Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
Re: Mój ogród w cieniu sosen - EWELINA - 2010 / cz.4
Ewelino, psiząb jest przepiękny, wygląda tak elegancko.. Pierwszy raz widzę ten kwiat i jest zachwycający!
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiosna jak zwykle u Ciebie urocza, ale ja czekam na kwitnienie Twoich Rh. Kupiłam sobie w ubiegłym roku Gartendirektor Glocker ale u mnie nie zakwitnie, ponieważ wszystkie pąki ściął mu mróz. Poproszę więc o fotkę z pełni kwitnienia Twojego, to chociaż nacieszę oczka.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Asiu , zdjęcia rh. wkleję niebawem .Mój "Gartendirektor Glocker" też stracił wskutek mrozów część pąków kwiatowych - nie będzie więc tak piękny , jak w minionym roku
Ale cieszę się ,że jakoś tę zimę przetrwał. Jak już mówiłam , u mnie kwitnienie rododendronów jest tej wiosny opóźnione o 1-2 tygodnie.Najwcześniejsze odmiany dopiero zaczęły rozwijać pąki. Do tych wczesnych zalicza się niewielka "Księżniczka Anna " ( Rhododendron "Princess Anne"), która nieśmiało pokazała seledynowo-żółte kwiatki.

I jeszcze porcja zdjęć " na dobranoc" dla wszystkich nocnych marków , jakich nie brakuje na tym forum
Rabatka kwiatowa, na której pomalutku niebieszczą się już NIEZAPOMINAJKI i rozwijają kielichy kolejne TULIPANY. Z prawej wielki BUKSZPAN (po postrzyżynach w początku kwietnia); obok wiklinowy kosz zamieszały BRATKI ( MACOSZKI), a u jego stóp , w skalnej szczelinie rozgościły się ROJNIKI.
Rzut oka na cienisty skalniak - porastające go PAPROCIE lubię najbardziej właśnie na tym " etapie rozwoju", gdy są wyprostowane, wyniosłe i majestatyczne... ; obok PRAGNIA SYBERYJSKA - zadarniająca roślinka z gatunku niewymagających .

ZAWILEC GAJOWY i PAPROCIE w tle, a obok - taki sobie widoczek.
"Słodkie fiołki ,
słodsze niż wszystkie róże..." - FIOŁEK WONNY (Viola odorata), sam się rozsiał na znacznej powierzchni.Obok na zdjęciu MIODUNKA.

TURKI (Aksamitki) w towarzystwie KOMARZYCY ( ) i żółciutkie TULIPANY na rabatce obok sosny
Plama purpurowiejącej OLSZYNY TURECKIEJ na tle ciemno zielonych liści HEDERY , obok wiklinowy kosz przy wejściu do domu , a w nim BRATKI i NIEZAPOMINAJKI

Tulipanowe portrety
Psiak , który się wyleguje w skąpych promieniach słońca, z prawej WINOBLUSZCZ TRÓJKLAPOWY wypuszcza listki.

ŚWIERKI SERBSKIE i FORSYCJA - za nią tez się jutro zabiorę ! Z prawej PSIZĘBY raz jeszcze i LILIE.
I wreszcie ...
długo oczekiwana ...
wypatrywana...
M A G N O L I A !!!
To MAGNOLIA "Susan" , kilkuletnie(8-9 lat?) , średniej wielkości drzewko o pięknym , kulistym pokroju , każdego roku kwitnie niezmiernie obficie. Ma niewielkie , ciemnowiśniowe kwiaty, niewielkie , ale za to jest ich bardzo dużo ! Jeszcze nigdy nie przemarzła .

I jeszcze porcja zdjęć " na dobranoc" dla wszystkich nocnych marków , jakich nie brakuje na tym forum

Rabatka kwiatowa, na której pomalutku niebieszczą się już NIEZAPOMINAJKI i rozwijają kielichy kolejne TULIPANY. Z prawej wielki BUKSZPAN (po postrzyżynach w początku kwietnia); obok wiklinowy kosz zamieszały BRATKI ( MACOSZKI), a u jego stóp , w skalnej szczelinie rozgościły się ROJNIKI.

