Ewa Janina Sadowska pisze:Witaj Miiriam!Gęsiówka macedońska na Targach cieszyła się wielkim powodzeniem,ja się nie zdecydowałam,bo miałam duże języczki w plecaku i w ręce.Ciekawa jestem dalszego rozwoju Twojej bergenii, u mnie już się rozwinęła,ale kwitnie tylko jedna z trzech sadzonych jesienią.
Ewuś - postaram się szybko odnależć jakieś zdjęcie z tym narcyzem - może to ten, którego szukasz ?
Gdyby to był ten i wysyłałabym go do Ciebie - podeślę odrobinę gęsiówki.. Ale wybacz, że malutko - mam jedną kępkę a w sobotę bratowa wzięła już jej część do swojego ogrodu ... Chciałabym , żeby chociaż połowa jej została.
Na języczki też choruję .. ale na razie muszę wziąść na wstrzymanie
Kwiaty bergenii właśnie sfotografowałam - pokażę jak zgram.
Marysiu - Amba
Bernadetko!
Cudny portret cebulicy na zdjęciu 2888
Mnie też wpadła w oko gęsiówka macedońska ze zdjęcia 2900. Miałam pytać o jej nazwę ale sprawa się wyjaśniła
Muszę jej poszukać na następnych targach.
A tak w ogóle to chciałam Ci powiedzieć że to super sprawa, że numerujesz zdjęcia. Zobacz jak łatwo dopytać się o roślinę która nas zainteresuje lub skomentować wyjątkowo ładne zdjęcie
Dziękuję w imieniu ceblicy - już przekwitła - a trochę pomógł jej w tym grad

Czy bardzo zalezy sCi na Gęsiówce - jeżeli uda się teraz to mogłabym wysłac odrobinę .. ( patrz wyżej , dlaczego mało ) - lub jesienią .
Jak chcesz- chętnie się podzielę
A numerowanie fotek mnie samej ułatwia poruszanie się po wątku i podpisywanie podpowiedzianymi przez forumowiczów nazwami roślinek, których nzaw nie znam.
Dorotko , Grażynko Fotki już są.
Sadzone wg wzoru ułożonego przez szefa
Teraz jestem ciekawa jak będą wyglądać za kilka miesięcy.
aha - warstwa żwirku nie była tak gruba wszędzie - w większości było to ok 5 cm .. a nawet mniej.
Nacinałam więc agro - mieszałam ziemię z pisakiem - wsadzałam rojniczka ... zasypywałam - poszło szybko
Grażynko - hebe nie wyrzucę jeszcze - ale chyba je obetnę - bo straszą.
Dorotko - Danio
Ale się ładnie zrobiło u Ciebie na skalniaku. Masz bardzo ciekawe roślinki.
Jak widzę u Ciebie te tunele nornic - to tak jakbym widziała swój trawnik, u mnie też dostatek tych szkodników. Mam nadzieję, że teraz trochę je przepłoszy moja sunia, bo przytyło jej się zimą i jak biegnie to ziemia drży
Pozdrawiam Dorota
Dziękuję za miłe słowa.
Nornice - ech - już sił nie mam
Kotka z psem robią porządek - ale musiałabym mieć je w większej ilości, żeby nadążyły.
Trawnik też mam taki sam
Zeniu
Witaj
A gdyby je czymś dokarmić .... ja też je przytnę i poczekam.
Aska
U mnie hebe nie zimują, już zrezygnowałam. Nie wytrzymałam ostatnio w ogrodniczym jak sprzedawczyni usiłowała wcisnąć hebe pewnej "zielonce" zapewniając, że to roślina na 100% zimująca. Powiedziałam kobiecie, że u mnie nie przetrwała żadna z posadzonych odmian - a przecież były zabezpieczone... Kupno na własne ryzyko.
Tak to jest ze sprzedawcami

Chociaz mi w tamtym roku Pan doradził. Chciałam zrobić rabatke i przyszłam z wypisanymi krzewami ... i on od razu powiedział - co nie przetrwa i na co można zamienić. Lubię tego sprzedawcę bardzo.
Grażynko
Niestety sprzedawcy najczęściej nie mają bladego pojęcia o tym co sprzedają.
Oj, zgadzam się z Tobą .. . tylko dla niektórych jest to połączenie pasji z pracą. Ale wtedy jak fajnie robi się zakupy
Jolka
Bernadetko roślinki piękne widzę że Ty też kochasz i podziwiasz takie piękne kamienie
Bardzo mi się podoba Twoja ścieżka zrobiona na skarpie....super
Tak , kocham kamienie.
Dziękuję za pochwałę ścieżki na skarpę - przekażę Mężowi
Dorotko
Nawet nie przypuszczałam ,że jest tle odmian rojników, ależ ta rabatka będzie pięknie wyglądała Myślę ,że za dwa miesiące rojniczki się rozrosną.
Nawet nie przypuszczałam ,że jest tle odmian rojników, ależ ta rabatka będzie pięknie wyglądała

Myślę ,że za dwa miesiące rojniczki się rozrosną.
Starałam siuę kupić każdą odmianę na wystawie. Chyba się udało
I ja czekam na efekty mojej pracy ...
Monia
Bernadettko, a co posadzisz między rojnikami? One aż tak bardzo się nie rozrosną...
A podpowiedz co ewentualnie można by było tam wsadzić jeszcze ??? A może zagęścić rojnikami tylko ???