Tulipanowiec-choroby.szkodniki
Witam,
Ja rowniez mam pytanie dotyczace choroby mojego tulipanowaca (choć i nie tylko jego). Posadzony był jesienią 2008 roku, a teraz czesc jego lisci wyglada jak na zdjeciach. Czy to moze byc ta sama choroba co opisana ponizej (antraknoza)?:
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38b8f98ff60a8703.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f15b459b5dbf5299.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f7ce3954edddda5.html
Bardzo również proszę o pomoc w ustaleniu co zaatakowało Judaszowca (posadzony na początku czerwca :
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e105123b9475e6e7.html
i co zjada moje Surmie :
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3dbe1e75b23edc5f.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ad539f8060349c7.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5a8e30d4f0808be.html
dziekuje
Ja rowniez mam pytanie dotyczace choroby mojego tulipanowaca (choć i nie tylko jego). Posadzony był jesienią 2008 roku, a teraz czesc jego lisci wyglada jak na zdjeciach. Czy to moze byc ta sama choroba co opisana ponizej (antraknoza)?:
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38b8f98ff60a8703.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f15b459b5dbf5299.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f7ce3954edddda5.html
Bardzo również proszę o pomoc w ustaleniu co zaatakowało Judaszowca (posadzony na początku czerwca :
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e105123b9475e6e7.html
i co zjada moje Surmie :
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3dbe1e75b23edc5f.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ad539f8060349c7.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5a8e30d4f0808be.html
dziekuje
Witam! Mam od niecałego miesiąca tulipanowca. Roślinę zakupiłem w doniczce i przez transport połowa liści uschnęła. Półtora tygodnia temu posadziłem drzewko i zaczęło wypuszczać dużo nowych liści. Niestety nowe liście usychają i nie wiem co jest tego przyczyną. Proszę o jakieś rady dotyczące pielęgnacji rośliny.

- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kose...opryski robiłam jak pojawiły sie pierwsze oznaki brazowienia liści....to co uschło wczesniej niestety musiałam usunac ale szybko wyrosły nowe gałezie.....teraz profilaktycznie robie oprysk tak raz na dwa miesiace zwłaszcza jak duzo pada deszczu.......powodzenia
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
Re: Chory tulipanowiec
mam podobny problem tylko u mnie zaczeły czubki usychać u Tulipanowca po posadzeniu 3 lata było dobrza aż w sierpniu 2009 zauwazyłem ze młode czubki drzewa zaczeły usychac zwijac sie i teraz po przezimowaniu to sie powieksza coraz wiecej drzewa usycha Prosze o Pomoc
Re: Chory tulipanowiec
Jaka gleba? Tulipanowce nie lubią zwięzłych glin, na takich chorują na grzyby atakujące korzenie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tulipanowiec
Witam! Mam problem z tulipanowcem,zaczeły mu usychac czubki, po posadzeniu 3 lata
było dobrza aż w sierpniu 2009 zauwazyłem ze młode czubki drzewa zaczeły
usychac zwijac sie i teraz po przezimowaniu to sie powieksza coraz wiecej
drzewa usycha Prosze o Pomoc!

było dobrza aż w sierpniu 2009 zauwazyłem ze młode czubki drzewa zaczeły
usychac zwijac sie i teraz po przezimowaniu to sie powieksza coraz wiecej
drzewa usycha Prosze o Pomoc!

Re: Tulipanowiec
Może masz zwięzłą glebę, tulipanowce takiej nie znoszą i korzenie mogą atakować choroby grzybowe, jak np fytoftoroza i podobne.Dzieje się tak najczęściej kilka lat po posadzeniu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipanowiec - problem
Więc co teraz doradzacie?jak leczyc bo nei chce zeby mój tulipanowiec uschnał:(
Re: Tulipanowiec - problem
Na to niestety nie ma rady, będzie powoli zamierać, trzeba dobierać drzewa do rodzaju gleby, przed zakupem upewnić się z pewnych źródeł, nie pytać sprzedawcy, bo często świadomie w błąd wprowadzają 
Ja niestety też mam glinę i muszę z wielu drzew i krzewów, które wolą przepuszczalne rezygnować

Ja niestety też mam glinę i muszę z wielu drzew i krzewów, które wolą przepuszczalne rezygnować