Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Też mi się wydaje, że to Nigra. :D
Felu cudne miejsce różanecznikowe....a zapach to chyba iście niebiański.
Gratuluję spotkania z Wiesią. :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Felu, zdjęcia przepiękne ;:138 Te kwitnące azalie wyglądają jakby płonęły. Takie gorejące krzewy na tle zieloności.
A ta biała magnolia to faktycznie gwieździsta, jestem szczęśliwą posiadaczką takie też, choć jeszcze malutkiej i u mnie najpierw miała kwiaty, a teraz wypuszcza liście :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Kochane, widzę, że bardzo lubicie magnolie, ale kto nie lubi tych niezwykłych kwiatów. Jutro jedziemy do Nantes, a potem znowu do Paryża. W Nantes będę miała okazję odwiedzić ogród botaniczny. Ogród znajduje się w samym sercu miasta, a mimo to jest naprawdę ogromny. Rośnie tam magnolia grandiflora , która liczy sobie już 219 lat!
W ogrodzie Cambrit można było też kupić rośliny. Niesamowitym zapachem wabiły kaliny. Natychmiast pomyślałam o Tobie Dalu, bo to u Ciebie widziałam piękny okaz tego krzewu. Nie wiedziałam jednak, że pachnie on tak bardzo zniewalająco.

Elizabetko, nie jestem pewna czy azalie pachną. W ogrodzie tym jakoś nie czułam, a i u siebie mam jedną też bezzapachową. Można im jednak wybaczyć ten drobny brak z powodu ich olśniewającej urody.

Andziu, to ile Ty masz tych magnolii?
Z powodu wyjazdu,od dwóch dni sadzę wszystkie maluchy do gruntu. Niektóre są jeszcze zbyt malutkie. Trudno, nie mam wyjścia.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, jedna mam magnolię, ale cieszę się jakbym miała ze sto :;230
A Ty znowu będziesz wojażować, więc liczę na ciekawe fotki z wycieczek.
Pozdrowionka ze słonecznych klucz :wit
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Felu, nie wiem czy to "wina" klimatu, ale wygląda mi na to że nie tylko kolor mają bardziej nasycony , to i kwiaty większe i gęściej, niż na tych krzewach co u nas rosną.
Coś pięknego! ;:138
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu życzę udanej wycieczki :D Oczywiście też liczę na fotki :lol:

Ps.miałaś rację,moja paproć żyje :tan :tan
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Felu ! Mam nadzieję, że Twoja aktualna wyprawa będzie tak samo udana i przyjemna jak ostatni pobyt w Paryżu.
W Combrit - bujność kwiecia aż poraża ! Magnolie zachwycają ! Ta pierwsza ma bardzo ciekawy odcień...
Jak Twoje świeżo posadzone maluszki ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z trzech ostatnio odwiedzonych ogrodów Trevarez, Combrit i Nantes, ten pierwszy zrobił na mnie największe wrażenie. Położony gdzieś wśród wiejskich krajobrazów (Combrit podobnie) z dala od turystycznych szlaków. Ogród w Nantes przeciwnie, znajduje się w samym sercu miasta, tuż koło dworca kolejowego. Położenie to powoduje, że zwykle jest tu sporo ludzi. Pracownicy okolicznych firm przychodzą tu na swoje śniadanie. Około południa pojawiają się niosąc w ręku papierową torebkę ze znakiem firmowym pobliskiej piekarni i ze słynną francuską bagietką w jej wnętrzu. Nie zapominajmy jednak, że to Bretania i w torebce może znajdować się także, równie znany, bretoński naleśnik. Wielu podróżnych z pobliskiego dworca kolejoiwego zatrzymuje się tu, niczym w poczekalni. Poza nimi cała różnorodność i przypadkowość parkowych gości.
Park ma charakter angielskiego ogrodu doskonale wykorzystującego pagórkowatą, malowniczą rzeżbę terenu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nareszcie wróciłaś Felu, i od razu oczarowałaś mnie zdjęciami jakby z plenerów bajek Disneya ;:138 ;:138 ;:138 Cuda, cudeńka... przepiekne kwiaty, to jest niesamowite ile kolorów potrafi stworzyć natura... ;:180
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Felu cudne zdjęcia , widoki jakie uwielbiam , oj jak ja chciałabym mieć taką wielka rabatę z prymulkami . Piękne wyglądają kwitnące azalie .

