie, więc radość z bodziszka większa, bo pierwsza :D .
I nie smuć się proszę, skrzydełek nie porzucaj. Przydadzą się ... następnym razem ;:3

Nelu - sałatki nie uskuteczniałam, ale inne pożytki pokrzywowe cenne. No i wskaźnik azotu w glebie ;:138 Troszkę uszczknęłam i nastawiłam eliksir.

Aguś - oj, dobrze powiedziałaś. Obfitość wszelaką maj sprowadził. Dziękuję za zaproszenie. Nieco się odświeżę i przybędę w wielką chęcią ;:65

Alino - witam serdecznie . Tak spacerujesz i nic a nic się nie odzywasz??? Dobrze, że przemówiłaś, bo będę mogła pooglądać Bernadetkowe cuda które stały się Twoim udziałem ;:3. Dziękuję za wszelkie komplementa :wink: Wiklinowe płotki - na targach roślin były w paskarskiej cenie. Ale można upolować na alealledrogo. Kiedyś trafiły się w markecie :shock:

Aniu Różana - hosty to świetne przybranie do bukietów róż :D Ech, ten ciemiernik. Gość ma klasę...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuś mszyce w tym roku to chyba w jakimś natarciu. Ślimory też mam i pędraki. I nawet nie wiem co jeszcze. :roll:

Czyli, że psiur w dalszym ciągu źle się czuje?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Goś - obfitość wszelka na nas spadła. Teraz trzeba sobie z nią jakoś radzić, właściwie to robić coś, żeby zaradzić.
Psidełko ma się lepiej, jeszcze trochę rekonwalescencji przed nami, ale już wiemy, że damy radę :D Ż
Żeby tak człowiek przy niedzieli nie miał czasu, to już chyba ten koniec świata co go niektórzy zapowiadali nadchodzi. Tak się porobiło, że dopiero dotarłam do komputera.
Cóż mi więcej pozostaje, jak tylko zostawić małe co nieco na dobranoc. Oglądałam u Ursulki nasadzenia bratków. Przypomniał mi się rok 2006. To rabata wrzoścowa :wink: przy podjeździe.

Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Izo, co tam wrzosy, bratki są przepiękne:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Rany, co za kolory :D W przyszłym roku biorę mixa bratków zamiast samych żółtych. ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cudnie to wygląda. ;:138
Macie rację, że trzeba więcej zainwestować w przyszłym roku w bratki. A pomysł fajny, bo teraz wrzosów nie ma co pokazywać, bo wyglądają marnie, a bratki przekwitną do czasu, kiedy wrzosy rozpoczną swój festiwal.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie, ja ciągle w biegu i z zaległościami. Widzę, ze bratki "się przyjęły". Już więcej takiego wyczynu nie popełniłam - plantacja była z własnego wysiewu, sadziłam chyba setki maleństw... długo to będę pamiętała :;230 Ale kusi ponowienie tego szaleństwa.
Deszczyk dopisuje, ale nie narzekam. Cieszy mnie buchająca zieloność :D Skończy padać to trzeba będzie wziąć się za plewienie. Też dobrze :D No i chyba za opryski :evil: Część orlików prawie zeżarte przez takie małe gąsieniczki :evil: Widziałam nowe skupiska mszyc :evil: Tylko patrzeć za oznakami chorób grzybowych :evil:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Izuś- skąd w Tobie tyle złości. I to tak na noc :;230
Ja dzisiaj wieczorem przemknęłam po ogródku i przyłapałam ślimaki na gorącym uczynku. Te bestie czuja się jak w niebie- wilgoć jakiej nie zaznały już dawno, suto zastawiony stół. Ręce opadają. Jutro akcja wiaderko.
Masz rację z chorobami- na pewno się pojawią. Tylko producenci ŚOR zacierają ręce- niestety ale trzeba będzie pomyśleć o rozsądnej dawce chemii.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Iza, znam te gąsieniczki i zeżarte liście orlików... Ja swoje po kwitnieniu, jak te gąsienice się pojawiały ścinałam, a one odbijały i już były takie ładne do jesieni, bo te gąsienice widocznie tylko w tym okresie w tej postaci występowały...
Jakoś tak nie powiało optymizmem z ostatnich zdań Twego postu... :;230
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

tak Izo masz racje po deszczu pełna mobilizacja tyle mszyc nawet je dzisiaj widziałam na młodym krzewie kaliny japońskiej a na rh.to nawet pędy są zielone czyli grzyb chociaż pryskane wczas na wiosne

ogród u stóp klasztoru
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też ścinałam orliki po przekwitnięciu. W tym roku nie mam co obcinać, bo orliki gdzieś wsiąkły. Dopiero posadziłam maleństwa na miejsce starych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”