Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo

Post »

Zielona_Ania pisze: Nareszcie deszcz! Dziwne- obudzić się w długi weekend i słysząc plusk w rynnie, zamiast rzucić brzydkim słowem, wstawać radosnym jak skowronek :;230 . Cały ogród pachnie ciepłym deszczem ;:138

Ja też się dziwię. Ja jestem wściekła, bo jak chodzę do pracy to cudne słoneczko, a jak mam wolne i mogę nareszcie popracować w ogrodzie to pada. Ne mogłoby w nocy?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Świetny ten deszcz był! Cieplutko i pachnąco właśnie, super letnia prawie pogoda :D

Funkie robią wrażenie :;230 A tak na poważnie to gratuluję cierpliwości - ja raz posiałam, ale chyba zrobiłam błąd, że w malutkich wielodoniczkach - ziemia szybko przesychała i nie udało się :(
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, kto to widział cieszyć się z deszczu w poranek pierwszego dnia krótkiego :) długiego weekendu! Deszcz powinien padać w nocy, a od rana słoneczko, ja tak to bym widziała :) Aniu, a co to ten marek, tak serio?
Pytam tylko z ciekawości, bo już mi przeszła ochota na warzywa :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Witam wszystkich :D

Igor- to siup, szukaj nasion i do roboty. Ja w tym sezonie stawiam na eksperymenty z siewem właśnie.

Olu- dobrze wiedzieć -będę dopytywać się jak smakują te wynalazki, jak jakiś Ci się szczególnie spodoba, to może ja też się skuszę :D . Bo ani skorzonery, ani ogórków takich, okry i kiwano u mnie nie będzie.

Gosiu- rozumiem Twój ból ;:4 . U mnie ten deszcz oznacza naprawdę życie dla ogrodu. Udało mi się trafić na kilkugodzinną przerwę w opadach- skrzętnie ją wykorzystałam pracując w ogródku. Żeby tak się dało zamówić na noc tylko, to byłoby idealnie.

Dominiko- na razie funkie rosną razem, jak troszkę większe wypuszczą listki to je rozsadzę. Zamierzam zrobić rozsadnik specjalnie dla bylin z siewu, żeby podrosły do czasu wysadzania na miejsce stałe.

Marto- napisałam przecież że to dziwne :;230 . Ale chyba już wyjaśniłam o co chodzi. Naprawdę nie skusisz się na żadne warzywko? Muszę nad tym popracować :P
A marek kucmerka (Sium sisarum) to roślina baldaszkowata, dorasta do 1 m wysokości, ma jadalne korzenie, podobno lekko słodkawe. Był znany i ceniony już w czasach rzymskich.
Do poczytania razem z przepisami : http://www.potrawyregionalne.pl/279,2730,KUCMERKA_.htm
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mnie ten deszcz całkowicie zmarnował plany :(
Ale za to roślinki odżyły :wink: :)
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

AniaDS pisze:Mnie ten deszcz całkowicie zmarnował plany :(
Ale za to roślinki odżyły :wink: :)
Przyślijcie trochę do mnie tego deszczyku ;:108
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majeczko, dam Ci ile tylko chcesz ;:65
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Deszczyk jest super, ciepły i pachnący. Ogród aż mruczy z zadowolenia.
Aniu, piękne zasiewy bylinowe. I poszukiwania ziołowo-warzywne robią na mnie wielkie wrażenie. Chylę czoła ;:180
magdala

Post »

Szkarłatka ,baptysja ,no i przede wszystkim ten Marek kucmerka!
Same nazwy brzmią tajemniczo ,czy to wszystko do zjedzenia ?