Genia
x-d-a

Post »

Felu, Twoje zdjęcia to uczta dla oczu i duszy -przepiękny park, wspaniałe nasadzenia :!: :!:

Ja już jutro będę w Paryżu i też chciałabym odwiedzić jakiś park albo ogród botaniczny. Zdaje się tylko, że pogoda nie będzie najlepsza :(
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Feluś, widzę że już jesteście z powrotem w Bretani. Widocznie nie miałaś czasu do nas wpaść tym razem. :cry:
Czarodziejski przepiekny park, pieknie obsadzony. A zdjecia robisz przepiękne. Przecież nie tylko Keukenhoff istnieje.
Vive la France
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale miałeś ucztę dla oczu i ducha !!!
Skopiowałam sobie okrągłą rabatkę- cudna. Niestety u mnie prymulki nie mają racji bytu ( Kacperek i Wicherek!!!) Muszę nabyć kwiatuszki,które absolutnie im nie smakują :P
Z doświadczenia wiem,że do wiosennych należą narcyzy- nie podchodzą. Azalie ogołociły w kilka minut!!! ;:223
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Śliczny ogród w Nantes, szczerze mówiąc nigdy go nie odwiedziłam... a twoje zdjęcia dają ochotę na przechadzkę po nim !
Rabaty bardzo ładne, bravo dla tego kogoś kto zajmuje się zielenią w parku ;:180 !
Wspominałaś o Trevarez, tak ładnie opowiadałaś ze wybiorę się tam w 8 i 9 maja gdyż bedzie festiwal rododendronów, mówią o 700 odmian , wiec nie mogę tego przeoczyć :tan !
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu, jeśli chodzi o kolory, to wydaje mi się niesamowita ta pomarańczowa azalia. A na rabatce z samych kwiatów, w środkowej części zdjęcia jest czarny tulipan. Nie wiem jak często się go spotyka obecnie, ale jak pômyślę, że w siedemnastowiecznej Holandii cebulki osiągały ceny będące równowartością pokażnych majątków, to cieplo robi mi się na widok tej, chyba jednak nadal, rzadkiej odmiany.
Obrazek

Geniu, dotąd cieszyły nas azalie, ale widzę, że zaczyna kwitnąć więcej rododendronów. Być może jutro pojedziemy do Saint Yvi, gdzie będzie można podziwiać ich kwiaty.

Dalu, w Paryżu pięknie kwitną teraz glicynie i bzy. Żałuję, że nie zrobiłazm zdjęć, ale nie było czasu na ?głupoty?. W Nantes glicynie juz przekwitaja.
Obrazek

Abeille, dotąd nie znałam pana Keukenhoff-a, ale pooglądałam dzięki Tobie jego zdjęcia. Myślę, że jeśli ma się tak piękne widoki jak on do fotografowania, to trudno zrobić kiepską fotografię. Dziękuję serdecznie za uznanie. Czasu rzeczywiście nie było, aby jechać do Ciebie, bo od naszego hotelu to jednak kawał drogi i to czasami w korkach.

Alinko, Ty to masz dopiero dylematy! Zazwyczaj ogrodnicy myślą o kompozycji, kolorze, ale o walorach smakowych...Chyba raczej nie.

Andrzeju, to kapitalny klimat dla roślin i ludzie mówią, że jest tu też doskonała ziemia. Natomiast kolory to też kwestia minerałów w ziemi. Ty wies?z to najlepiej, bo kto jeszcze ma takie obłędnie niebieskie horytensje. Dziś widziałam granatowego lilaka kalifornijskiego. Ten kolor jest zachwycający! Niestety nie miałam aparatu. Kiedyś,w końcu sfocę to cudo;

Gosiu, do Trevarez sama pojechałabym drugi raz. Kiedy tam byłam rododendrony jeszcze nie kwitły, tylko nieliczne były w kwiatach, a jest ich tam mnóstwo. To wspaniała wycieczka! Zastanawiam się jaki Cię dzieli dystans do tego ogrodu.

Tamaryszku, niestety, 219 ?to letnia magnolia nie kwitła, a bardzo chciałam to zobaczyć. Sfotografowałam jedynie jej zamszowe pąki. Maluchy dzielnie się trzymają mimo, że jest cholernie sucho. :D
Obrazek
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”