Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

piterek, Piotrze staram się. Widziałem już Twoją wizytówkę i trochę wątku handlowego, wszystko interesujące, wypowiem się w swoim czasie :D

Grażynko witaj, niektóre kulki to bukszpany, cyprysiki groszkowe, cisy, tak sobie lecę w kulki :D
Do naszej szklarni wchodzi lekko 350 szt pomidorów, dlatego napisałem że to 1/5, jemy je do samej zimy i robimy przeciery, ketshupy. Dawniej też sprzedawaliśmy, a teraz tak rozchodzą się w rodzinie.
Na warzywniku siejemy tradycyjnie najwięcej fasolek, bardzo lubimy i jest to warzywo które najlepiej nam się udaje. No i oczywiście wszystkiego po trochu rzodkiewki, szpinak, marchewka, pietruszka, koper, sadzimy flance sałaty, pora, selera, kabaczka, cukinii, ogórka. Tegoroczną uprawę zaczęliśmy dopiero w sobotę, wydaje mi się że późno :D

Gosiu dziękuję Ci za uznanie ale to raczej przypadek sprawił że irgi i tawuły się połączyły. W tych dniach np. biegam po ogrodzie z roślinami w doniczkach i próbuję coś gdzieś podoklejać. Kupuję jak opętany, nie zawsze z konkretną myślą co rzeczywiście mi potrzeba. Nakupiłem sporo azalii i różaneczników i zamiast robić dla nich osobną nową rabatę, ja staram się je tak posadzić aby jednocześnie je wszystkie widzieć kwitnące, muszę się opamiętać i zacząć projektować z głową, bo przecież te rośliny nie będą wiecznie małe :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku wcale nie za póżno.
Ta zima była wyjątkowo niewdzięczna i wcześniej łączyło by sie to z dużym ryzykiem przemrożenia.
A ja uwielbiam oglądać warzywniaki.
Może doczekam się fotorelacji z twojego ? :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tomku ;:196 prymulki przyszły , zaraz je posadziłam do ziemi , dzięki .
Genia :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tomku ja bardzo często kupuję pod wpływem impulsu. A potem biegam, żeby w miarę dopasować. Jedyną moją rabatą stworzoną od początku do końca jest właśnie z rh. Chociaż łapię się coraz częściej na tym, że zastanawiam się co by tu jeszcze posadzić. Chociaż już miejsca brak.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witam Panie serdecznie :D

Grażynko będę chciał sprostać Twojemu życzeniu i dzisiaj pokażę warzywnik, na razie całkiem goły, w szerszym planie wraz z południową częścią działki, której znaczna część nie jest moją chlubą nie mam na nią wpływu :D

Geniu cieszę się, to już było zdaje się trochę późno na posyłanie prymulek, chociaż teraz po przekwitnieniu się je rozsadza :D

Gosiu miło mi że nie tylko ja mam podobne problemy z zakupami, ja po prostu wszystko zabrałbym ze szkółki do domu, tak mam i nic nie poradzę. Chciałbym zobaczyć Twoją rabatę z rh, będę szukał, chyba że podpowiesz mi na jakich stronach Twojego wątku można ją ujrzeć :D

Pokażę kilka zdjęć , części ogrodu która mogłaby być lepiej zagospodarowana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przybędzie w tej okolonej żywopłotem części sporo roślin i nieduże oczko wodne, już zacząłem sadzić moje nowe nabytki

Obrazek

Obrazek

We frontowej części ogrodu zakwitł mi pierwszy posadzony w tym roku różanecznik

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj spasowała mu pogoda do kwitnięcia, ciepło i mokro :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku piękne zdjęcia robione z góry/z lotu ptaka :;230 / ,u mnie tylko jeden rododendron zaczyna kwitnąć , biały reszta późniejszych .U nas cały czas sucho czekam na deszcz,bo już niektóre roślinki muszę podlewać .

Genia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Tomku oglądam zdjęcia Twojego ogrodu i jestem jego ogólnym widokiem zachwycona. Cudnie wszystko się prezentuje ;:138 Co już posiałeś w warzywniku.
Zauważyłam doniczki, napisz jakie roślinki ukorzeniasz. Ja ostatnio wg. Twoich wskazówek próbuję ukorzeniać gałązki bukszpanu i żywotnika.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tomku niepotrzebnie obawiasz się o warzywniak.
Piękne grządki w "bojowym" szyku czekają na zasiewy pewno i posadzenie rozsad.
Myślę, że będzie na co spojrzeć latem i narobić sobie apetytu. :wink: :lol:
Gratuluję pięknego ogrodu. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Tomku- serwujesz super widoki! Bardzo podobają mi się żywopłoty, dzielą tak elegancko ogród na różne zakątki. Ja nie mam żadnego i zastanawiam się dlaczego- to takie piękne rozwiązanie kompozycyjne.
Warzywnik mimo tego że dopiero początek jego sezonu prezentuje się bardzo elegancko - tylko pozazdrościć, jak równo przygotowane zagonki.
Nowe zakupy piękne ;:138
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witam Drogie Panie :D

Geniu to jeszcze nie ostatni punkt z którego mógłbym sfotografować ogród :;230 , dom mamy 'pierońsko' wysoki.
Mnie biały stary różanecznik też kwitnie, ale bardzo źle wygląda, zniszczyła go lawina i teraz jakaś choroba

