Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

E tam, od razu Państwo :D , my tu wszyscy, tak między ogrodnikami, z najwyższą sympatią na "ty" sobie mówimy :D
Rediano :wit polecam lekturę http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=126 , szczególnie moją odpowiedź do Lorrie z pierwszego postu na stronie. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania- z przyjemnością odpowiemy.
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Rediano, ja jako nowicjuszka i trochę praktyczna ;:224 polecam ci :tymianek zwykły lub cytrynowy pycha do mies, rozmaryn, seler (na łodydze) przyprawa do zup, oczywiście bazylie mięte we wszystkich kolorach, i oczywiście majeranek. Tyle co z pamięci... Powodzenia i napisz co wybrałaś, na pewno inni fani ziół się dołączą by doradzić !
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Jako dodatkową lekturę wklejam cytat samej siebie z innego wątku:

>urszulo :D ogólnie mówisz, hmmm... To ja proponuję, oczywiście subiektywne, spojrzenie na zioła w trzech "ujęciach" :
1. zioła ogrodowe, tu za najwartościowsze uważam tymianek, miętę, melisę, szałwię, oregano, lubczyk, hyzop, lawendę, estragon, piołun, jednoroczne- bazylia, majeranek, cząber, ogórecznik, nagietek lekarski, nasturcja, wrażliwe na mróz- rozmaryn i laur. A także rumianek bezpromieniowy, szczypiorek, cebulę, fenkuł, koperek, pietruszkę, szczaw, chrzan i ... rabarbar. Z powodzeniem można również uprawiać dziurawiec, krwawnik pospolity, mydlnicę lekarską, kocanki piaskowe.
Jeżeli jest miejsce to można rozszerzyć rabatę ziołową o miętę w odmianach, tymianek, szałwię, bazylię, melisę w odmianach. Zioła są nie tylko dla ciała, również dla oka i ducha. Do konsumpcji i kontemplacji :D

2. zioła pozyskane w naturze- dziurawiec, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, głogu, kwiat robinii akacjowej(pięknie aromatyzuje herbatki), kwiat mniszka lekarskiego, skrzyp polny, kocanki piaskowe, nostrzyk żółty(na mole, do szafy, ma piękny, oszałamiający zapach), owoc głogu, bzu czarnego, róży pomarszczonej, młode pędy świerku, rumianek pospolity i bezpromieniowy, babka zwyczajna, krwawnik pospolity, płatki róży pomarszczonej. Z tych ziół sporządzamy nie tylko wodne wyciągi, ale i robimy pięknie pachnące i cieszące oko bukieciki, a także aromatyzujemy pościel czy ubrania.

3. zioła przyprawowe- dużo się o nich mówi, ale nie zawsze stosuje. Ja napisze co mam i co regularnie używam : oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka, ostra zasuszona w strąkach, tzw czuszka, imbir(proszek i świeży), goździki, anyż, cynamon(kora i proszek), mielony kminek, majeranek, czarnuszka siewna, kurkuma, gałka muszkatałowa, trawa cytrynowa a także mieszanki czubryca zielona, garam masala, shaorma, curry, innych, bardziej znanych nie liczę. Zioła przyprawowe wypisałam bardzo mozolnie- dla sympatyków i wszystkich, którym może coś wpadnie w oko.

Ogólne rankingi ziół, mówiące, które jest najlepsze, moim skromnym zdaniem nie istnieją. Tak jak panaceum(którym próbował zostać żeń- szeń, zielona herbata czy mumijo). Natomiast indywidualne rankingi ziół najlepszych dla nas samych owszem :D . Warto jest poczytać książki, porozmawiać z lekarzem, farmaceutą, z rozsądnym zielarzem i dobrać zioła dobre dla nas samych. Co dla kogo miód, to niekoniecznie dla nas :D . Zioła pomagają, ale i mogą zaszkodzić. Nigdy też nie przekraczajmy zaleconej dawki i stężeń. Ale tu już nic więcej nie będę dodawała, bo już wiecie to wszyscy sami
:wit . <

rediano, poczytaj również tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=9&t=9463
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Rediana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2010, o 06:57

Post »

Gosiu22: czy te zioła mogą rosnąć w jednym miejscu?
Rediana
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Lila, Dzięki za tyle informacji! To rzeczywiście logiczne, że stare byliny drewnieją i mogą mieć problemy z przezimowaniem... oczywiście z szałwii tricolor nie zrezygnowałąm, kupilam wczoraj trzy sadzonki i będę sie cieszyć :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rediano, u mnie rosną jeden obok drugiego. O to ci chodzi ? No i są w jednym miejscu ,sama zobacz , jeśli masz pytania, pytaj !!

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...

