Funkia - gdzie kupić, polecane strony sprzedawców

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Poradzcie proszę

Post »

Anna29 pisze: czy jeszcze śpi. :wink:
Spokojnie na pewno jeszcze śpi. :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzie kupić zdrowe Hosty?

Post »

sylwekw pisze:A tak przy okazji zamierzam wiosną odwiedzić też między innymi to miejsce: http://www.hethostaveldje.nl/
No i jak wypadły odwiedziny?
x_P-42

Post »

Z tego , co wiem, to wspaniale. :D
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Czekam na hosty od dominkal23, z Allegro rzecz jasna.Czy ktoś kupował od tego sprzedawcy?
ariel 86
100p
100p
Od: 25 lip 2008, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Barbara65 pisze:Czekam na hosty od dominkal23, z allegrooo rzecz jasna.Czy ktoś kupował od tego sprzedawcy?
Kupowałem od tej osoby 2 razy i polecam - są zdrowe, odmiany się zgadzają i ładnie rosną.

pozdrawiam
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Uradowałeś moje serce :D zamówiłam 5 sztuk.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Arielu26, jaką masz gwarancje,że hosty od tej osoby są zdrowe? Badałeś? Czy wnioski oględzinowe ?
Dla mnie rynek polski zamknął się dwa lata temu. Ufam kilku Holendrom-specjalistom, bo to pokazało życie i kilkuletnie doświadczenie.
Zdrowe coraz trudniej. Myślę,że bezpieczne zakupy to amkomp, smilingface i Tomaszek46.
Tomaszek46 ma przystępne, a nawet niższe ceny niż nasi Holendrzy. Sadzonki są dorodne i nie trzeba 10 lat czekać na efekt. Przesyłki są krajowe, a więc o niebo tańsze, niż zagraniczne. Tomaszek26 na życzenie pokazuje wielkość sadzonek.
In vitro trochę odradzam, bo w przypadku większości odmian host czekanie na efektywną roślinę może trwać 5-6 lat, albo nawet dłużej.
Ale rynek to wolny wybór.
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p
Od: 19 maja 2009, o 16:35

Post »

Ja też kupiłam hosty od dominika123 na all.. :D
Są producentem, nie pośrednikiem. hościaki ładne i wyrośnięte sadzonki dostałam. Myslę,że zdrowe choć o HVIksa nie pytałam.
Nie można generalizować moim zdaniem.Swoje sadzony poobserwuję na kwarantannie rzecz jasna, ale moje odczucia dość pozytywne są.
Kupiłam 13 sztuk hostasów i przepiękną żurawkę 'creme brule'
Jedyna "usterka" to taka, że musiałam sobie je sama pooznaczać, bo przyszły nieopisane.
Ale to nie było takie trudne. ;:224
pozdrawiam ANIA
ariel 86
100p
100p

Post »

co do HVX wiadomo, że pewności nie ma. Po oględzinach, obserwacji, widać, że jest z nimi wszystko w porządku - przynajmniej odmiana się zgadza i nie są to karły.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I tak będziecie kupować, gdzie popadnie.
ale jak rzekłem wyżej
- wolny rynek .
ariel 86
100p
100p

Post »

kiedy to było... ponad 2 lata temu...
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p

Post »

No cóz.....
Każdy kupuje gdzie mu pasuje
Nawet mi się zrymowało :D
Kupowałam hościaki u smilingface też i tez były, a właściwie sa ładne.bo mam je już drugi sezon i jestem zadowolona chociaz mój ogród to jeszcze nawet namiastka ogrodu nie jest :? Kupowałam z róznych źródeł.Mam takie z darowizny od znajomych i z wymiany.
Myslę, że fakt wolny rynek mamy i najważniejsze to zdawać sobie sprawę z zagrożenia wirusem a nie demonizowac sprzedających hosty.
Mam taką zasade,że nie kupuję holenderskiego badziewia w kapersach czy też woreczkach foliowych z marketów róznego rodzaju, bo rośliny z reguły są już uśmiercone, przesuszone itp i przeważnie to wyrzucone pieniążki są.I nie kupuję u pośredników tylko szukam producentów, szkółkarzy itp.
Lubię hosty, ale maniakiem hostowym nie jestem. Jak zdechnie to trudno. Przestrzegam zasad, które mają uchronić te, które mam przed chorobami.I to właśnie dzięki Wam i temu forum dowiedziałam się o HVXie. I myślę , że to właśnie chodzi o to aby ludzie mieli świadomość zagrożenia i dokonywali świadomych wyborów robiac zakupy gdzieś tam, gdzie popadnie jak wyraził się Tomasz II.
I tyle .(wyraziłam swoją opinię )
pozdrawiam ANIA
x_P-42

