Sadzenie host pod drzewami.

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Sadzenie host pod drzewami.

Post »

Tomasz II pisze:Nie widzę przeciwwskazań co do wierzb, zwłaszcza formy płaczącej - piekielnie szybko rosną.
Tomasz ma rację co do tego że szybko rosną, ale co za tym idzie pod nimi jest bardzo sucho - ja swoją wierzbę tnę każdego roku i wywożę kilka taczek gałęzi.
Nie wiem jak będą tam rosły hosty ( sam ich nie sadziłem pod wierzbą), ale inne rośliny pod wierzbą mi usychały. Wierzba natomiast robiła bardzo ładny cień zacieniając od strony południowej miejsca, gdzie miałem ustawione w doniczkach bonsai - w innym przypadku w południowym słońcu po prostu by uschły.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Potwierdzam słowa Tomasza Acer negundo Flamingo szybko rośnie. Mam jeszcze Acer negundo Kelly's Gold, też ekspresowe drzewko. Bardzo szybko rosną brzozy :D Judaszowiec do tych najszybszych nie należy, ale może dlatego, że mam odmianowy egzemplarz.
Jednak najszybciej "rośnie" rozciągnięta cieniówka :;230
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Brzoza bardzo wyjaławia ziemię, ale u mnie sporo host rośnie pod brzozami, troszkę więcej tam podlewam i jak widzę hosty dają sobie dobrze radę. Jedna siedzi prawie na pniu drzewa :)
Nie ma chyba znaczenia jakie drzewa, byleby nie owocowe.
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Post »

A czy ktoś ma może doświadczenia w mikoryzowaniu sadzonek host? Podobno mikoryza świetnie wpływa na system korzeniowy rośliny. Znacząco wzrasta przepływ wody i składników pokarmowych zwiększając możliwości wzrostu rośliny. Może hosty potraktowane odpowiednią mikoryzą lepiej rosłyby pod drzewami?
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ciekawe podejście - Ty chcesz w prowadzać grzyby a ja z nimi walczę. :shock: :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
x_P-42

Post »

Aden - ja nie używam mikoryzy, ale zachęcona pozytywna opinią Zanny , korzystam ostatnio z podkorzeniacza. Występuje on pod różnymi nazwami np."podkorzeń". Powoduje zwiększenie i wzmocnienie bryły korzeniowej, co ma duży wpływ na dalszy rozwój rośliny.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Czy nie narzekasz wtedy na nadmiar korzeni - przy każdym przesadzaniu, czy dzieleniu muszę ich połowę wyrzucać. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
aden
100p
100p

Post »

Pola, za radą Eli stosuję ukorzeniacz (to chyba to samo co podkorzeniacz) tylko w przypadku, gdy sadzonki przychodzą w złym stanie lub po posadzeniu długo nie wypuszczają kłów i zachodzi podejrzenie, że coś niedobrego dzieje się z korzeniami. W zeszłym roku uratowałem tak jedną hostę. Natomiast na większą skalę tego środka nie stosowałem.
Paco, na razie, odpukać, nie mam problemu z grzybami. Tak się tylko zastanawiam jak pomóc prawidłowo rozwijać się hostom rosnącym np. pod sosnami. Oczywiście środki grzybobójcze zniszczą również mikoryzę. Moje zainteresowanie szczepionką wzbudził fakt, że nie chciały u mnie rosnąć wrzosy pomimo wymiany podłoża na kwaśne. Po jednym sezonie wrzosów praktycznie nie było. Zastosowałem więc szczepionkę i od dwóch lat pięknie rosną.
Pozdrawiam, Andrzej
x_P-42

Post »

paco pisze:Czy nie narzekasz wtedy na nadmiar korzeni - przy każdym przesadzaniu, czy dzieleniu muszę ich połowę wyrzucać. :?
Podkorzeniacz stosuję od tego sezonu, zobaczę efekty później. Host raczej nie przesadzam - mają swoje stałe miejsca. Jak zajdzie taka konieczność - będę się martwić ew. nadmiarem korzeni.
aden
100p
100p

Post »

Tomasz II pisze:Radykalnie unikać świerka ( gęsty i płytki system korzeniowy) i raczej drzew pestkowych (przez wzgląd na bliżej niewyjaśnione choróbska (wirusy? ).
Popieram acer Flamingo i podobne odmiany tego klona. Szybko i wszędzie rosną. Nie widzę przeciwwskazań co do wierzb, zwłaszcza formy płaczącej - piekielnie szybko rosną.
Witam wszystkich.
Mam podobny problem ze stworzeniem cienia dla nowego hostowego stanowiska. Przeczytałem, że zarówno Tomasz jak i Andrzej nie radzą sadzić host pod drzewami owocowymi pestkowymi. Czy dotyczy to również drzew ozdobnych np. wiśni piłkowanej? Polecacie natomiast klony, które mają płytki i zwarty system korzeniowy. Fakt, że szybko rosną, ale czy nie będą konkurować z hostami o wodę i przerastać ich systemu korzeniowego? Moje wątpliwości urodziły się w oparciu o przykre doświadczenie z hostami rosnącymi pod starym świerkiem.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pod innymi wsio sie jakoś sprawdza, nawet pod brzozą, byleby nie świerk.
x-d-a

Post »

Tomaszu, a czemu nie pod drzewami owocowymi? ja mam w ogrodzie sporo drzew owocowych i mnóstwo host rosnących pod nimi; wydaje mi się, że dobrze sobie dają radę...
Tu pod jabłonką:

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pestkowe, jak wiśnie i śliwy mogą przenosić dziwne wirusy, stąd niepokój, z tym,że nie wiemy tego na pewno. Jabłonki są raczej dla host przyjazne :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwona85Czeladz
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja moje hosty posadziłam obok skalniaka, niedaleko śliwy. Na razie są jeszcze malutkie ... no i jest to dopiero część mojej kolekcji :D
Pozdrawiam Iwona
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=33102
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje rosną pod wierzbą mandżurską, która jest bardzo często przycinana na kształt parasola. Hosty rosną pod nią super. Teraz już część host pokazała się inne jeszcze nie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”