Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Re: Ogród Arkandora

Post »

Witam wszystkich!

Marzanko, Dagmaro, Asiu - Miśka jak tylko ciepło poczuje to trach i na plecach leży, nieważne, czy na miękkim, czy bezpośrednio na podłodze.

Ignis - pan robił zdjęcia, więc nie mógł leżeć przy kominku, poza tym dla mnie kominek w maju to ciut za ciepło. Żona nalegała żeby napalić, bo +16 stopni w domu. Dla mnie całkiem ciepło.

Basiu - mam tradycyjną kosę, ale cosik kosić nie umiem. Jakbym miał cały trawnik kosą skosić to bym się chyba zapłakał.

Geniu - u mnie codziennie leje, ale dzisiaj po południu powietrze już inne, cieplejsze, aż parno się zrobiło.

Muszu - u mnie ziemia jest nasiąknięta jak gąbka, a na noc znowu zapowiadają opady. Dobrze, że w poniedziałek udało się skosić trawę. Następne koszenie dopiero w przyszłym tygodniu.

Adam - głównie koty na tym leżą, ale ja czasami też, tylko teraz to już za ciepło. Kompost robię od paru lat, to co widać na zdjęciu to mieszanka rozłożonej darni z miejsca, gdzie mam teraz grządki warzywne i wszelkiego rodzaju odpadków kuchennych, ściętej trawy, suchych badyli, gałązek, liści, popiołu z kominka itp. W komorze po lewej stronie zostało trochę ziemi darniowej, bo mi się nie zmieściła na kupie po prawej :wink:.

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj
U mnie również jest przesiąknięta, teraz by się przydało ze 2 tyg słoneczneh pogody i potem znów jakiś ciepły deszczyk. To roślinki by szubciutko podrosły w takich warunkach ...
Mam tylko nadzieję, że przez te deszcze nie zacznie nic podgniwać, bo wtedy to byłby z lekka problem ...

pozdrawiam :wit
arkandor
500p
500p

Post »

Witam w ten sobotni, mglisty, chłodny, wilgotny poranek :wit. Wyskoczyłem z rana do ogrodu, żeby pstryknąć parę fotek. Niestety nie w kaloszach, co skończyło się przemoczeniem nóg.

Zacznę od tego, że wszystko mam w takich pajęczynkach na których mgła osadziła kropelki wody
Obrazek

Obrazek

Jeszcze wciąż kwitną tulipany, szczególnia ładne wydają mi się takie w kolorze krwi...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przylaszczki przekwitają, ale za to wypuściły zieloniutkie liście
Obrazek

Klon również nie czeka i wypuszcza listki
Obrazek

Las piwoniowy :wink:
Obrazek

Dwa dni temu posadziłem do gruntu cztery sadzonki rącznika czerwonolistnego wyhodowane z nasion
Obrazek

Paulownie puszyste dają oznaki życia po tej nieprzyjemnej dla nich zimie
Obrazek

a w trawie pokazały się grzyby, niestety niejadalne
Obrazek

Na koniec dwie fotki młodych rododendronów z mojego "lasu", niestety niekwitnących (może za młode?)
Obrazek

Obrazek

i młode listki na azalii, która przetrwała zimę, aczkolwiek nie bezboleśnie (pajęczynki są również na niej)
Obrazek

Widzę, że mgła się rozwiewa i wychodzi słoneczko. Optymistycznie zapowiada się sobota :).

:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Piękne fotki z mglistego poranka ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: znowu mnie przytłamśiłeś od dziś nie robię zdjęć ;:224 ten ze ślimaczkiem jest konkursowy ;:180

no nwet gramatycznie padłam :;230
arkandor
500p
500p

Post »

Wiesiu - staram się, żeby ładnie pokazać to co tam u mnie wyrasta za progiem. Dziękuję za odwiedziny!