Aniu -twoja zielona pasja jest zaraźliwa!
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

AniaDS pisze:Majeczko, dam Ci ile tylko chcesz ;:65
Aniu dziękuje za deszczyk ;:180 ;:180 ;:180 właśnie pada :tan
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Aniu skorzonera i cykorie pięknie mi wzeszły. Ale opowiedz coś więcej o szkarłatce. Ja kupiłam sadzonkę szkarłatki amerykańskiej ale potraktowałam ja jak ozdobną. A w zeszłym roku posiałam szparagi i teraz mam już fajne sadozneczki.
A od Mirka - Mirzana kupiłam lukrecję. wierzbownicę i rutę. i Prinsepię. I karłowego migdała. I też szaleję z roślinkami użytecznymi.
Pozdrawiam. Kasia
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi drodzy goście ;:196

Cieszę się że grono zwolenników ciepłego wiosennego deszczu jest coraz większe :D Zaraz będą widoczne różnice w naszych ogródkach :)

Śpieszę z wyjaśnieniami!
Madziu, Kasiu - szkarłatka jest jako ozdobna, tak samo baptysja. Na pewno nie będę próbować czy są jadalne :;230 . Żeby nie wyszło że jestem jakąś maniaczką- nie wszystkie rośliny u mnie da się wykorzystać użytkowo- wiele jest tylko do oglądania ;:224 Ale fakt, że chcę wiedzieć o nich jak najwięcej- czasem się dowiaduję o jakiejś ciekawostce i od razu inaczej patrzę na dany okaz.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj chłodniej i wciąż deszczowo. W małym okienku bez mżawki poplewiłam trochę i posadziłam selery.
Podsypałam cebule popiołem- mają to polubić podobno. Poczytałam też o ściółkowaniu różnymi materiałami- czego to ludzie nie wymyślą. Np. odblaskowa mata pod pomidory i inne wrażliwe na wirusy rośliny. Przyleci taka mszyca, mączlik czy inne dziadostwo, zobaczy błyszczące-świecące powierzchnie i nie siada.
Trytomy zaczynają zielenieć :D . Doszła do nich gipsówka- też biedactwo z wyprzedaży. Dalie z nasion w zasadzie gotowe do wysadzenia. Musze tylko znaleźć chętnego do pomocy kopacza, żeby pościągać darń i zrobić daliowo-mieczykową rabatę.

Z obserwacji ogródkowych:

Przehandlowałam zbieranie ślimaków za mufinki :D (siostra zbierała, ja piekłam).
Efekt akcji poniżej. Ślimaki powędrowały na nieużytki pod autostradę.
Ale jeszcze wiele wyłazi, trzeba powtórzyć.

Obrazek

Obrazek

Dostałam trochę cegieł- grube, w rożnych kolorach.
Pierwszą partię przywiozłam w piątek, resztę będę zwozić po weekendzie.
Będzie może ścieżka, może placyk...
Obrazek

Zakwitła moja jedyna jabłonka.
Jeszcze nie jadłam jej owoców.
Obrazek

Nowe nabytki ziołowe- lawenda i mięta.
Obrazek

Poczciwy lilak - wspaniały zapach.
Obrazek

Narcyzy- posadziłam je między kępami rozplenicy.
Zanim trawa podrośnie, będą już zasychać.
Obrazek

Ruta pięknie się opuszcza po mocnym cięciu.
Obrazek

Na posadzenie czekają różowe truskawki.
Obrazek

Ubiorek wiecznie zielony- bardzo go lubię,
jego biel wygląda tak świeżo, przy intensywnie zielonych liściach.
Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ależ oszałamiająca wiosna! Cięgle nie wierzę... bez?? Nie do wiary :shock: Cudownie. U nas myślę ok tygodnia do kwitnienia jabłoni. ... ale dziś było pierwsze koszenie na dołku, gdzie trawa najintensywniej rośnie.Tymczasem palimy w piecu bo chłodno, mieszkanie się jednak jeszcze wyziębia.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu- o rany! tyle ślimaków!!!!. Masz w okolicy najbardziej smakowitą działkę. Nawierzchnia z tej cegły będzie cudna.
pozdrawiam Elżbieta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”