Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Witaj Dalu ! Twój ogród pięknie rozkwita ! Zachwyciły mnie białe narcyzy i kwitnąca czereśnia.
Ja też przytnę swoje forsycje "po Twojemu". Chcę je po kwitnieniu przesadzić ( to spore i stare krzewy ), czy myślisz , że takie cięcie w tej sytuacji dobrze im zrobi ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ogród w realu równie uroczy jak właścicielka. Wspaniale skomponowany, bardzo zadbany. ;:138 ;:138 ;:138
Tojeść posadzona, będzie wspomnieniem miłej wizyty.
Zyczę Ci ,Dalu, by udało się zwiedzić ogród Moneta i w ogóle udanej wycieczki. ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Adrianno, dziękuję ;:196 jesteś bardzo miła :P Niech Ci tojeść dobrze rośnie. Twoje roślinki też już w ziemi :lol:
Za trzy dni będę już w Paryżu; nie wiem, czy dotrę do ogrodów Moneta, ale jakiś ogród botaniczny na pewno zwiedzę.

Izo, myślę, że forsycji na pewno nie zaszkodzi przycięcie przed przesadzeniem, a wręcz łatwiej jej będzie się przyjąć. Potem Ci się ładnie rozkrzewi i bujniej zakwitnie :)

Pell, ja tak obsadzam te donice i skrzynki codziennie po jednej, bo przytarganie ziemi i roślinek na taką ilość pojemników jest sporym przedsięwzięciem logistycznym. Dzisiaj posadziłam kwiatki w jednej ze skrzynek z przodu domu - to jest wystawa północna, dosyć trudna. Posadziłam begonie wieczniekwitnące czerwone i białe, do tego begonie wielkokwiatowe czerwone o pokroju wyprostowanym i rozświetliłam kompozycję pstrym bluszczykiem, który ładnie będzie zwisał ze skrzynki.
Amanogawa rośnie u mnie od zeszłej wiosny, drugi rok ładnie kwitnie, niczym nie okrywana, ani nie zabezpieczana - naprawdę :!:

Olu, z Wrocławia czy z Sobótki do Wojsławic jedzie się tak jak do Niemczy, a tam jest już dużo kierunkowskazów kierujących do Arboretum w Wojsławicach.
Zresztą z Mariolką nie zabłądzisz ;:108

Gosiu, tym bardziej mi miło, że znalazłaś chwilkę czasu, żeby wpaść do mojego ogródka :lol:
Na zdjęciu, o które pytasz są kwiatki wisienki japońskiej Amanogawa.

Dzisiaj troszkę powyrywałam chwaściki, obsadziłam jedną ze skrzynek, podlałam wszystkie donice i skrzynki ze świeżo posadzonymi kwiatami. Zaczyna się codzienne bieganie z konewką...Ale nie narzekam, bo sama sobie funduję taką pracę i nie wyobrażam sobie, żeby mogło być inaczej.

Magnolia ma w tym roku mało kwiatów, ale za to są olbrzymie:

Obrazek

Ptaszek dzisiaj przykucnął koło żagwinu:

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalu ;:196 zazdroszczę Ci tej podróży do Paryża a najbardziej zwiedzania ogrodu botanicznego , mam nadzieję że wrócisz .
na spotkanie w Sobótce :;230 :;230
Cudne magnolie .
Genia
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś fajny ten żagwin a obok niego ptaszek.....ale to zdjęcie Funki i tej roznegliżowanej żabki :wink: super !

Miłego wieczoru Daluś ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Dalu przepiękna ta kwitnąca wiśnia i pełne tulipany.
Oj jak ja lubię tworzyć kompozycje doniczkowe, chociaż w zeszłym roku coś mi nie wyszło plektrantus zadusił pelargonie :wink:
Pozdrawiam i życzę udanej podróży :D
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Dalu :) ale ja Ci zazdroszczę że masz takie ciepełko i nie musisz się martwić o przymrozki... u mnie już wyrządziły pierwsze szkody... serduszka nie zdążyła się rozwinąć a już straciła kwiatuszki, inne roślinki też przymroziło... głównie młode listki np hortensji i dereni, magnolia tez nie wygląda najlepiej...
A o sadzeniu do skrzynek to mogę pomarzyć :)

ale najważniejsze ze teraz tulipanki mają swój spektakl.. u Ciebie też widzę przepiękne odmiany... ja swoimi znów się trochę rozczarowałam bo chciałam kompozycje różowych, purpurowych i białych... i oczywiście białe okazały się żółtymi... a miałam nadzieje że choć w cebulach nie oszukają...

