Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
Ten pierwszy to Notocactus uebelmannianus. zapraszam do mojego wątku i Baryczki to zobaczysz na co go stać - jeśli chodzi o kwitnienie.
Drugi to jakaś Mammillaria (nie kwitnie zjawiskowo - jak większość mammillarek)
Drugi to jakaś Mammillaria (nie kwitnie zjawiskowo - jak większość mammillarek)
Dzięki, a jakie tempo odzewu ;) Już zaczynam prześledzać wątki w poszukiwaniu osiągów nowego nabytku (prezentu)!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę pochwalić się nowym nabytkiem
i znowu prosić o pomoc w identyfikacji.
Czy to może Hamatocactus setispinus??? Widziałam podobny tak nazwany.... ale ogólnie = oczopląs
W Kauflandzie (gdzie kupiłam większość moich kaktusków) oczywiście na etykiecie "kaktus kwitnący mix"
Zaczął już kwitnąć na żółto - środek czerwony.

Czy to może Hamatocactus setispinus??? Widziałam podobny tak nazwany.... ale ogólnie = oczopląs

- Artur89
UUUaaa tak wg. mnie to na 99% Hamatocactus setispinus. Oj muszę zajrzeć po 6 letniej przerwie do Kauflandu xD Miałem ochotę na takowego, bo OBI zaoferowało mi tylko osobnika z czarnymi plamami
(którego rzecz jasna nie wziąłem :P)

-
- 10p - Początkujący
Ja właśnie muszę przestać zaglądać do Kauflandu
Ciągle wychodzę z jakimś kaktusem!
Ale jak tu nie kupić takiej piękności jak jest w dobrym stanie, duża (wielkości mojej skromnej pięści) i za 7,99 zł

Ale jak tu nie kupić takiej piękności jak jest w dobrym stanie, duża (wielkości mojej skromnej pięści) i za 7,99 zł

- Artur89
My jutro robimy zmasowany atak na Kaufland we Wrocku xD Oby zostały jeszcze jakieśLileczka pisze:Ja właśnie muszę przestać zaglądać do KauflanduCiągle wychodzę z jakimś kaktusem!
![]()

- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maniu, ta Twoja Mammillaria to najprawdopodobniej M. collinsii. Miałam identyczną pod tą nazwą. Niestety zdechłam ją
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To może być rodzaj Oroya. Ale ten egzemplarz daje strasznie dużo odrostów, więc pewnie jest zdegenerowany i nie będzie chciał wydać kwiatków. A gdyby takowe się pojawiły to byłaby pewność o jaką roślinkę chodzi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Aha, dobrze wiedzieć

TUTAJ Oroya tez daje dużo odrostów - to też świadczy, że może być zdegenerowana?
P.S. Dzięki za zidentyfikowanie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
W naturze nie widziałem ani jednej roślinki dającej odrosty. Ciekawe, że roślinki otrzymane z nasion w kolekcjach potrafią prolifikować. Jednak gdy nie chcę kwitnąć to znaczy, że coś może być nie tak.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
Jeden z moich kaktusów 2 lata temu wydał na świat jednego malucha. Rok temu kolejnego... W tym roku pojawiło się ich 6 i widzę zalążki trzech kolejnych!blabla pisze: To może być rodzaj Oroya. Ale ten egzemplarz daje strasznie dużo odrostów, więc pewnie jest zdegenerowany i nie będzie chciał wydać kwiatków. A gdyby takowe się pojawiły to byłaby pewność o jaką roślinkę chodzi.
Czy to znaczy, że go zniszczyłam???
Oczywiście nie wiem co to za kaktus. Dostałam go 5-6 lat temu jako 4-ro centymetrową kolumnę. Podejrzewam, że już wtedy był zniekształcony - nienaturalnie wyciągnięty - bo jego "dzieci" są okrąglutkie. Możliwe, że jakiś czas sama również dawałam mu zbyt wiele wody. Ale później trochę się wyedukowałam na temat kaktusów

W tym roku natomiast chyba za wcześnie zaczęłam podlewać

Stare zdjęcie:

Nowe (wybaczcie jakość, ale padł mi aparat):

Dodam jeszcze, że na drugim zdjęciu wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Kaktus jest jędrny, mocny i ciemnozielony. Ma podpórki, bo jego okrągły czubek nie utrzymuje się sam na tej cienkiej nóżce... a gleba do kaktusów, nie trzyma za mocno.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Jest to jakiś echinopsis
Nie, a czemu miałabyś go zniszczyć?
A tak dużo odrostów dał raczej dzięki przezimowaniu go, zyskał dużo siły i wydal na świat "potomków". A to że jest taki lekko zniekształcony to od niedoświetlenia się lekko wyciągnął :P . A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?
Mogłem się gdzieś pomylić bo aż takim znawcą kaktusów na razie nie jestem

Czy to znaczy, że go zniszczyłam???
Nie, a czemu miałabyś go zniszczyć?
A tak dużo odrostów dał raczej dzięki przezimowaniu go, zyskał dużo siły i wydal na świat "potomków". A to że jest taki lekko zniekształcony to od niedoświetlenia się lekko wyciągnął :P . A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?
Mogłem się gdzieś pomylić bo aż takim znawcą kaktusów na razie nie jestem

Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
-
- 10p - Początkujący
Podlałam w środku marca, jakiegoś słoneczniejszego dnia, delikatnie.bartii9512 pisze:A co do tego osadu, to jest na pewno tylko osad np. od wody, czy coś twardego, jakby wrośniętego? Bo może to być drewnienie ale nie wiem. A kiedy go podlałaś pierwszy raz po zimowaniu?
Co do drewnienia... chodzi Ci o: Zgorzelowa plamistość kaktusów - objawia się powstawaniem na powierzchni roślin ostro zarysowanych, okrągłych lub nieregularnych twardych plam. Plamy są nieco zagłębione, koloru różowobrunatnego z czerwonobrązową obwódką. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura. Kaktusy należy często przewietrzać. Przy małym nasileniu plam, ostrożnie odrywamy skorupkę, a rankę pudrujemy sproszkowanym węglem drzewnym zmieszanym na przykład ze środkiem grzybobójczym.
??
Zeskrobałam "narośle" zachowując wszelką ostrożność, ale pojawiły się znowu. Nie większe, nie liczniejsze... Po prostu są. A więc nie wiem co to takiego. Jak dorwę aparat to zrobię dokładniejsze zdjęcie. Zaczęłam przyzwyczajać kaktusa do przebywania na świeżym powietrzu - może to pomoże.
Co do "osadu" - niestety kaktusik jest pod nim miększy

- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Możliwe ze to jakaś zgnilizna lub po prostu przez wiek kaktusa (starzeje się
), ale zrób dokładne zdjęcia, nawet kilka i załóż nowy wątek to wtedy więcej ludzi się wypowie i będą większe szanse na dokładne zidentyfikowanie choroby 

Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.