Rzut oka na cienisty skalniak - porastające go PAPROCIE lubię najbardziej właśnie na tym " etapie rozwoju", gdy są wyprostowane, wyniosłe i majestatyczne... ; obok PRAGNIA SYBERYJSKA - zadarniająca roślinka z gatunku niewymagających .

ZAWILEC GAJOWY i PAPROCIE w tle, a obok - taki sobie widoczek.

"Słodkie fiołki ,
słodsze niż wszystkie róże..." - FIOŁEK WONNY (Viola odorata), sam się rozsiał na znacznej powierzchni.Obok na zdjęciu MIODUNKA.

TURKI (Aksamitki) w towarzystwie KOMARZYCY ( ) i żółciutkie TULIPANY na rabatce obok sosny

Plama purpurowiejącej OLSZYNY TURECKIEJ na tle ciemno zielonych liści HEDERY , obok wiklinowy kosz przy wejściu do domu , a w nim BRATKI i NIEZAPOMINAJKI

Tulipanowe portrety

Psiak , który się wyleguje w skąpych promieniach słońca, z prawej WINOBLUSZCZ TRÓJKLAPOWY wypuszcza listki.

ŚWIERKI SERBSKIE i FORSYCJA - za nią tez się jutro zabiorę ! Z prawej PSIZĘBY raz jeszcze i LILIE.
I wreszcie ...
długo oczekiwana ...
wypatrywana...
M A G N O L I A !!!

To MAGNOLIA "Susan" , kilkuletnie(8-9 lat?) , średniej wielkości drzewko o pięknym , kulistym pokroju , każdego roku kwitnie niezmiernie obficie. Ma niewielkie , ciemnowiśniowe kwiaty, niewielkie , ale za to jest ich bardzo dużo ! Jeszcze nigdy nie przemarzła .
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Od rana popaduje ...
Nic to , w przerwie miedzy kolejnymi deszczykami wyskakuję do ogrodu.
Pamiętacie , jak Rodowicz śpiewała:"Bo trzeba mieć nadzieję..." więc - zaaplikowałam mikoryzę grzybów leśnych w kilku miejscach ogrodu - pod sosnami , wokół świerków i brzóz.

No, ciekawa jestem ... czy pojawi się choć jeden grzyb jadalny ? Dotychczas rosły wyłącznie olszówki i małe blaszkowate...

Pamiętacie , jak Rodowicz śpiewała:"Bo trzeba mieć nadzieję..." więc - zaaplikowałam mikoryzę grzybów leśnych w kilku miejscach ogrodu - pod sosnami , wokół świerków i brzóz.

No, ciekawa jestem ... czy pojawi się choć jeden grzyb jadalny ? Dotychczas rosły wyłącznie olszówki i małe blaszkowate...
- MiCz
- 200p
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelino, myślę, że u Ciebie to te grzybki na pewno urosną! Trzymam kciuki.
Mirka
Mirka
Pozdrawiam Mirka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Mirko - dziękuję
Oby nie okazało się ,że to będą grzybki ... halucynogenne
Tymczasem pstrolistna HORTENSJA PNĄCA ( Hydrangea anomala subsp. petiolaris " Mirranda" ) już posadzona .Na razie jest niewielka ( dwa półmetrowe pędy) . W założeniu ma się wspiąć na pień sosny. Zakwitnie pewnie za 2-3 lata... trudno - poczekam , bo warto

I jeszcze kilka zdjęć :
W beczce BIDENS vel UCZEP odmiana "Flair" o nieco krótszych pędach i większych , podwójnych kwiatach. Na zdjęciu obok - tulipanowy bałagan czyli TULIPANY we wszystkich wielkościach , wysokościach i kolorkach.

Widoczki z kuchennego okna ...

Roślinka , którą bardzo lubię , bo ładna i długo kwitnie - ZŁOCIEŃ KRZACZASTY (Argyranthemum frutescens) vel MARGHERITA , niestety w zasadzie jednoroczny.