Post »

I jeszcze mój głos w dyskusji :

Elli, oczywiście, każdy musi sam zadecydować , ale wierz mi, lepiej się uczyć na cudzych, nie własnych błędach.

W jednym z postów napisałam,że lubię czasem kupić jakiegoś hościaka za 2,50, czy 3,99 np. na All, ale nie po to, by posiadać fajną odmianę hosty, tylko ekscytuje się tym co może z takiej hosty wyrosnąć . Robiłam tak kilkakrotnie i wierz mi : ani razu zakupiona hosta nie okazała się tą, za którą zapłaciłam.
Sprawdziłam osobiście także tę nazywaną na Forum "telewizyjną" hurtownię ogrodniczą . Sprzedawane hosty to zwykłe albopicty, Aureomarginaty itp hosty, sprzedawane pod szumnymi nazwami nowości. Jeden z forumowiczów dostał od nich nawet chorą roślinę .Ryzyko takiego zakupu jest więc duże nie tylko ze względu na wirusa.
Piszesz,że nie jesteś hostamaniaczką , ale chciałabyś chyba dostać tę odmianę za którą zapłaciłaś? Czy też jest Ci to obojętne?
Dużo jest racji w tym , co napisałaś wyżej - każdy sam podejmuje decyzje , sam podejmuje ryzyko. Zgadzam się z tym , ale w słowach Tomasza ( o ile go znam ze " strony" hostowej") nie kryje się chęć naganiania klientów określonym osobom. Po prosu uczula na to, co my, zaawansowani - jeśli mogę tak napisać - hościarze ,dobrze wiemy : dobra jakość zdrowotna roślin, zgodność odmianowa , szczególnie nowości - to niestety kosztuje.
Pozdrawiam ;:7
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No my w większości maniakami hostowymi jesteśmy. Wiemy, jak długo czeka się na efekt prawdziwej urody rośliny dorosłej, dlatego dla nas cena nie gra aż takiej roli, chcemy roślin starszych, zdrowych. Może mówię za bardzo od siebie i nie wiem czy ktoś mnie poprze, ale myślę, że nasi maniacy i owszem.
Wydam nawet 80 euro na coś czego bardzo pragnę, chcę mieć pewność, że kupuję właściwe i zdrowe.
Myślę, że nie ma sensu ciągnąc tego wątku. Pytaliście, gdzie kupić zdrowe hosty odpowiedziałem i wyraziłem swoje zdanie, doświadczony bardzo boleśnie w dwóch ostatnich latach.
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p

Post »

Chylę czoło przed takim poswięceniem ;:180 ;:180 ;:180
Musisz rzeczywiście kochać te rosliny.Ja tyle w życiu nie zapłaciłabym za sadzonke hosty.Lubię je bo sa bardzo dekoracyjne, no i rosną w cieniu, co dla mnie ma znaczenie bo pół mojego ogrodu jest w cieniu potęznych drzew(jesionów i wierzb)które ktoś kiedyś posadził a ja teraz musiałam je pokochać, bo nie miałam wyjścia.
W ogóle lubie wszystkie rośliny, a moimi faworytami sa irysy i hortensje.Ale tyle kasy za roslinę.... no nie wiem.......
p.s. ale zapłaciłabym duuużo więcej za dobry rower szosowy.kocham jeździć na rowerze, a na dobrym jeszcze bardziej. nawet nie napiszę ile zapłaciłam za mój ostatni nabytek dwukołowy, bo mojego męża do dzisiaj boli głowa :;230 :;230 :;230
czyli krótko: każdy ma swojego świra. :idea: :D :D :D
(sorki za oftopic)
pozdrawiam ANIA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”