Marzanko - masz dalej robić piękne zdjęcia i pokazywać co dzieje się w Twoim ogródku, a o zdjęcie ze ślimaczkiem ostatnio nietrudno, ciągle włażą w kadr :;230.

Pozdrawiam :wit
muszu852
1000p
1000p

Post »

witaj Arkandorze...
Musze przyznać, że miałeś parcie na zdjęcia tylko żebyś nie odchorował ...
ale to zdjęcie tego tulipanka ze ślimakiem mistrzostwo... Tylko czy Ci nie zje całego kwiatu ??

pozdrawiam :wit
arkandor
500p
500p

Post »

Muszu - chyba nic mi nie będzie :wink:, a co do ślimaka - niech sobie je bidoczek, taki malutki chudziaczek, na zdrowie, tulipany i tak przekwitają. Ale dziś jedno wyżarte ślimaczysko dopadłem jak obżerało mi eszewerie. Ten skończył na wygnaniu za płotem, niech sobie żre trawę.

Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też nie gonię ślimaków z tulipanów :;230 za to od lilii wara ;:14
Makro masz opanowane Mistrzu :!: Deszczowe pajęczynki, deszczowe czerwone tulipany(!), ślimacze rogi - jestem oczarowana.
Las piwonowy wiele obiecuje, mam podobnie.
Paulownia Ci zmarzła? Odbija od ziemi? Widziałam na placu u właściciela szkółki na Opolszczyźnie dwa duże drzewa. Przysięgał, że co roku kwitną.
Ciekawe, czego brakuje Twoim rododendronom. Badałeś pH gleby?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
arkandor
500p
500p

Post »

Basiu - dziękuję za pochwały ;:180, ale Ty też robisz świetne zdjęcia. Paulownia tylko jedna mi zmarzła tak naprawdę, resztę przyciąłem i odbijają. To były młode roślinki, które wyhodowałem z nasion, nie sądziłem, że przetrwają w gruncie, tym bardziej, że zima była mroźna.

Tak wyglądały rok temu, przed końcem sezonu
Obrazek

A co do rododendronów, to staram się obniżyć pH gleby, bo niestety mieszkam na terenach wapiennych. Cieszę się, że w ogóle rosną, a z czasem za pomocą sosnowego igliwia i dębowych liści stworzę im dobre warunki. Stanowisko dla Rh już wygląda całkiem nieźle, jeszcze z rok lub dwa i będzie super.

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Tomku :wit potwierdzam również , świetne zdjęcia robisz . Różanecznik wygląda , że
jest w dobrej formie , nawozu specjalistycznego dostał ? one dużo potrzebują , a przy okazji
zakwaszą glebę .
muszu852
1000p
1000p

Post »

To dobrze, że dokarmiasz słabsze zwierzątka :) u mnie po tym deszczu winniczki powychodziły i się gramolą w jedną i drugą stronę...)
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różanecznikom to u Ciebie dobrze, mają idealnie zdrowe liście. U mnie wciąż chloroza, z którą walczę. Psikasz je czymś, czy one tak same z siebie?
arkandor
500p
500p

Post »

Adam, Asiu - nie nawożę rododendronów żadnym nawozem, niczym też ich nie psikam. Rosną sobie po prostu, a ja dostarczam im ściółki z igliwia, suchych liści dębu i kompostu, która miejscami ma już z 15 cm grubości. Jeżeli u Ciebie Asiu są objawy chlorozy, to znaczy, że podłoże może być zasolone i roślina nie przyswaja żelaza. Trzeba by było zakwasić glebę, najlepiej w sposób naturalny, odpowiednią ściółką + ewentualnie zasilanie dolistne chelatem żelaza.

Muszu - trzeba by się tym naszym winniczkom przyjrzeć od strony kulinarnej ;:137.

muszu852
1000p
1000p

Post »

arkandor francuzka kuchnia z polskiej działki ... to byłby rarytas ... :)
albo grilowany ślimak :)

pozdrawiam ...

ps. czekamy na fotki :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”