Na żółto : popularny OMIEG WSCHODNI i ogrodowy rarytasik - MIŁEK WIOSENNY
Na koniec specjalnie dla Asi (Asia0809) Różanecznik "Gartendirektor Glocker"

Tymczasem pstrolistna HORTENSJA PNĄCA ( Hydrangea anomala subsp. petiolaris " Mirranda" ) już posadzona .Na razie jest niewielka ( dwa półmetrowe pędy) . W założeniu ma się wspiąć na pień sosny. Zakwitnie pewnie za 2-3 lata... trudno - poczekam , bo warto

I jeszcze kilka zdjęć :

W beczce BIDENS vel UCZEP odmiana "Flair" o nieco krótszych pędach i większych , podwójnych kwiatach. Na zdjęciu obok - tulipanowy bałagan czyli TULIPANY we wszystkich wielkościach , wysokościach i kolorkach.

Widoczki z kuchennego okna ...

Roślinka , którą bardzo lubię , bo ładna i długo kwitnie - ZŁOCIEŃ KRZACZASTY (Argyranthemum frutescens) vel MARGHERITA , niestety w zasadzie jednoroczny.

Na żółto : popularny OMIEG WSCHODNI i ogrodowy rarytasik - MIŁEK WIOSENNY
Na koniec specjalnie dla Asi (Asia0809) Różanecznik "Gartendirektor Glocker"

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
Magnolia cudna, szkoda że tak krótko możemy podziwiać
ten spektakl, no cóż pozostają fotki.......moje już przekwitły
więc ciesze się że mogę podziwiać Twoją Suzankę
ten spektakl, no cóż pozostają fotki.......moje już przekwitły
więc ciesze się że mogę podziwiać Twoją Suzankę

Ewelinko, spacer po Twoim majowym ogrodzie to wielka przyjemność. Piękne masz kwiatki małe (brunnera, fiołki, bratki), średnie (omieg, aksamitka, tulipanki) i duże (magnolia, Rh).
Zieleń o tej porze roku też jest przeurocza - świeża i intensywna. Pastorały rozwijających się liści paproci mają w sobie wiele dostojeństwa, a iglaczki z młodymi przyrostami nigdy nie są piękniejsze...
Pozdrawiam Cię tak jak na maj przystało - słonecznie i pachnąco
Zieleń o tej porze roku też jest przeurocza - świeża i intensywna. Pastorały rozwijających się liści paproci mają w sobie wiele dostojeństwa, a iglaczki z młodymi przyrostami nigdy nie są piękniejsze...
Pozdrawiam Cię tak jak na maj przystało - słonecznie i pachnąco

Sosny oplecione pnączami to moje marzenie. Spełni się za jakieś...15 lat, jak moje maluchy sosnowe urosną
Hortensja piękna. Do jakich rozmiarów dorasta?

No i już mi wesoło
W ten deszczowy dzień Twój ogród ewelinko jest jak balsam dla moich oczu
W moim nadal nie mogę poszaleć bo jak ja wyrywam to i mały ogrodnik wyrywa jak sadzę to on też - wyrywa kwiatki. Muszę mieć anielską cierpliwość
Oj trudno zachować stoicki spokój, oj trudno
Ewelinko Twoje rośliny uwielbiają Ciebie i tyle
Piękne masz te rabatki i skalniak. Pamiętam jak go tworzyłaś
Każdy zakątek jest inny a całość harmonijna i tajemnicza.
Moje szczere gratulacje
Tylko uważaj swój na kręgosłup!

W ten deszczowy dzień Twój ogród ewelinko jest jak balsam dla moich oczu

W moim nadal nie mogę poszaleć bo jak ja wyrywam to i mały ogrodnik wyrywa jak sadzę to on też - wyrywa kwiatki. Muszę mieć anielską cierpliwość

Oj trudno zachować stoicki spokój, oj trudno

Ewelinko Twoje rośliny uwielbiają Ciebie i tyle

Piękne masz te rabatki i skalniak. Pamiętam jak go tworzyłaś

Każdy zakątek jest inny a całość harmonijna i tajemnicza.
Moje szczere gratulacje