Miętę przesadziłam pod płot,gdyż przyciągała za dużo os i nie można było przejść spokojnie.
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Lub też:
Wczesna wiosna:
Obrazek
W pełni rozkwitu:
Obrazek
Z powodzeniem można również uprawiać zioła w doniczkach. Pamiętaj też, że niektóre są jednoroczne, niektóre wrażliwe na mrozy. Jedne małe, drugie duże... :D
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt, u LiliRose jest o wiele ładniej... :oops: ;:108 , hmmm jak tak pomyśle to zostało mi pełno kamieni , może wykombinuje coś bardziej ...estetycznego :lol:
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

U LilaRose piękny ogródek ziołowy ,Gosiu za to widzę ze u ciebie wszystko pod ręką idąc z zakupów już można planować co na obiad ;:137 i zrywać potrzebne ziółka ;:7 U mnie zaczyna wyglądać nieśmiało czerwona bazylia to mój pierwszy raz z nasionek, zawsze kupowałam tzw. gotowce i tym bardziej się cieszę .Pozdrawiam
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55

Post »

Witajcie!

Jestem tu nowy, to mój pierwszy post. Postanowiłem w tym roku założyć rabatę ziołową dlatego jakiś czas temu wysiałem kilka bylin m.in. Lubczyk, Szałwię, Melisę, Miętę, Estragon, Oregano i Tymianek. Moje pytanie tyczy się tego ostatniego. Jest to krzewinka, jak mam zrobić rozsadę? Po ile sztuk je pikować żeby później wyrosła ładna zwarta roślina? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam, Rafał
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasiałam koperek w doniczce, ale jakiś taki bez zapachu , wyrzuciłam do śmieci, źle mu z oczu patrzyło hi hi. Zasiałam prosto do ogrodu polska "herkules" z takim imieniem musi być silna i piękna ! :D Bazylia zaczyna być ładna! Po raz drugi odmiana 'liście salaty" nie wzeszła.

Byla tez dyskusja o ślimakach, dowiedziałam się ze doskonałym produktem jest paproć! Ktoś słyszał o tym?
Trzeba zrobić "gnojówkę" czyli na 1kg paproci 10litrow wody. Po fermentacji (ok 2 tyg) przecedzić. Bez rozrzedzenia używa się do walki ze ślimakami. Wlać do małych pojemników np.spod butelki, no i czekać aż przypełzną...

Rozrzedzona gnojówka 2 litry gnojówki na 8l wody jest doskonałym lekarstwem przeciwko mszycom.
Teraz muszę znaleźć tylko paproć...
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Rafale, oh ja ci niestety nie pomogę bo nie mam zielonego pojęcia jak pikować. Większość moich ziół kupiłam w doniczce...
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Rafale- teoretycznie to 1roślinka= 1 doniczka, przy pikowaniu do doniczek oczywiście. Nic się jednak nie stanie jeśli do doniczki ok.12 cm średnicy posadzisz trzy sztuki, lub nawet i 8- oczywiście w odstępach nie "pęczkiem". Na jesieni- do gruntu, lub przetrzymaj do następnej wiosny w zadołowanych doniczkach. Jeżeli chcesz popikować od razu do gruntu proponuję rozstawę 15x 15 cm. Cały czas mam na myśli tymianek oczywiście. Ja wiem, że to takie mysie ogonki... Osobiście uważam tymianek za zioło wymagające i dość trudne w uprawie. Nie martw się jeśli nie przezimuje lub z nieznanych przyczyn padnie.
Ja kupuję sadzonki... taka wygodna jestem :( .

(a czemu "saklawi"? bo mnie jeno saklawi kojarzy się z jednym z typów konia arabskiego :D )
Pozdrawiam- Liliana
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55

Post »

Ehh nic przed Wami się nie ukryje :wink: Zgadza się od kilku lat konie arabskie są częścią mojego życia. Chociaż aktualnie żadnego nie posiadam to jestem bardzo mocno zakorzeniony w tym środowisku :) Wracając do ziół to specjalnie starałem się dobrać byliny, bo nie mam czasu na jednoroczne ziółka. Szkoda, myślałem, że te moje spokojnie przezimują. A czy tymianek można rozmnażać w jakiś inny sposób? Podział? Sadzonki pędowe? Które z ziół bylinowych można rozmnożyć w ten sposób? Na pewno mięta włożona do wody wypuści korzonki, a reszta?

Pozdrawiam, Rafał
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Tak. Tymianek można rozmnażać przez sadzonki pędowe(od czerwca do końca sierpnia najpóźniej). W ten sposób można rozmnażać rozmaryn(nie zimuje w gruncie), lawendę, szałwię, melisę, hyzop. Miętę najlepiej rozmnożyć z kawałków kłączy- 100% sukcesu. Oregano, melisę, estragon, piołun najlepiej rozmnażać przez podział- to bardzo żywotne i często niezwykle ekspansywne rośliny.
Tymianek, zwłaszcza młody możesz spróbować przezimować pod przykryciem- np. pod kloszem zrobionym z 5 l. plastikowej butli(odcinamy część z szyjką i otrzymujemy wysokiej jakości szklarenkę :D ).
W posiadanie jednorocznych ziół można, najszybciej, wejść poprzez ich zakup na giełdach roślinnych czy rynku. To bardzo... szybka metoda :wink:
Pozdrawiam- Liliana
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”