podziwiam też Twoje drzewka owocowo-ozdobne... piękne sa ozdobne jabłonie... strasznie mi się podobają... ta śliwa Pissardi też ładna... a masz może zdjęcie tych śliw w lecie?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś widzę, że ptaszek przefrunął do kolejnego kwiatuszka :D ślicznie wygląda przy tym wspaniale kwitnącym żagwinie. Mój żagwin zginął przy przerabianiu skalniaka w zeszłym roku, musiałam go jakoś przeoczyć wysadzając roślinki.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

No właśnie..
A mie o zawartość tej drugiej donicy bardziej chodzi :;230
Ładna roślinka :wink:

Ptaszek z żagwinem super :D
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Dalu , właśnie w tym problem że tych pomysłów mam mnóstwo :;230
Gorzej z efektami po ich skończeniu ;:224
x-d-a

Post »

Dorotko, skąd tak mało wiary w swoje umiejętności i kreatywność? Jestem pewna, że komponujesz piękne zestawienia roślin :D

Aniu, tę roślinkę mam od paru lat, zimą przechowuję ją w domu, w kwietniu wystawiam na dwór i ona nieprzerwanie do października kwitnie! Jest niesamowita, ale nie znam jej nazwy; jak zakwitnie wystawię ją do identyfikacji.

Agnieszko, ptaszek wyszukuje sobie ładnie kwitnące roślinki :wink: Akurat spodobała mu się poducha z żagwinu...

Alu, z tulipankami, niestety, tak bywa, że zawsze są dla nas niespodzianką. U mnie też te, które miały być fioletowe, okazały się być czerwonymi, a wśród żółtych i pomarańczowych nagle pojawiają się różowe; a ja wcale ich tam nie sadziłam :evil:
W moim ogrodzie też zima poczyniła sporo szkód - jedna magnolia w ogóle nie zakwitła, winorośl zupełnie przemarzła, trzmielina dopiero teraz zaczęła odbijać...
Mam zdjęcie tych śliw w lecie, poszukam i Ci pokażę - są intensywnie bordowe i na ich tle pięknie wyglądają n.p. tawuły japońskie o złotych listkach.

Asiu, dziękuję za miłe słowa ;:196
Ja też zawsze sadzę plektrantusa z pelargoniami, ale muszę na niego uważać i jak się za bardzo panoszy, po prostu go obcinać.

Jolu, widzę, że tak jak ja lubisz różne figurki zwierzątek w ogrodzie :P

Geniu, wracam już we wtorek; to bardzo krótki wypad, ale mam nadzieję, że owocny. Szkoda tylko, że zapowiadają kiepską pogodę :(

Dzisiaj nie zrobiłam wiele w ogrodzie, bo męczyła mnie alergia, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić fotek tulipankom i kwitnącym drzewom owocowym - są takie fotogeniczne!
Posadziłam też moje wszystkie trzy kanny do gruntu, niech w końcu zaczną rosnąc, bo w tej donicy coś marne były...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I jeden z ostatnich kwitnących narcyzów

Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Niesamowity kolorek tych tulipanów. Taki... energetyczny :)
Narcyzy rzeczywiście się kończą... u mnie dziś właśnie zakwitł pierwszy z tej odmiany... i to będzie finisz :(
Za canny trzymam kciuki... trochę się boję wsadzać je do gruntu... tak pięknie rosną w domu... aż się dziwię :lol:
Może po weekendzie...
Życzę udanych wojaży... ale tak bardzo nie zazdroszczę: w końcu mam w planach zwiedzanie nagrodzonej krotoszyńskiej działeczki 8-)
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

To Gosia robi objazd po Polsce :;230 . Daluś. Piękne te pełne tulipanki. :lol:
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

ada.kj pisze:To Gosia robi objazd po Polsce :;230
Nie znacie dnia ani godziny ;:163
Na razie to zwiedziłam ogródek Eukomis... teraz Grześ... Dala - mam nadzieję, że mi starczy na bilet... bo coś jeszcze na wojsławickie azalie musi zostać :roll: :lol:
x-d-a

Post »

Gosiu, o jakim bilecie piszesz? Bo do mojego ogrodu wstęp wolny :;230 , a w Wojsławicach azalie sprzedają PRZED wejściem do parku, więc jak Ci nie starczy na bilet, to pooglądasz roślinki przez płot, ale azalie będziesz miała :!:

Krysiu, dzięki ;:196 Tulipanki, to teraz gwiazdy w ogrodzie:

Obrazek Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”