Ja swoje jednoroczniaki 4 dni temu odkryłem z kopców. Okazało się iż już zaczęły w tych kopczyków puszczać nieśmiało liście. Na pewno jest to dobry sposób aby opóźnić wegetacje. Jednak ważne jest aby ostrożnie rozgrzebywać z kopczyków bo przez nieuwagę można łatwo zniszczyć pąki.suzana pisze:U mnie jeszcze pąki nierozwinięte,nabrzmiałe i cieszę się bo w razie zimnych ogrodników będzie łatwiej okryć.Ale słyszałam opinie, że w tym roku nie będzie przymrozków majowych bo była teraz fala przymrozków i że zima wymroziła.Ciekawe czy spełni się.
Do Dominiki
Już wyjąłem swoje sztobry ze sławetnej ukorzeniarki w trocinach. Stwierdzam że marne efekty osiągnąłem jak na możliwości innych ukorzeniających. Przez 19 dni grzania tylko na dwóch dorobiłem się kalusa z korzonkiem. Pozostałe mają tylko kalusy. Ponownie dałem do pojemnika lecz już z ziemią i keramzytem. Już ich nie grzeje. Mają pąki rozwinięte za 3 dni podobno pousuwam zbędne pąki pozostawiając po jednym na sztobru. A z końcem maja prawdopodobnie wsadzę do gruntu w jakiejś grupce i chyba zostawię do przyszłej wiosny. Oczywiście nie zapominając o okryciu z kopczyka.