Przysypiesz ziemią pod same liścienie.
Pomidory z Tri-mix ładnie wzeszły i zaczęły rośnać, a teraz (24.) były przepikowane i stoja w osobnych doniczkach/pojemniczkach u teściowej, a jest ich w sumie przynajmniej 25. Część z nich zostanie u teściowej na balkonie a część pójdzie do gruntu na działce, gdzie też będą pomidorki "truskawkowe" (właśnoręcznie wydłubane nasiona i numery 13 i 14 z Kozulowej listy) oraz "Sprity" od Idy i kilka kupnych odmian: Ola Polka, Cytrynek groniasty i Sungella oraz Koralik, Pokusa, Maskotka, Vilma i Malinowy Kapturek (i pewnie jeszcze coś, a teraz nie pamiętam).GunnarSK pisze:Zona kupiła Tri-mix w niedziele w carrefourze, i wydłubałem nasiona z jednej "odmiany", która była brązowa a zatem najciekawiej wyglądała i też najlepiej smakowała. Teraz mają się fermentować i stoją w szklance.
W środe wieczorem byłem w sklepie (w Tesce), i widocznie dopiero teraz mają nasiona pomidorowe (z czeskiego Nohel Garden koktailowe Vilma i Idyll, co już mam, i samookończący większy "Hana").ankha pisze:"Sprity" od Idy maja niesamowitą siłę wzrostu, usuwałam z nich już dwukrotnie wilki.
Też siałem Zebrino ze Słowenii, a ma to być rosyjska odmiana (Koktailowa oczywiście).GunnarSK pisze:Z amerykańskich odmian pomidorów koktailowych co dostałem, wysiałem teraz "Isis Candy" i "Riesentraube", i mam nadzieję, ze będą dobrze rosły jak polskie pomidory.