chciał bym prosić o radę w sprawie moich cyprysików kolumnowych,
sprawa wygląda tak iż , były sadzone jesienią zeszłego roku , wszystko było ładnie do teraz gdy zrobiło się cieplej,
na większości roślinach brązowieją gałązki , byłem również u ogrodnika powiedział iż cyprysiki musiały przymarznąć (do -25c było)
i teraz można tylko czekać (dostały nawóz dla iglaków Biopon oraz przeciw brązowieniu również)
3 wywaliłem już bo były całe brązowe i bardzo suche
witajcie, mam problem z cyprysikiem groszkowym, po zimie zauwazyłam ,że jego delikatne igiełki zrobiły się jasno brązowe, jak je dotkchnęłam to wykryszyły się, opciełam te gałązki. w najbliższych dniach chcę kupic jakiś preparat do chorych iglaków np. przeciw fytoftorozie, czy uratuje mojego iglaka tym preparatem?
Witam moje cyprysiki Lawsona mają około 4 lat,zimę przetrwały dobrze. Zaczęły mieć nowe przyrosty i coś je zaatakowało. Nie wiem czy to choroba grzybowa, jakiś szkodnik czy też im za zimno. Proszę o pomoc jest ich 48 sztuk więc trochę szkoda. Przepraszam za jakoś zdjęć.
Po zimie było ok. Wszystko było zielone , a dopiero nie cały miesiąc jak zaczęło brązowieć . Myślisz, że dopiero teraz "wyszła" zimowa aura Co prawda jak patrzę na iglaki i w Olsztynie i okolicach bardzo dużo jest drzewek iglastych i krzewów z brązowymi igłami. Może to i zima, a może jakaś zaraz opanowała Warmię
Na trasie Sandomierz - Warszawa, jak okiem sięgnąć wszystkie porażone i brązowe , aż żal patrzeć. W ostatniej Maji w ogrodzie była o tym mowa. Jeszcze chyba mozna obejrzeć powtórkę
, przyznam, że słuchałam jednym uchem, bo moich roślin nie dotyczy, ale widziałam całkowicie brązowe rosliny, które właścicielka chciała wykopać jako nie do uratowania, a zaproszony fachowiec zdiagnozował atak szkodników i radził jak ratować.