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy kwiaty mu się jeszcze powiększą, zwykle krzew był cały biały w ogromnych kwiatach.
Wspaniały ten deszcz który teraz do nas zawitał, odświeżył i podlał rośliny które potrzebują wody z wierzchnich warstw, a jaki zapach w ogrodzie, po deszczu iglaki pachną wspaniale :D

Dorotko posadziliśmy cebulkę, posialiśmy marchewkę, koperek, rzodkiewkę, groszek, posadziliśmy sałatę która się sama zasiała na działce i tak codziennie coś, do dzisiaj posadziłem 200 szt pomidorów w szklarni.
Co do ukorzeniania, to staram się ukorzeniać wszystkie iglaki które posiadam, za wyjątkiem choinkowych i sosen. Tak więc żywotniki, cyprysy, jałowce, cisy, bukszpany, trzmieliny i świerk Conica. :D

Grażynko dziękuję Ci bardzo. Będę pokazywał kolejne wcielenia warzywnika jeśli słońce da mu pożyć, w piątek mieliśmy namiastkę tego co nas będzie czekać z jego strony, czuć wyraźnie brak osłony między słońcem a ziemią. Wiosną powinny panować trochę bardziej umiarkowane temperatury :D

Aniu miło słyszeć pochwały. Żywopłotów mamy sporo, fajnie jest nimi dzielić różne części ogrodu, dobrze żeby rośliny na żywopłotach też były różnego rodzaju :D

Magnolia powoli już przekwita

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Tomku :D
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :D
Ogród masz wyjątkowo piękny i chociaż ostatnio nie zaglądam często, należy do moich ulubionych. Również i część "gorzej" zagospodarowana prezentuje się świetnie, a nowe nabytki w postaci pięknie kwitnących rh dają nadzieję na ogród z moich snów. Lubię takie miejsca, a Twoja chęć dzielenia się ogromną wiedzą powoduje, że każda wizyta w tym pięknym miejscu to wspaniała przygoda!!
Tomku, dziękuję!!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tomku, jestem zachwycona białym rh.NAPISZ czy on tak rozrósł się z jednego krzaka i ile ma lat?
Moja wejmutka roczna dostała brązowych igieł , nie wiem co robić,a nie chciałabym jej stracić.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Tomek 200 pomiorów, ło matko toż to hurtowe ilości. Ja wczoraj posadziłam koło 80 szt no to dostałam upomnienie :twisted: od męża ,że przesadziłam :D , ma chłop rację bo upchałam je na małej powierzchni foliaka :;230 Jak dojrzewają to problem co z nimi zrobić, nie jesteśmy w stanie zjeść więc rozdaję sąsiadom.
Trzmielinki ukorzeniałam kilka lat temu, tu się przyznam perwszy raz uzyskałam 100% sukcesu :heja
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tomeczku drogi.
Jeśli ten biały różanecznik ma żle wyglądać to ja taki chcę i to zaraz..... :;230
Może chcesz go wyrzucić? :uszy
Przyjadę nawet ciężarówką. :;230
To po pierwsze, a po drugie to będę bardzo wdzięczna za widoczki z warzywniaczka.
Też bym taki chciała mieć, tylko że nie mam na niego miejsca.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Moniko bardzo dziękuję, jest mi miło usłyszeć pochwały od tak interesującej osoby jak TY i posiadaczki wspaniałego ogrodu. Dopiero tutaj na forum przekonałem się, że pasja ogrodnicza może wywoływać tyle sympatycznych reakcji, cieszę się że tu trafiłem :D

Małgosiu ten biały rododendron rośnie u nas ponad 10 lat, to jedna sadzonka, mamy 5 tej wielkości rododendronów, jednak tylko ten biały musi zmagać się z przeciwnościami losu, głównie lawinami z dachu, muszę coś na to poradzić

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do wejmutki, to sosny zawsze tracą sporą ilość igieł które wcześniej brązowieją, ale z własnego doświadczenia powiem że wejmutki narażone są bardziej na choroby grzybowe, też straciłem dwie sztuki, proponuję użyć środka grzybobójczego, profilaktycznie :D

Dorotko docelowo w naszej szklarni będzie w tym roku ok.300 pomidorów i nie wiem jeszcze ile zmieści się papryki, ogórki będą tym razem na zewnątrz. Obiecujemy sobie że to już ostatni sezon tak wariujemy z pomidorami, jednak takie obietnice składamy już od kilku lat :D

Grażynko nie, nie takich roślin to ja nie wyrzucam, postaram się aby miał lepsze warunki do dalszego rozwoju, zabezpieczę dach.
W warzywniku kiedy tylko coś się pojawi to będę pokazywał.
Fragmencik szklarniowego pomidorowiska, sadzonki dość małe więc nie ma co pokazywać, kiedy podrosną pokażę je znowu :D

Obrazek

Pokażę Wam kilka naszych świerków białych Conica, wiosną mają najpiękniejsze przyrosty, są wtedy całe seledynowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są piękne, niestety uwielbiają je też przędziorki :(

Może jeszcze dwa widoczki

Obrazek