Tylko uważaj swój na kręgosłup!
Pozdrowionka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Witajcie Szpileczko i Cebulko
Cebullo - HORTENSJA PNĄCA dorasta do 6-10m. Oczywiście po wielu latach. Ma około 0,5 m. przyrostu w sezonie. Jeśli jest za duża - można ją przycinać , ale to wpływa na mniej obfite kwitnienie, gdyż kwitnie na starszych pędach.
Nastał " Czas RODODENDRONÓW" , pora więc na pierwsze zdjęcia .W tym roku kwitnienie jest opóźnione o dobry tydzień , dwa.
Oto najwcześniej zakwitające u mnie krzewy rh. Będę je prezentowała kolejno, w miarę , gdy pokażą swe niezwykłe kwiaty, a szczególnie stęsknionych widoku kwitnących RÓŻANECZNIKÓW i AZALII zapraszam na spacerek tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 54&t=32011

Cebullo - HORTENSJA PNĄCA dorasta do 6-10m. Oczywiście po wielu latach. Ma około 0,5 m. przyrostu w sezonie. Jeśli jest za duża - można ją przycinać , ale to wpływa na mniej obfite kwitnienie, gdyż kwitnie na starszych pędach.
Nastał " Czas RODODENDRONÓW" , pora więc na pierwsze zdjęcia .W tym roku kwitnienie jest opóźnione o dobry tydzień , dwa.
Oto najwcześniej zakwitające u mnie krzewy rh. Będę je prezentowała kolejno, w miarę , gdy pokażą swe niezwykłe kwiaty, a szczególnie stęsknionych widoku kwitnących RÓŻANECZNIKÓW i AZALII zapraszam na spacerek tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 54&t=32011

Pięknie jak zawsze, wszystko takie zadbane,kwitnące zachwycają kwiatami, różaneczniki okazy zdrowia i nowa hortensja pnąca, ładna odmiana
Ja mam taką zwykłą od dwóch lat, ale już dzielnie się wspina po pniu drzewa. Oczywiście nie można zapomnieć o magnolii, taż zakupiłem taką odmianę, jak zobaczyłem ją u Ciebie. Mam ją już trzeci rok, w tym roku podobno obficie zakwitła, mam nadzieję, że uda mi się ją zobaczyć 

Ewelinko, u ciebie jak zwykle prawdziwa uczta dla oczu i duszy... z prawdziwa przyjemnością zawsze do Ciebie zaglądam 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Grzesiu , Rito - witajcie 
Dalu - dziękuję
Przydało by się ciepełko i słoneczko , oj , bardzo do tego tęsknię .
Dziś co chwilę pada i "wygania " mnie z ogrodu. Krążę więc pomiędzy laptopem a rabatkami
Pies natomiast znalazł sobie strategiczne miejsce na ganku , ale pod dachem i kpi sobie z przelotnych opadów :
Tymczasem pobieżne obserwacje wskazują na to, że ...

niedługo zakwitnie GLICYNIA (!) i to obficie, a na HORTENSJACH PNĄCYCH ( mam je w trzech miejscach) jest wiele zielonych jeszcze baldachimów kwiatowych .

SERDUSZKA różowa

SERDUSZKA biała

Danusiu - "Susan" kwitnie w sumie dość długo, a na dodatek powtarza kwitnienie w lipcu ( tyle ,że ma wtedy mniej kwiatów i są one mniej widoczne wśród liści). A fotki - no , właśnie po to je robimy, by cieszyć oczy tym , co było, gdy już przeminie...KDanuta pisze:Magnolia cudna, szkoda że tak krótko możemy podziwiać
ten spektakl, no cóż pozostają fotki...
Dalu - dziękuję

Dziś co chwilę pada i "wygania " mnie z ogrodu. Krążę więc pomiędzy laptopem a rabatkami

Pies natomiast znalazł sobie strategiczne miejsce na ganku , ale pod dachem i kpi sobie z przelotnych opadów :

Tymczasem pobieżne obserwacje wskazują na to, że ...

niedługo zakwitnie GLICYNIA (!) i to obficie, a na HORTENSJACH PNĄCYCH ( mam je w trzech miejscach) jest wiele zielonych jeszcze baldachimów kwiatowych .

SERDUSZKA różowa

SERDUSZKA biała